Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΙ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Μόνο τις εργάσιμες μέρες και ώρες!

Κτηνίατροι καταγγέλλουν ότι ποσότητες κρεάτων και τροφίμων, που παραλαμβάνονται αργίες και "εξαιρέσιμες" ώρες και μέρες, δεν ελέγχονται ή δεν ελέγχονται επαρκώς

Για τη μη πραγματοποίηση των αναγκαίων υγειονομικών - κτηνιατρικών ελέγχων στα εισαγόμενα τρόφιμα κατά τις αργίες και το χρόνο πέραν του ωραρίου των κτηνιάτρων, κατηγορείται από κτηνιάτρους η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Παρόλο που από το 1995 οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν σχετικά τέλη για κτηνιατρικούς ελέγχους, για προμήθεια εξοπλισμού και πληρωμή των κτηνιάτρων, τελικά, τα ποσά αυτά δε διατίθενται και φυσικά δε γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι κατά τις μη εργάσιμες και εξαιρέσιμες μέρες και τις αργίες. Τα παραπάνω, ωστόσο, απορρέουν από το κοινοτικό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο και καθιερώθηκε η παρακράτηση "υγειονομικών κτηνιατρικών τελών". Τα τέλη αυτά καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ το 1994, αλλά εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 1995 και πανελλαδικά συγκεντρώθηκε ποσό 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών.

Είναι γνωστό πως τα εισαγόμενα κρέατα από τις κοινοτικές χώρες δεν ελέγχονται παρά μόνον στον τόπο της κατανάλωσης, ενώ μεγάλα πολυκαταστήματα κάνουν απευθείας τις εισαγωγές στα ζωοκομικά προϊόντα. Ετσι, αρκετές ποσότητες που παραλαμβάνονται αργίες, Κυριακές και "εξαιρέσιμες" ώρες και μέρες, φαίνεται πως δεν ελέγχονται ή δεν ελέγχονται επαρκώς, αφού δεν έχουν μπει σε λειτουργία οι προβλεπόμενοι έλεγχοι. Κι αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά... Πολύ περισσότερο, που τα χρήματα εισπράττονται και οι υποχρεώσεις είναι δεδομένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας κωλυσιεργεί στην πραγματοποίηση των ελέγχων, προβάλλοντας ότι πρέπει, πρώτα, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) να ελέγξει τι ισχύει σχετικά στις άλλες κοινοτικές χώρες. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί και γι' αυτό αναμένεται οι κτηνίατροι στη χρονιάτικη γενική συνέλευση, που γίνεται στις 29.3.97, να θέσουν έντονα το ζήτημα της εφαρμογής των υγειονομικών - κτηνιατρικών ελέγχων. Εκτός των άλλων, οι κτηνίατροι δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν συνένοχοι σε πλημμελείς υγειονομικούς - κτηνιατρικούς ελέγχους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org