Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Κτήμα του λαού ο χώρος του Ελληνικού

Ανοιχτή συζήτηση σήμερα το βράδυ για την τύχη των 6.500 στρεμμάτων, όταν θα μεταφερθεί στα Σπάτα το αεροδρόμιο

Η χρήση των 6.500 στρεμμάτων όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο Ελληνικού, μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα και για τον οποίον ελλοχεύει κίνδυνος τσιμεντοποίησης και ιδιωτικοποίησης, είναι το αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης που οργανώνει για σήμερα το βράδυ η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".Η συζήτηση θα γίνει στις 8 μμ, στο Δήμο Ελληνικού, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (οδός Ιασωνίδου), στην περιοχή Σούρμενα.

Η παράταξη έχει προσκαλέσει να συμμετάσχουν στη συζήτηση εκπρόσωποι όλων των όμορων με το χώρο δήμων, μαζικοί φορείς, οι νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Οργανισμός Αθήνας, επιστημονικοί φορείς κ.ά.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΑΣ τονίζει ότι στη συζήτηση - σύσκεψη θα παρθούν αποφάσεις για τις άμεσες ενέργειες, κινητοποιήσεις και δραστηριότητες αιρετών, φορέων και δημοτών, ώστε ο χώρος αυτός να μην καταστραφεί και να αποδοθεί όχι μόνο στους κατοίκους των όμορων περιοχών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου.

Επισημαίνει ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή "μπροστά στον κίνδυνο να τσιμεντοποιηθεί, να ξεπουληθεί και να ιδιωτικοποιηθεί μεγάλο μέρος της έκτασης των 6.500 στρεμμάτων του αεροδρομίου του Ελληνικού, προς όφελος των μεγαλοκεφαλαιούχων και μεγαλοεπιχειρηματιών". Η παράταξη διευκρινίζει ότι "η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Αθήνας, προωθεί παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στο χώρο του Ελληνικού - μετά την αποχώρηση του αεροδρομίου και την εγκατάστασή του στα Σπάτα - που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση μεγάλου μέρους της έκτασης".

Επίσης, σημειώνει ότι επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες για την τύχη των 6.500 στρεμμάτων του αεροδρομίου, "με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,στις 24 Ιούνη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι γύρω δήμοι δεν πρόκειται να έχουν λόγο για την τύχη της έκτασης αυτής και ότι μεγάλο μέρος της θα μετατραπεί σε οικόπεδα, τα οποία θα πουληθούν σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα μετατραπεί σε Μητροπολιτική Ζώνη Πρασίνου. Για τη λειτουργία αυτού του χώρου θα επιβληθούν και ειδικά τέλη".

Η ΝΑΣ αναφέρεται, ακόμα, στο πόρισμα Επιτροπής της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας και αφορούσε τη μελλοντική χρήση του αεροδρομίου. Τα καταληκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής αφορούν το χαρακτηρισμό του χώρου, το σχεδιασμό αξιοποίησής του, τις χρήσεις γης, τα αντισταθμιστικά οφέλη, τους πόρους και το φορέα διαχείρισης.

Η ΝΑΣ υπενθυμίζει ότι στη συνεδρίαση αυτή διαφώνησε με τη θεσμοθέτηση νομαρχιακού τέλους και με την πρόβλεψη για μερική αυτοχρηματοδότηση. Διαφώνησε επίσης με το σημείο που αφορά το φορέα διαχείρισης, αφού δε διευκρινίζεται η σύνθεσή του και αναφέρεται γενικώς μόνο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λεκανοπεδίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στήνουν» επιχειρηματικό πόλο(2008-06-03 00:00:00.0)
«Φαγοπότι» και τσιμέντο αντί για πάρκο...(2008-02-10 00:00:00.0)
Πράσινο το Ελληνικό(1998-07-11 00:00:00.0)
Βορά στα συμφέροντα οι ελεύθεροι χώροι(1998-02-05 00:00:00.0)
Μετά το Σπατόσημο, έρχεται το ...Ελληνικόσημο(1997-06-26 00:00:00.0)
Να παραμείνει ελεύθερος χώρος(1997-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ