Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ" ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
Δε θα συμβάλουν στην παραχάραξη

Αποχώρησαν από την Επιτροπή Γιορτασμού οι πέντε κομμουνιστές

Την αποχώρησή τους από την Οργανωτική Επιτροπή των "εκδηλώσεων μνήμης" που θα γίνουν στην Ικαρία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τότε που το νησί ορίστηκε σαν τόπος εξορίας, γνωστοποίησαν χτες πέντε κομμουνιστές - μέλη της επιτροπής. Οι Παναγιώτης Μακρής, Φίλιππος Μαυρογιώργης, Νίκος Μουρσελλάς, Κώστας Κόχιζας και Σμάρω Καρήμαλλη αποχωρούν, τονίζοντας ότι με τον τρόπο που προωθούνται οι εκδηλώσεις διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια, παραχαράσσονται οι αγώνες του λαού και επιχειρείται να δοθεί συγχωροχάρτι στις κυβερνήσεις της εποχής, το παλάτι και τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους οι προαναφερόμενοι τονίζουν: "Η υπουργός Αιγαίου, διάφορες προσωπικότητες και φορείς στις 22-24 Αυγούστου διοργανώνουν "εκδηλώσεις μνήμης", με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το χρόνο που ορίστηκε η Ικαρία σαν τόπος εξορίας.

Η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε αρχικά ότι στόχος των "εκδηλώσεων μνήμης" είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές του λαού μας, που δεν υπέκυψαν στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, στο παλάτι και τις υποτακτικές κυβερνήσεις.

Από τα κείμενα που ακολούθησαν την αρχική ανακοίνωση, από τη σύνθεση της Επιτροπής και από την πρακτική που ακολουθείται, φαίνεται καθαρά η επίμονη προσπάθεια να αφαιρεθεί το πραγματικό περιεχόμενο των γεγονότων εκείνης της ιστορικής εποχής.

Στόχος αυτών των εκδηλώσεων δεν είναι η απόδοση τιμής στους αγωνιστές του λαού μας, αλλά να σβήσει από τη μνήμη του Ικαριώτικου λαού τις ευθύνες των τότε κυβερνήσεων, του παλατιού και των Αγγλοαμερικανών, εξισώνοντας θύτες και θύματα.

Η προσπάθεια αποχρωματισμού και η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας θεμιτά ή αθέμιτα οδηγεί όχι μόνο στη διαστρέβλωση της αλήθειας και των γεγονότων, αλλά δίνει και συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνηγορήσουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, πολύ περισσότερο που σήμερα γίνεται μια συνολικότερη προσπάθεια διαστρέβλωσης, καπηλείας και εκμετάλλευσης των ηρωικών αγώνων του λαού μας. Τιμώντας και σεβόμενοι τους εξόριστους αγωνιστές στην Ικαρία, αλλά και το λαό της (με τις πλούσιες έως και σήμερα αγωνιστικές του παραδόσεις) που στις δύσκολες ώρες τούς συμπαρασταθήκαμε ηθικά και υλικά αποχωρούμε από την Οργανωτική Επιτροπή και δε συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ