Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Φαίνεται ότι στις μέρες μας το θράσος και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ξεπέρασαν κάθε όριο. Λόγος γίνεται για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν αναγάγει τον εαυτό τους, όχι μόνο στο ρόλο του κριτή των πάντων, αλλά και του δικαστή και του χωροφύλακα χωρών, λαών, ακόμα και προσώπων σε κάθε χώρα.

Ο βίος και η πολιτεία τους, η ιστορία τους είναι γνωστή, όσο και αν την αποσιωπούν, παρά τις προσπάθειες των ελεγχόμενων απ' αυτούς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τους Αγγλο-Γάλλους αποικιοκράτες, από τους Γερμανούς στρατοκράτες και ναζί, από τους Αμερικανούς που εξαφάνισαν τη φυλή των Ινδιάνων από την πατρίδα τους, με τις διακρίσεις σε βάρος τους, όπως και των μαύρων που και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν;

***

Παρακολουθώντας τα γεγονότα και την πολιτική κατάσταση, γίνεται φανερό ότι το χιτλερικό σύνθημα "η Γερμανία υπεράνω όλων" υιοθετήθηκε, στην ουσία, από τις αμερικανικές κυβερνήσεις μετά τον πόλεμο και, ξεκινώντας από το ό,τι συμφέρει τη "General Motors" συμφέρει τις ΗΠΑ, φτάσαμε στις περιοχές ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Αυτή η αυθαίρετη και απάνθρωπη ιμπεριαλιστική λογική είναι η γενεσιουργός αιτία των βομβαρδισμών με ατομικά όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, με αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο 450 χιλ. αμάχων και τις επιπτώσεις, που συνεχίζουν ακόμη και μετά την παρέλευση περισσότερων από 50 χρόνων.

Είναι αυτοί, που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στο μακρινό Βιετνάμ, που με βόμβες ναπάλμ και δηλητηριώδη αέρια κατέστρεψαν κατοικημένες περιοχές και τη φύση, αλλά, που, παρά την ήττα τους, δεν άλλαξαν πολιτική, γιατί "ο λύκος τρίχα αλλάζει, μυαλό όχι".

Είναι αυτοί οι ίδιοι, που με στρατιωτική απόβαση ανέτρεψαν τη λαοπρόβλητη κυβέρνηση της μικρής Γρανάδας, που μπήκαν στον Παναμά και συνέλαβαν τον κυβερνήτη της χώρας, τον οποίο δίκασαν και φυλάκισαν στις ΗΠΑ.

Είναι οι ίδιοι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, που επέβαλαν και στήριξαν τα δικτατορικά καθεστώτα στον Αγιο Δομίνικο, του Πινοσέτ στη Χιλή, που μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους διατηρούσαν δεκάδες χρόνια τα ρατσιστικά καθεστώτα στη Ροδεσία και τη Ν. Αφρική, που δολοφόνησαν τον Λουμούμπα...

***

Αυτοί οι ιμπεριαλιστές, οι ακέραιοι, οι δίκαιοι, που χρόνια στηρίζουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το Ισραήλ, που του δίνουν τη δυνατότητα να σκοτώνει τους Παλαιστίνιους, να χτυπά γειτονικές χώρες και να κατακτά τα εδάφη τους, που δεν είπαν μια κουβέντα ενάντια στην Τουρκία για την επιχείρηση γενοκτονίας των Κούρδων, για την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, για τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.

Ομως, έστησαν δικαστήριο (Διεθνές το λένε) στη Χάγη, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ποιοι; Οι αρχιδολοφόνοι, οι αρχιεγκληματίες της ανθρωπότητας, οι φονιάδες των λαών, οι Αμερικάνοι, οι συνέταιροι και τα τσιράκια τους.

Καταδίκασαν τον Σερβοβόσνιο Ντούσαν Τάντιτς σε 20ετή κάθειρξη. Στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία δολοφόνησαν τον Σίμο Ντριλιάτσα, επιδιώκουν τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων ηγετών Μπλάντιτς και Κάρατζιτς και άλλων ακόμη, για να τους δικάσουν.

Πολλά μπορεί να πει ο καθένας για την ιδεολογία, την πολιτική και τους χειρισμούς των Μπλάντιτς - Κάρατζιτς και των άλλων Σερβοβόσνιων ηγετών. Είναι θεμιτό να διαφωνεί ριζικά μαζί τους, να συμφωνεί σε όλα ή σε επιμέρους ζητήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η διαφωνία ή συμφωνία, η συμπάθεια ή αντιπάθεια, αλλά να δούμε ποιοι επέβαλαν τον πόλεμο στη Βοσνία. Να δούμε εάν τους ηγέτες τους θα κρίνουν, θα καταδικάζουν ή όχι οι λαοί της κάθε χώρας ή αν θα δοθεί το δικαίωμα, πριν απ' όλα το ηθικό δικαίωμα, στους ιμπεριαλιστές να δικάζουν και να καταδικάζουν, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο πόλεμος στη Βοσνία ήταν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, προσπαθειών, αποφάσεων και μέτρων διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε", της αποδυνάμωσης των κρατών, της Σερβίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επιδιώξεων κύρια των ΗΠΑ - Γερμανίας για ζώνες και χώρες επιρροής. Ο πόλεμος στη Βοσνία ήταν εμφύλιος, στον οποίο υπήρξε και υπάρχει επέμβαση του ιμπεριαλισμού και για την εξυπηρέτηση των δικών τους επιδιώξεων τάχθηκαν υπέρ των μουσουλμάνων.

Το ότι τα γεγονότα είναι αυτά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν έντιμο και ειλικρινή άνθρωπο. Επόμενα, μόνος αρμόδιος να κρίνει, να πάρει μέτρα ή όχι, είναι ο λαός και η κυβέρνηση αυτής της χώρας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, και όχι το ΝΑΤΟ.

***

Βέβαια, σήμερα οι συσχετισμοί σε παγκόσμια κλίμακα δίνουν τη δυνατότητα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στις ΗΠΑ, να παίρνουν αποφάσεις της αρεσκείας τους, ακόμα και μέσω του ΟΗΕ, να παρουσιάζονται ότι εκφράζουν τη θέληση της διεθνούς κοινότητας.

Ομως, διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να είναι οι κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών, οι εκπρόσωποι του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι πριν απ' όλα οι λαοί, που υποφέρουν, που λιμοκτονούν, που πεθαίνουν και σκοτώνονται από την πολιτική του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί, ουσιαστικά, δε θα εγκρίνουν ποτέ το δικαίωμα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ να στήνουν δικαστήρια και να δικάζουν κατά βούληση.

Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη και κυβερνήσεις προοδευτικών καθεστώτων, χωρών που δέχτηκαν και δέχονται πολλαπλές πιέσεις και εκβιασμούς αποφεύγουν να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες.

Ανησυχητικό φαινόμενο είναι η απουσία φωνής διαμαρτυρίας από πνευματικούς ανθρώπους, από καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες, τόσο στη χώρα μας, όσο και γενικότερα.

Εχουμε φτάσει στην απαράδεκτη κατάσταση, ο Κένεθ Ροθ, διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με άρθρο του στη HERALD TRIBUNE που αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εξουσία", να καλεί τους Αμερικανούς, προκειμένου να ξεπεραστεί το Σύνδρομο της Σομαλίας, το οποίο παραλύει και κατατρέχει το Πεντάγωνο, να δοθεί η ηγεσία στην Ευρώπη, ώστε να ξεπεραστεί η αμερικανική απραξία και να διασφαλιστεί η σύλληψη των καταδικασμένων εγκληματιών πολέμου.

Δε βρήκε, βέβαια, ο Κ. Ροθ να πει ούτε λέξη για την κρατική τρομοκρατία και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, ούτε για την απαγόρευση που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στη νεολαία της χώρας της να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Κούβα.

***

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα. Είναι, όμως, η μία πλευρά, υπάρχει και η άλλη, φαινομενικά μικρή και αδύναμη, αναμφισβήτητα ασυντόνιστη, με σημάδια και φαινόμενα ηττοπάθειας, που δε θα αργήσουν, όμως, να ξεπεραστούν. Τα κομμουνιστικά κόμματα, η εργατική τάξη, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα βρουν το δρόμο της συσπείρωσης, της ενότητας και της νικηφόρας πορείας. Οι ιμπεριαλιστές θα πληρώσουν για τα εγκλήματα που διαπράττουν σε βάρος της ανθρωπότητας. Νυρεμβέργες θα υπάρξουν και πάλι.

Βασίλης ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να είναι οι κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών, οι εκπρόσωποι του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι, πριν απ' όλα, οι λαοί, που υποφέρουν, που λιμοκτονούν, που πεθαίνουν και σκοτώνονται από την πολιτική του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί, ουσιαστικά, δε θα εγκρίνουν ποτέ το δικαίωμα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ να στήνουν δικαστήρια και να δικάζουν κατά βούληση

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξω ο ευρωστρατός από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη(2013-05-25 00:00:00.0)
Κανένας Ελληνας στρατιώτης στο Αφγανιστάν(2001-12-28 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ(2001-12-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα αντίστασης στη "νέα τάξη"(1997-05-20 00:00:00.0)
Η Πελοπόννησος στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη(1997-05-04 00:00:00.0)
Η Πελοπόννησος στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη(1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ