Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηνίατροι στα χαρτιά κι αυτά υποβαθμισμένα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υποδομής και λειτουργίας της Σχολής τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης των πτυχίων τους.

Οπως αναφέρουν, άμεσος είναι ο κίνδυνος υποβάθμισης των πτυχίων των Ελλήνων κτηνιάτρων, εφόσον το υπουργείο Παιδείας συνεχίσει να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα υποδομής και λειτουργίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που έχει επισημάνει από το 1989 η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ. Ενδεχόμενα, μάλιστα, μέσα στην άνοιξη να παραπεμφθεί το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απ' όπου αναμένεται καταδικαστική απόφαση, η οποία θα εκφραστεί είτε με πρόστιμο πολλαπλάσιο του πραγματικού κόστους για τη βελτίωση των προβλημάτων, είτε με υποβάθμιση του πτυχίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών, από το 1989 η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στα πλαίσια αξιολόγησης της Σχολής, επισήμανε 28 σημεία τα οποία όφειλε να βελτιώσει σε ό,τι αφορά την υποδομή και λειτουργία της. Τα 15 σημεία αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή και τα 13 διαρθρωτικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα.

Οπως σημείωσε ο Ζ. Καρακίτσιος, μέλος του ΔΣ, για να υλοποιηθούν αυτοί οι όροι, χρειάζονται, σύμφωνα με μελέτες που υπάρχουν, περίπου 3 δισ. δραχμές. "Μέχρι τώρα διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν είχαν καμία πρόθεση να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα. Τα 28 σημεία που είχαν επισημανθεί έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε όρους, προκειμένου να αναγνωριστεί ως ισότιμο το πτυχίο μας".

Τέλος, σημείωσε ότι σε περίπτωση υποβάθμισης του πτυχίου οι Ελληνες κτηνίατροι δε θα μπορούν να σφραγίζουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα οποία ενδεχομένως θα εξάγονται ή θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ το επίπεδο σπουδών τους δε θα είναι το απαιτούμενο.

Οι φοιτητές απαιτούν έκτακτη χρηματοδότηση της Σχολής από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να λυθούν τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα υποδομής που υπάρχουν στη Σχολή και αφορούν την πρακτική και κλινική άσκηση και άσκηση στις παραγωγικές μονάδες, σε εργαστήρια, την έλλειψη προσωπικού, όπως ζωοκόμοι κλπ, και φυσικά την έλλειψη μέσων μεταφοράς για τις εξόδους των φοιτητών στις μονάδες παραγωγής. Αναφέρθηκε μάλιστα ως τραγικό το γεγονός ότι δόθηκαν πέντε θέσεις οδηγών, χωρίς παράλληλα να δοθούν λεωφορεία που χρειάζονται.

Τέλος, κατήγγειλαν πως την ίδια ώρα που τα προαναφερόμενα προβλήματα καίνε τους φοιτητές, δίπλα από το κτίριο της Σχολής χτίζεται νέα πτέρυγα, την οποία κανείς δε ζήτησε και όπως φαίνεται προορίζεται για γραφεία, εργαστήρια καθηγητών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ