Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Ποιος κάνει κουμάντο στο Πολυδένδρι;

Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής για το τι μέτρα και πότε θα πάρει προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευτεί η περιοχή Κάτω Πολυδενδρίου - Πύργου στο Νομό Λάρισας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη της περιοχής σοβαρότατα ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της οριοθέτησης και της ανοικοδόμησης του οικισμού "Κάτω Πολυδένδρι - Πύργος".

Ακολούθως σημειώνουν ότι μετά από επανειλημμένες καταγγελίες, απαντήσεις και ανταπαντήσεις, με εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ συγκροτήθηκε επιτροπή που στις 24/4/97 κατέληξε σε αναλυτικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο:

"... α) Η συγκεκριμένη πρόταση οριοθέτησης του οικισμού (...) δεν εξασφάλισε την προστασία της περιοχής προς την κατεύθυνση της παραλίας και προς τον αρχαιολογικό χώρο...

β)... Το οδικό δίκτυο, η ρυμοτόμηση και η ανοικοδόμηση όλης της καταγγελλόμενης έκτασης, που συμπίπτει με το δημιουργηθέντα "παραθεριστικό οικισμό", έχει γίνει μη νόμιμα, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας...

γ)... Για το λόγο ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΝΔ 17-7-1923 όλα τα προαναφερθέντα συμβόλαια φαίνεται να είναι άκυρα, τα αναφερόμενα σε αυτά οικόπεδα δεν έχουν δημιουργηθεί νόμιμα και οι εκδοθείσες άδειες είναι και αυτές μη νόμιμες και ανακλητές...

δ) Οσον αφορά τον οικισμό Πύργου και τη σχετική απόφαση του νομάρχη... θα έπρεπε η ίδια υπηρεσία να εισηγηθεί την ανάκλησή της, προκειμένου να μην εφαρμοστεί και να μην εκδοθούν άδειες, αφού η απόφαση ήταν άκυρη, ως στηριζόμενη σε διατάξεις που είχαν καταργηθεί...".

Μετά από αυτά οι ερωτώντες βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι είναι προφανές πως η επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι έγιναν σοβαρότατες παρανομίες, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει ποινική διαδικασία κατά των υπευθύνων.

Οι Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής ρωτούν τον Κ. Λαλιώτη: "Με δεδομένη την απαίτηση για προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και των αρχαιολογικών χώρων, με δεδομένη την ανάγκη σωστής πολεοδόμησης για το συμφέρον και των κατοίκων και του περιβάλλοντος και με δεδομένο το πόρισμα που δεν αφήνει πλέον ερωτηματικά και αμφισβητήσεις ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα και πότε θα πάρει για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευτεί η περιοχή Κάτω Πολυδενδρίου - Πύργου Νομού Λάρισας;".

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, στο τέλος του πορίσματός της προτείνει:

α) Ακύρωση και επανακαθορισμό των ορίων του οικισμού.

β) Προσδιορισμό των αναγκών του οικισμού για κοινόχρηστους - κοινωφελείς χώρους.

γ) Πολεοδόμηση της υπόλοιπης περιοχής κατόπιν μελέτης ΖΟΕ και ΣΧΑΠ. Μελέτη που πρέπει, κυρίως, να προσδιορίσει τις περιοχές που χρήζουν προστασίας, τόσο λόγω του αρχαιολογικού χώρου, όσο και του δασώδους - δασικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και της γειτνίασής της με το ενδιαφέρον, αξιόλογο, φυσικό περιβάλλον και τις ακτές.

Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Λαλιώτης, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχουν καταγγελθεί - μέσω του Τύπου, τοπικού και αθηναϊκού - οι παρανομίες στο Πολυδένδρι και παρά το γεγονός ότι η επιτροπή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που ο ίδιος όρισε, κατέληξε στο παραπάνω σαφές πόρισμα, καθυστερεί να λάβει τα νόμιμα μέτρα. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δε φείδεται δηλώσεων περί προστασίας τους περιβάλλοντος και δε διστάζει να γκρεμίσει κάποιες αυθαίρετες παράγκες, φτωχών ανθρώπων, ενώ συνεχίζουν να χτίζονται αυθαίρετες βίλες και ολόκληρος οικισμός, δημιουργώντας μια νέα γενιά, νέου τύπου αυθαιρέτων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ