Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
Πέντε δημιουργικές θητείες

Σε τόπο όπου αξίζει να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, έχουν μετατραπεί τα "Σφαγεία". Ορισμένες εικόνες της πόλης με αφορμή το δημόσιο απολογισμό της δράσης της δημοτικής αρχής

Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως από μακριά μπορεί κανείς να διακρίνει τον Παρθενώνα μόνο ανάμεσα από δεκάδες διαφημίσεις, κάθε λογής πινακίδες, γκρίζα τσιμεντένια κτίρια και παραφορτωμένα φορτηγά που κινούνται στην Πειραιώς, την Ιερά Οδό ή άλλες λεωφόρους. Πριν από δύο μέρες μάς δόθηκε η δυνατότητα να δούμε τον Παρθενώνα να ξεχωρίζει ακέραιος ανάμεσα από καστανιές, ευκάλυπτους και διάφορα κωνοφόρα δέντρα. Είχαμε μόλις ανακαλύψει - με αφορμή τον απολογισμό για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη της πέμπτης κατά σειρά δημαρχιακής θητείας του δημάρχου Π. Βακαλόπουλου - το Δημοτικό Πάρκο του Δήμου Ταύρου.

Σεβασμός σε δημότες και περιβάλλον

Δεν είδαμε μόνο αυτό εκείνο το βράδυ. Είναι όμως η ένταση της "αποκάλυψης" ανάλογη όσων εικόνων συναντήσαμε σε μια πόλη γνωστή γενικά ως... δεύτερης κατηγορίας, ως υποβαθμισμένη περιοχή. Και είναι επιπλέον η ιστορία της κατάκτησης του χώρου από το δήμο χαρακτηριστική της πορείας και της αποτελεσματικότητας μιας αγωνιστικής, διεκδικητικής δημοτικής αρχής.

"Η έκταση αυτή ανήκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μας είπε ο αντιδήμαρχος Κ. Ζωγράφος και προηγήθηκαν πολύχρονες όσο και επίμονες διεκδικήσεις για την απόδοσή της στο δήμο. Πρόκειται για ένα πάρκο 50 στρεμμάτων, που ήδη διαθέτει 8.000 τ. μ. γκαζόν και δεκάδες δέντρα. Διαλέγουμε δέντρα της ελληνικής χλωρίδας, καστανιές, ευκάλυπτους, προύνους, πλατάνια, αποφεύγοντας τους πανάκριβους φοίνικες που έχουν κατακλύσει άλλες περιοχές όχι μόνο αλλοιώνοντας τη χλωρίδα, αλλά προκαλώντας και σοβαρά ερωτηματικά ως προς τις οικονομικές διαστάσεις της υπόθεσης"...

Με τις μικρές οικονομικές του δυνατότητες, εξαιτίας της συρρίκνωσης της τακτικής κρατικής επιχορήγησης, και όποια επιπλέον κονδύλια διεκδικεί από τα αρμόδια κάθε φορά υπουργεία ο Δήμος Ταύρου ετοιμάζει στο δημοτικό του πάρκο ένα μικρό θαύμα υπερτοπικής σημασίας. Ηδη διαθέτει διάδρομο πατινάζ 1100 μέτρων με βοηθητικές μπάρες για αρχάριους, οργανωμένο κυλικείο και δύο γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Ετοιμάζεται θερινό σινεμά 450 θέσεων, ενώ ο δήμος θα δρομολογήσει μικρό εκπαιδευτικό τρενάκι για παιδιά που θα διατρέχει 1.000 μέτρα του πάρκου ανάμεσα από λίμνες, δέντρα και γέφυρες. Τα παιδιά θα μαθαίνουν για τη χλωρίδα που θα περιβάλλει τη διαδρομή τους, ενώ εκτός από τη βοτανολογική εκπαίδευση, το παιχνίδι θα συνεχίζεται με κυκλοφοριακή αγωγή, αφού το τρενάκι θα συναντά φαναράκια και μικρές πινακίδες στις "διασταυρώσεις" με τους διαδρόμους πεζών του πάρκου, στο γεφυράκι της λίμνης και αλλού. Οσο για το εισιτήριο; Ενα μεταλλικό κουτάκι, ένα μπουκάλι, μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό αρκεί και η περιβαλλοντική εκπαίδευση από μάθημα μπορεί να γίνει παιχνίδι.

Τίποτα δε μας χαρίστηκε

Δεν είναι όμως μόνο το πάρκο. Δύο νέες πλατείες παραδόθηκαν στους δημότες, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ταύρου ανήκει στους λίγους δήμους της Αττικής που πάλεψαν για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τους χώρους πράσινου, διαθέτοντας 35.000 τμ γκαζόν και 70 στρέμματα οργανωμένου πράσινου! Η προσπάθεια συνεχίζεται μετά την απόδοση στον Ταύρο από το Δήμο Αθηναίων των Δημοτικών Σφαγείων ως αποτέλεσμα πολύχρονων, σκληρών αγώνων. Ολοι στον Ταύρο θυμούνται τα μερόνυχτα των καταλήψεων.

"Τίποτα δε μας χαρίστηκε, μας είπε ο δήμαρχος Π. Βακαλόπουλος. Ολα κερδήθηκαν με αγώνες. Είναι αμέτρητες οι φορές που ξεκίνησαν από εδώ πούλμαν με προορισμό τα διάφορα υπουργεία. Ετσι ολοκληρώθηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο, πραγματικό κόσμημα για την πόλη, που λειτούργησε για πρώτη φορά πέρυσι".

Κόσμημα για τον Ταύρο αποτελεί κι ένας ακόμη χώρος, η αίθουσα εκδηλώσεων που δημιουργήθηκε στον δεύτερο όροφο του Δημαρχείου για να φιλοξενεί παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις σχολείων, μαζικών φορέων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Ολα αυτά και πολλά άλλα ακόμη δημιουργούνται δίπλα στα σοβαρά προβλήματα μιας πόλης που - μην ξεχνάμε - η συνέχεια και η συνοχή της τραυματίζεται από τις διαχωριστικές γραμμές της λεωφόρου Πειραιώς, των γραμμών του ΟΣΕ και αυτών του ηλεκτρικού.

Κάναμε επιλογή

Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ωστόσο το κυριότερο είναι αυτό που επισήμανε ο Π. Βακαλόπουλος στο δημόσιο απολογισμό, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στους κατοίκους του Ταύρου: "Δεν υπάρχουν δώρα, υπάρχουν διεκδικήσεις κι όσο πιο επίμονες είναι, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουν. Ειδικά σήμερα που γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί η ΤΑ σε όργανο εφαρμογής της πολιτικής παρατεταμένης λιτότητας που ακολουθείται από την κυβέρνηση, στηριγμένη στις εντολές και επιταγές της ΕΕ, με βασικούς άξονες την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της, τη συρρίκνωση της κοινωνικής της πολιτικής και τον οικονομικό της αφανισμό. Εμείς επιλέξαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτή την πολιτική, να σταθούμε στα μεγάλα προβλήματα του λαού μας, χαράζοντας με σαφήνεια τον προσανατολισμό μας για το ρόλο και την προοπτική της ΤΑ".

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Ταύρου διατηρεί πανελλαδικά τα μικρότερα δημοτικά τέλη, για να αναφερθούμε στην πιο απλή απ' τις πολιτικές επιλογές ενός δήμου.

Κριτήριο ο βαθμός αντίστασης

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, όπως ακριβώς περιέγραψε ο δήμαρχος, με μια γενικότερη πολιτική, που θα γίνει ακόμη σκληρότερη στην πορεία για τους κατοίκους όλης της Ευρώπης. Γι' αυτό δεν αρκεί να κρίνει κανείς μια δημοτική αρχή σήμερα για το έργο που παρέδωσε. Πρέπει να συνδεθεί η δουλιά που κάνει καθημερινά ο δήμος στην πόλη για να αντιμετωπίσει τα μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα, με τις γενικότερες θέσεις που παίρνει, με το βαθμό αντίστασής του στην αλαζονική κεντρική εξουσία ή υποταγή και της Αυτοδιοίκησης, η οποία θα έχει τον άμεσο αντίκτυπό της στους πολίτες".

Η διαρκής συμμετοχή των δημοτών και τα 20 χρόνια αγωνιστικής ζωής και δράσης της "Δημοκρατικής Συνεργασίας η Αλλαγή" με τον Π. Βακαλόπουλο στο τιμόνι του δήμου δείχνουν με σαφήνεια την επιλογή του Ταύρου με άξονες "την καλύτερη ζωή των δημοτών, την προάσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού και λαϊκού χαρακτήρα της ΤΑ".

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ