Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο φύλακας και οι U2

Ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια - 600 εκατομμύρια δραχμές - θέλει το συγκρότημα ροκ μουσικής, οι U2, για τη συναυλία που δίνει στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" της Ευρώπης. Αυτή είναι η άμεση, οικονομική απαίτηση. Συγχρόνως, θέλουν και 400 εργάτες για να στήσουν την τεραστίων διαστάσεων σκηνή και την ηχητική υποδομή. Οι "άρχοντες" της "Πολιτιστικής", είπαν "ναι".

Σε ένα χωριό της Λέσβου πριν μερικούς μήνες, ο τοπικός σύλλογος γονέων έστειλε προς το υπουργείο Πολιτισμού και προς τα τοπικά ΜΜΕ μια ανακοίνωση, ή μάλλον μια κραυγή αγωνίας, στην οποία αναφερόταν ότι το αναγνωστήριο του χωριού, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα και με βιβλία που πολλά από αυτά είναι σπάνια, κινδυνεύει να κλείσει γιατί ο φύλακας συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί. Αιτία; "Δεν υπάρχουν χρήματα".

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας συνταξιούχος φύλακας μιας επαρχιακής βιβλιοθήκης με τους U2; Φαινομενικά καμία. Ουσιαστικά όμως ενώνονται μέσω μιας πολιτιστικής, στην ουσία πολιτικής, αντίληψης περί κουλτούρας, η οποία αυτοορίζεται την ίδια στιγμή σαν σημαίνουσα "εκσυγχρονιστική" πρακτική του αστικού κράτους. "Αρτος και θεάματα" είναι το σύνθημα που παραπέμπει στον συλλογικό αποδέκτη με τη μορφή "όχλου". Συγχρόνως, όσο πιο λίγος γίνεται ο "άρτος", τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι η δόση του "θεάματος".

Φυσικά, οι, κατά τ' άλλα συμπαθείς, U2 δε φταίνε, ή τουλάχιστον για το σημείωμα αυτό δεν παίρνουμε υπόψη το γεγονός ότι τούς έχει αποκηρύξει ο IRA επειδή εντάχθηκαν πλήρως σε ένα σύστημα που κάποτε με τη μουσική τους κατακεραύνωναν.

Αυτό που σημειώνουμε είναι το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση χαρτιού με τη μορφή εντύπου στην Ελλάδα, είναι μόλις λίγο περισσότερη από ό,τι στις χώρες του λεγόμενου "τρίτου κόσμου" και σαφώς η τελευταία σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Η κατάσταση εξάλλου των βιβλιοθηκών της χώρας, ακόμη και αυτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, είναι τουλάχιστον τραγική. Ο δε προϋπολογισμός για τον πολιτισμό, δεν ξεπερνά τη μισή μονάδα του προϋπολογισμού.

Από τα παραπάνω, αν και είναι μόνο μερικά ενδεικτικά στοιχεία, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως χρήματα υπάρχουν, αλλά "ανακαλύπτονται" από τους αρμόδιους μόνο όταν χρειάζονται ένα καλό "πυροτέχνημα", για να σκεπάσει με το φως του, το χωρίς όρια σκοτάδι της κουλτούρας τους.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ