Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Τους έκαναν μπαλάκι

Ακαρπη έληξε χτες η συνάντηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα,σχετικά με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 1997. Η κυβέρνηση διά στόματος των υπουργών αποποιήθηκε για μια ακόμα φορά τις ευθύνες της και έριξε το "μπαλάκι" στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία συμμετέχει από πέρσι στις διαπραγματεύσεις. Τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός όμως υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες αυξήσεις. Να σημειώσουμε ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ ζητάει αυξήσεις μέσω της ΣΣΕ στο 12% - 13%, ενώ η ΚΕΔΚΕ προτείνει αυξήσεις 9% - 10%. Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρκέστηκε να πει στους εργαζόμενους ότι αν συμφωνήσουν με την ΚΕΔΚΕ για αυξήσεις στο 11%, θα πιέσει το υπουργείο Οικονομικών να το δεχτεί, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή ούτε αυτή η αύξηση. Τελικά, σήμερα το πρωί η ηγεσία του υπουργείου, η ΚΕΔΚΕ και η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα έχουν εκ νέου συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα.

Νωρίς το πρωί είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων της Αττικής με τη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία τους ενημέρωσε για τους λόγους της καθυστέρησης της υπογραφής της ΣΣΕ. Στην ενημέρωση τονίστηκε ότι ο λόγος που η ΚΕΔΚΕ αρνείται τις αυξήσεις που προτείνουν οι εργαζόμενοι είναι γιατί οι Δήμοι είχαν επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς τους, λόγω του νέου μισθολογίου, ύψους 7 δισ. δραχμών. Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η ΚΕΔΚΕ έχει χαρίσει στην κυβέρνηση 10 δισ. από τα τακτικά της έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νώντας Λαμπρακάκης,τόνισε ότι αν μετά τις συναντήσεις δεν υπάρξουν αποτελέσματα θα προχωρήσουν σε πιο μαζικές και δυναμικές παρεμβάσεις και ότι δε θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση κάτω από τα όρια που βάζουν.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Γιάννης Στρατηγός,από την πλευρά του τόνισε ότι η Συλλογική Σύμβαση έχει πολλές προεκτάσεις και δεν μπορεί να την απομονώσει κανένας από άλλα ζητήματα, όπως αυτό της πολιτικής προσωπικού και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

"Το θέμα της ΣΣΕ έχει γίνει μπαλάκι που ένας το πετάει στον άλλο. Εμείς διαπραγματευόμαστε μόνο με τα υπουργεία. Η παρέμβαση της ΚΕΔΚΕ όμως στις διαπραγματεύσεις δίνει το άλλοθι στους εκπροσώπους του υπουργείου να αποποιούνται τις ευθύνες τους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι την κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση" επισήμανε ο Γ. Στρατηγός.

Θεσσαλονίκη

Τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τη διεύθυνση προσωπικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των έκτακτων υπαλλήλων του Δήμου, καθώς αρνούνται να τους χορηγήσουν τα στοιχεία για το πόσοι από τους 800 έκτακτους εργαζόμενους μονιμοποιούνται.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος στην ανακοίνωση τονίζει ότι έχει στείλει επανειλημμένα έγγραφα στη Διεύθυνση Προσωπικού ζητώντας να του χορηγήσει τα στοιχεία για το πόσοι και ποιοι από τους περίπου 800 έκτακτους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 2508/97 και η ερμηνευτική εγκύκλιος για να μονιμοποιηθούν ή να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

  • Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που άσκησε εναντίον τους η διοίκηση του Δήμου, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ κήρυξε παράλληλα 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους των υπόλοιπων Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, ενώ ήδη το κύμα αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους εργατοϋπαλληλους του Δήμου Θεσσαλονίκης μεγαλώνει.Συμπαραστάτες στους συναδέλφους τους, που διώκονται επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, δηλώνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι του Νομού Καρδίτσας, της Καβάλας, του Δήμου Μαρκόπουλου και του Δήμου Πειραιά. Με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και σημειώνουν πως απέναντι σε τέτοιες ενέργειες οι εργαζόμενοι της ΤΑ πρέπει αντισταθούν ενωμένοι στις μεθοδεύσεις που γυρνούν την ΤΑ πολλά χρόνια πίσω. Παράλληλα επισημαίνουν πως η ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης δε βρίσκεται στους εργαζόμενους, αλλά στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του Δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ