Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη διαρκούς λαϊκής ετοιμότητας

- Τι, κατά την άποψή σας, οδήγησε στην καταστροφή του Σέιχ Σου; Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων;

- Κάνει εντύπωση η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει την ευθύνη της καταστροφής του δάσους Σέιχ Σου στις υπηρεσίες και στην καθυστερημένη κινητοποίησή τους, ενώ είναι πια κοινό μυστικό ότι οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους πυρπολούν τα δάση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εναλλάξ παραδίδουν κάθε καλοκαίρι τα δάση της χώρας στο έλεος των κερδοσκόπων, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Οταν σκόπιμα, χρόνια τώρα, καθυστερούν να λύσουν προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και να ολοκληρώσουν το Δασικό Κτηματολόγιο, όταν υπόσχονται αναδασώσεις και δε γίνονται, όταν κάθε χρόνο μειώνουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη δασοπροστασία και αρνούνται να επανδρώσουν τις υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό, τότε τις αιτίες των πυρκαγιών δεν μπορούμε να τις αναζητήσουμε στην ολιγωρία των υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο το ότι πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

- Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να έχει αποτραπεί η καταστροφή του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης;

- Κακά τα ψέματα! Αν δε δοθούν γενναίες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ικανό, έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό δασοπροστασίας και σε σύγχρονα τεχνικά δασοπυροσβεστικά μέσα, αν δεν κατεδαφιστούν όλες οι βίλες που έχουν "φυτρώσει" σε καμένα δάση και δε γίνει άμεσα αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων, ώστε να κοπεί με το μαχαίρι η όρεξη των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων, δεν πρόκειται να σταματήσει η καταστροφή. Το μισό Σέιχ Σου, 16.000 στρέμματα δάσους, κάηκε. Το να επικαλούνται την ύπαρξη σχεδίου εμπρηστών δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη. Θα έπρεπε από χρόνια να έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα με το Κτηματολόγιο και με τον καθορισμό των χρήσεων γης. Να μην επιτρέπεται σε κανέναν υπουργό και σε κανένα δικαστήριο να αποχαρακτηρίζει εκτάσεις. Το Δασολόγιο πρέπει να επιτέλους να ολοκληρωθεί. - Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για την οχύρωση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης;

- Μετά την καταστροφή του Σέιχ Σου, η Θεσσαλονίκη απειλείται θανάσιμα. Η πρώτη ακόμη και μικρής έντασης βροχή, όπως είπαν οι επιστήμονες, θα απειλήσει με πλημμύρες πολλές περιοχές, ιδιαίτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η Μενεμένη, οι Αμπελόκηποι, η Σταυρούπολη. Επομένως, πρέπει αμέσως να αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, να καθαριστεί η περιφερειακή τάφρος της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, να ξεμπαζωθούν τα ρέματα, να γίνουν πρόχειρα φράγματα για να συγκρατούν τα χώματα κλπ. Να κηρυχτεί με νόμο όλη η καμένη περιοχή αναδασωτέα και να αρχίσει το φθινόπωρο η αναδάσωση.

- Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υλοποίηση των παραπάνω έργων και των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

- Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα. Οι φορείς, οι δήμοι και οι κοινότητες να περιφρουρήσουν το χώρο από τους καταπατητές και να πιέσουν αφόρητα την κυβέρνηση να μην αθετήσει, όπως πάντα, τις υποσχέσεις της και να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για την προστασία της πόλης. Κανένα κόστος δεν είναι μεγάλο μπροστά στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης και το ΚΚΕ, με παρεμβάσεις στη Βουλή θα αποκαλύπτουμε τις αντιλαϊκές επιλογές και τις ασυνέπειες της κυβέρνησης και παράλληλα θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό κίνημα του λαού και των φορέων του, το μόνο ικανό να επιβάλει την αποκατάσταση των ζημιών και τη θωράκιση της πόλης.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ