Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστική Αστυνομία ή κλητήρες;

Τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας εξήγγειλε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό των δημοσιογράφων, αφού για ένα τόσο σοβαρό θέμα, απ' ό,τι φαίνεται, ούτε και το ίδιο το υπουργείο έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει. Ο υπουργός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας και για το αν θα λειτουργεί παράλληλα με τις διωκτικές υπηρεσίες της Ασφάλειας, κάτι που ενδεχομένως θα πυροδοτούσε νέες κόντρες μεταξύ των αξιωματικών.

Από τις απαντήσεις που έδωσε φάνηκε ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντιμετωπίζουν εντελώς "ερασιτεχνικά" τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, γεγονός που οδήγησε αργότερα τον υπουργό να ανακοινώσει ότι θα προηγηθεί μελέτη από ειδική επιτροπή. Πρόθεση πάντως του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί αυτή η υπηρεσία στις έδρες των Πρωτοδικείων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ώστε να ασχολείται μόνο με σοβαρές υποθέσεις εγκληματικότητας (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανεξιχνίαστες υποθέσεις, προστασία εθνικού νομίσματος κλπ., συγκέντρωση προανακριτικού υλικού κλπ.). Δεν αποκλείεται όμως και το ενδεχόμενο στο μέλλον να ιδρυθούν αντίστοιχες υπηρεσίες και σε άλλες έδρες Πρωτοδικών. Η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί με προσωπικό από όλα τα Σώματα Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να θίγονται οι αρμοδιότητες των προανακριτικών τους υπαλλήλων...

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις εξαγγελίες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, υποστηρίζοντας ότι η παράλληλη λειτουργία της νέας αστυνομοδικαστικής υπηρεσίας και των διωκτικών υπηρεσιών της Ασφάλειας θα προκαλέσει τριβές και κωμικοτραγικές καταστάσεις, ανάλογες με αυτές που ζήσαμε πρόσφατα με την κόντρα των ιατροδικαστών σχετικά με τα αίτια θανάτου του στρατιώτη Ρωμιόπουλου.

Ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει σήμερα την Ενωση Αξιωματικών, η οποία είχε ταχθεί κατά του εγχειρήματος το 1991, όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η σύσταση της, κατ' όνομα μόνο, Δικαστικής Αστυνομίας. Ορισμένοι πάντως συνδικαλιστές τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Δικαστικής Αστυνομίας, αλλά μόνο εφόσον λειτουργήσει σε όλη την επικράτεια και έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση του ανακριτικού και προανακριτικού υλικού σε όλες ανεξαιρέτως τις αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται στην Ελλάδα. Η δημιουργία, λένε, μιας "υπηρεσίας ιπποκόμων και κλητήρων" για τις ανάγκες των δικαστηρίων δεν έχει να προσφέρει τίποτε το θετικό.

Μ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-12-30 00:00:00.0)
Υπάρχει άλλος δρόμος(2005-08-23 00:00:00.0)
Τα... μισά ΟΜΟΛΟΓΕΙ η κυβέρνηση(2001-07-27 00:00:00.0)
Αλλάζει ο Μανωλιός...(1998-11-20 00:00:00.0)
Ενταση καταστολής στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας(1998-11-15 00:00:00.0)
Πιάστηκε αρχιφύλακας με 40 κιλά χασίς!(1998-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ