Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Υποχρέωση του κράτους η δημόσια υγεία

Ολοκληρωμένη πρόταση παρουσίασαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος. Βολές κατά πάντων από την κυβέρνηση. Πλήρη ιδιωτικοποίηση ζητά η ΝΔ. Υπέρ μόνο το ΠΑΣΟΚ στην ονομαστική ψηφοφορία

Τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την υγεία, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στα θέματα που έθεσε χωρίς όμως ανταπόκριση.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ασκήθηκε κριτική προς την αντιπολίτευση ότι στερείται θέσεων, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε... εταιρίες. Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τι πρόκειται να πράξει στην ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης άφησε ο ΣΥΝ. Πάντως στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χτες "επί της αρχής" του νομοσχεδίου, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ψήφοι 54-39).

Υποχρέωση προς τον πολίτη

"Εμείς δε βλέπουμε τα νοσοκομεία σαν ένα μέσο κερδοσκοπίας", επισήμανε παίρνοντας χτες το λόγο στη συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.

"Βλέπουμε τα νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο τομέα υγείας σαν μια υπηρεσία, μια παροχή που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προσφέρει στον πολίτη ο οποίος φορολογείται όλο και περισσότερο". Κατήγγειλε δε τις λογικές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θέλουν τη λειτουργία της υγείας με κερδοσκοπικά κριτήρια.

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, τη μετακύληση δηλαδή του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας στα ασφαλιστικά Ταμεία, ο Στρ. Κόρακας επισήμανε πως "πάμε για διαμόρφωση νοσηλίων ίσων προς το κόστος της νοσηλείας", αντιμετωπίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία "με τρόπο που σύντομα θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία". "Πώς θα μπορέσουν τα Ταμεία να πληρώσουν; Αυξάνοντας τις εισφορές των εργαζομένων και φυσικά αφαιρώντας εισφορές των εργοδοτών", επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο επίκαιρο θέμα τις τιμής του φαρμάκου, τονίζοντας: "Τα βάζετε με τους φαρμακοποιούς, "χτυπάτε το σαμάρι" γιατί δεν τολμάτε να χτυπήσετε τα αφεντικά σας, τους βιομηχάνους του φαρμάκου. Δε βλέπετε ότι ένα φάρμακο που έχει κόστος 8 ή 10 δραχμές σαν πρώτη ύλη πουλιέται χιλιάδες δραχμές και φυσικά μοσχοπληρώνεται από τα Ταμεία. Να πώς ανεβαίνει το κόστος...".

Πρόταση "δέκα" σημείων

Καταλήγοντας ο Στρατής Κόρακας, κατέθεσε 10 συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους του ΚΚΕ, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας:

  • Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Εκδημοκρατισμός σε όλους τους θεσμούς και τις βαθμίδες της υγείας.
  • ΟΧΙ στον κυβερνητικό κομματικό έλεγχο.
  • Εθνικός σχεδιασμός με τη συμμετοχή μαζικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
  • Αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και του νοσοκομείου σαν μονάδα δεύτερης και τρίτης βαθμίδας.
  • Ελεγχος του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στον εθνικό σχεδιασμό.
  • Μέτρα για την ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Να γίνει ο ΕΟΦ το κυρίαρχο όργανο παραγωγής - διακίνησης - χορήγησης φαρμάκων.
  • Ενιαία, ισότιμη στις παροχές δημόσια ασφάλιση υγείας.
  • Σεβασμός του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας. Βελτίωση της θέσης των εργαζομένων (επιστημονική, επαγγελματική, αμοιβών).
Ζήτησαν και ρέστα

Επιθετικός στην παρέμβασή του, προς την αντιπολίτευση, ήταν ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης.

Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αρνούνται να πάρουν θέση πάνω στα υπαρκτά λαϊκά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, ιδίως όσον αφορά τους κατοίκους της επαρχίας και των νησιών, προσθέτοντας ότι συνολικά δεν έχουν θέσεις για την υγεία. Ο Μ. Σκουλάκης, αν και γιατρός που υπηρέτησε σε νησιά, επιχείρησε να πείσει το Κοινοβούλιο ότι το να μετονομάζεις περιφερειακά Κέντρα Υγείας - όπως γίνεται στο νομοσχέδιο - σε πολυδύναμα ιατρεία λύνεις το πρόβλημα της επαρχίας. Υποστήριξε, ακόμα, δε ότι τα δίκτυα υγείας που προωθεί η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, εξασφαλίζουν εφημερεύοντες γιατρούς σε όσα μέρη λειτουργούν Κέντρα Υγείας και υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ. Δηλαδή με την υποδομή του ΙΚΑ, που την πλήρωσαν οι σημερινοί συνταξιούχοι, το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει - τάχα μου - κοινωνικό πρόσωπο. Και πάλι δηλαδή επιχειρεί η κυβέρνηση την επίδειξη κοινωνικής πολιτικής με ξένα κόλλυβα και στα λόγια βέβαια. Και έφτασε σε αυτό τον έσχατο ξεπεσμό γιατί διέγραψε τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ακόμα και απ' το λεξιλόγιό της, παρότι επιχειρεί να εμφανίσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα ως συνέχεια του νόμου για το ΕΣΥ που προβλέπει τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας "έκανε γαργάρα" τον προϋπολογισμό για την υγεία, καθώς και το θέμα της σχέσης των νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα.

ΝΔ: Υγεία ΑΕ

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε χτες και η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Στέφανου Μάνου,ο οποίος έκανε λόγο για κοινό σύστημα οικονομικού ελέγχου όλων των νοσοκομείων από διεθνή οίκο, για συνεχή αναμόρφωση των νοσηλίων προκειμένου "να υπάρχει σχέση με το πραγματικό κόστος", ενώ για το θέμα της διοίκησης των νοσοκομείων είπε πως πρέπει "οι γενικοί διευθυντές να απομακρύνονται από τη θέση τους αν κάθε χρόνο για παράδειγμα δεν απολύουν το 2% του προσωπικού, το οποίο είναι πλέον άχρηστο στα νοσοκομεία".

Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Α. Καραγκούνης,μίλησε για την ανάγκη "ανταγωνιστικών νοσοκομείων" που θα προσελκύσουν "αρρώστους που θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο".

ΣΥΝ: Πλην της απόσυρσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πέτρος Κουναλάκης,αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την υγεία και σημείωσε ότι η παροχή στην υγεία του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στον καπνό, καθώς και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΝ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια όμως... μπέρδεψε τα πράγματα λέγοντας ότι δε ζητά την απόσυρσή του, προσθέτοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να το ψηφίσουμε με τη μορφή που έχει σήμερα. Περιέχει θετικές διατάξεις, αλλά είναι άτολμο, εμπεριέχει σημαντικές αντιφάσεις".

Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΝ θα επιδιώξει τη βελτίωσή του στη συζήτηση των άρθρων.

Το ΔΗΚΚΙ

Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας,υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην υγεία από το 1981 και για τα μετέπειτα χρόνια ως το 1990, σημειώνοντας ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισαγάγει "μια νεοφιλελεύθερη λογική λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας, με ιδιωτικοοικονομική φιλοσοφία και αντίληψη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, διατράνωσαν χτες οι υγειονομικοί(2022-11-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-01-06 00:00:00.0)
Ψυχρή λογιστική αντίληψη(2001-01-11 00:00:00.0)
Διακοπή των εργασιών για νέα πτέρυγα(1999-05-14 00:00:00.0)
Φάρμακα και πολυεθνικές(1997-07-19 00:00:00.0)
"Στρατηγικός στόχος ο ΕΦΥ"(1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ