Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνεχίζουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι"

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

"Εμείς οι αγρότες από όλα τα μέρη της Ελλάδας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Κυριακή, 16 Μάρτη στο ΚΙΛΕΛΕΡ, για να τιμήσουμε την εξέγερση των κολίγων προγόνων μας ενάντια στους τσιφλικάδες και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο ξεκλήρισμά μας, διαπιστώνουμε ότι:

Οπως και τότε, έτσι και σήμερα ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση του αγρότη από τους τσιφλικάδες τότε, από τους μεσάζοντες, τις Τράπεζες και τις πολυεθνικές σήμερα. Το σύνθημα "η γη σε αυτούς που την καλλιεργούν", αν και ακολούθησαν από τότε σημαντικές κατακτήσεις, έχει και σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα.

Η εφαρμογή των νέων κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ συρρικνώνουν δραστικά το εισόδημά μας, δημιουργούν αδιέξοδα στη γεωργία μας και απειλούν με ξεκλήρισμα τα περισσότερα από τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας που έχουν επιβληθεί σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις ανάγκες και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας, μειώνουν το αγροτικό εισόδημα, βάζουν φραγμούς στην ανάπτυξη σημαντικών τομέων της γεωργίας μας (κτηνοτροφία κ. α.) και εμποδίζουν την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.

Η απελευθέρωση των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων όξυναν τα προβλήματα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής, που μένει απούλητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρεοκοπεί συνεταιρισμούς και αγρότες, αλλά και όταν πουλιέται οι τιμές είναι εξευτελιστικές.

Το νέο πακέτο τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, που πρότεινε η Επιτροπή της ΕΕ για το 1997 - '98, θα μειώσει παραπέρα το αγροτικό εισόδημα και θα οξύνει τα αδιέξοδα στη γεωργία, γιατί στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές και οι επιδοτήσεις διατηρούνται παγωμένες για πολλά χρόνια, ενώ στα μεσογειακά προϊόντα που μας αφορούν οι τιμές και οι επιδοτήσεις μειώνονται.

Ακόμη μειώνονται οι τιμές και οι επιδοτήσεις στο ρύζι, στα οπωροκηπευτικά και στο λάδι. Ενώ ο κίνδυνος να καταργηθεί η τιμή παρέμβασης στο λάδι, όπως καταργήθηκε στον καπνό και στη σταφίδα, είναι ορατός και υλοποιείται σταδιακά.

Μειώνονται οι στρεμματικές ενισχύσεις στα σιτηρά, γιατί έτσι απαίτησαν οι ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν τα δικά τους σιτηρά στις διεθνείς αγορές. Τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τις μειώσεις, θα δοθούν σαν αποζημίωση για τις "τρελές αγελάδες" στην Αγγλία, την Γαλλία. Ταυτόχρονα απορρίπτεται για τη χώρα μας η αύξηση της ποσότητας στο γάλα και το βαμβάκι, ενώ για τον καπνό, το λάδι, το κρασί και τη ζάχαρη ετοιμάζονται νέοι χειρότεροι κανονισμοί.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο εφαρμόζει κατά γράμμα αυτές τις πολιτικές, αλλά κάνει και ό,τι μπορεί για να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ο στόχος για μείωση κατά 50% του αγροτικού πληθυσμού. Η εφαρμογή μιας γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποιείται με τα προγράμματα σύγκλισης, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία και στους αγρότες με άμεσες και μακρόχρονες αρνητικές συνέπειες.

Μειώθηκαν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τα κονδύλια του προϋπολογισμού για έργα υποδομής στη γεωργία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να μειωθεί κατακόρυφα η ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά. Βασικά αγροτικά έργα υποδομής, αρδευτικά, στραγγιστικά όπως ο Αχελώος, το φράγμα του Σμόκοβου και άλλα εξαγγέλλονται κάθε χρόνο, αλλά κάθε χρόνο παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Τα επιτόκια της ΑΤΕ παρά την πτώση του πληθωρισμού διατηρούνται σε τοκογλυφικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τους αγρότες στην κυριολεξία να τους απομυζά η ΑΤΕ και να δουλεύουν μια ζωή για λογαριασμό της. Τα χρέη των αγροτών που συσσωρεύονται σαν χιονοστιβάδα δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ετσι πολλά νοικοκυριά έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και ο βραχνάς της κατάσχεσης είναι μόνιμος.

Καταργήθηκαν όλες οι επιδοτήσεις στα γεωργικά εφόδια και αφέθηκαν ανεξέλεγκτες οι πολυεθνικές εταιρίες να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των συνεταιρισμών. Ενισχύθηκε η ασυδοσία των εμπόρων και μεταποιητών, που με προπολεμικούς τρόπους εκβιάζουν τους αγρότες για να αγοράζουν κοψοχρονιάς την παραγωγή τους (πορτοκάλια, καπνά, βιομηχανική ντομάτα κ. ά.).

Αυξάνονται κατακόρυφα οι εισφορές των αγροτών για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ταυτόχρονα όμως μειώνεται η κρατική επιχορήγηση, γίνονται χειρότεροι οι όροι συνταξιοδότησης και διατηρούνται οι αγροτικές συντάξεις στα επίπεδα των επιδομάτων ελεημοσύνης.

Προωθείται το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων σαν εργαλείο ξεκληρίσματος ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, που για να επιβιώσουν αναγκάζονται εποχιακά να ασχοληθούν και σε κάποιες εξωγεωργικές δραστηριότητες.

Για να περάσει αυτή την πολιτική η κυβέρνηση, αξιοποιεί όλους τους κρατικούς και μη μηχανισμούς, κάνει ό,τι μπορεί να δυσφημίσει, να διασπάσει και να υπονομεύσει τους αγώνες των αγροτών, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς και μεθοδεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί την αστυνομική και δικαστική εξουσία για να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους.

Μαζί όμως με το μαστίγιο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και καρότο του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, με σκοπό να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να κερδίσει τις εντυπώσεις, να υπονομεύσει, να αποπροσανατολίσει και να εκφυλίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης όμως είναι αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς, η οποία με αξιοζήλευτη μαζικότητα, ενότητα, αποφασιστικότητα και συσπειρωμένη μέσα από τις ΣΕΑ ανέπτυξε πρωτόγνωρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Συνεχίζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτραπεί το ξεκλήρισμά της, να επιβιώσουν τα νοικοκυριά μας και να παραμείνουμε στα χωριά μας, διεκδικούμε:

 • Προστασία της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, ειδικά στα προϊόντα που η χώρα ή η ΕΕ είναι ελλειμματική (γάλα, βαμβάκι, καπνός, λάδι, ρύζι, καλαμπόκι κ. ά.).
 • Βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος με αυξήσεις στις τιμές και επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, τριπλάσιες τουλάχιστον του μέσου πληθωρισμού της ΕΕ και με αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων, έτσι ώστε να δίνονται απευθείας στους αγρότες και να συνδέονται με την ποσότητα της παραγωγής, να προστατεύουν την ποιότητα και να δίνουν την κατεύθυνση της διάρθρωσης παραγωγής.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων με έλεγχο στις τιμές των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, με αύξηση των κονδυλίων για τη γεωργία και δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής, με εξυγίανση και ανάπτυξη των συνεταιρισμών, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, με τιμές τράνζιτ στα γεωργικά καύσιμα και με μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα.
 • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών με κατάργηση όλων των τόκων και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 15 χρόνια, άτοκα για τα πρώτα 5 και με το συμβατικό επιτόκιο τα υπόλοιπα δάνεια.
 • Ενίσχυση των ειδικών κινήτρων για τους νέους αγρότες που θα αφορούν και την αγροτική εκμετάλλευση, αλλά και τους όρους διαβίωσης στο χωριό.
 • Θέσπιση αποτελεσματικών κινήτρων για να περάσει η γη σ' αυτούς που την καλλιεργούν.
 • Κατάρτιση και χρησιμοποίηση του Μητρώου Αγροτών με τρόπο που να ενισχύονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και η απασχόληση στην ύπαιθρο.
 • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων,με στόχο την εξίσωσή τους με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.
 • Κάλυψη με εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις του αγροτικού εισοδήματος που μειώθηκε από τις καιρικές συνθήκες και δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
 • Εξίσωση των εξισωτικών αποζημιώσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων με τους συναδέλφους τους των άλλων χωρών της ΕΕ.
 • Αλλαγή του κανονισμού των ΕΛΓΑ,έτσι ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο αγρότης από όλες τις καταστροφές.

Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι μαζικές δίκες και καταδίκες με βαριές ποινές των αγροτών που πήραν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που συρρικνώνουν το εισόδημά μας και μας ξεκληρίζουν. Ο αγώνας μας αυτός είναι δίκαιος, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης, γιατί είναι αγώνας που αντιστέκεται στην παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας και στο μαρασμό της υπαίθρου.

Στον αγώνα μας αυτό παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, έχουμε τη συμπαράσταση όλων των λαϊκών στρωμάτων που είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, γι' αυτό θα συντονίσουμε τον αγώνα μας, γιατί έτσι όλοι μαζί θα νικήσουμε.

Ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

ΛΑΡΙΣΑ 16/3/1997"


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org