Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αλλάζει ο Μανωλιός...

Μακριά από την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας, οι "αλλαγές" που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

Πακέτο μέτρων για τη "βελτίωση της αστυνόμευσης, την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες", που περισσότερο σκοπεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων ότι κάτι γίνεται στην Αστυνομία και βέβαια δεν αποτελούν τις επιβαλλόμενες ουσιαστικές αλλαγές, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος.Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και σε συνεργασία με τον αρχηγό της Αστυνομίας τον είχαν ενημερώσει για τις αλλαγές που προωθούν.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δε θίγουν την ουσία του βασικού προβλήματος, δηλαδή της ανάγκης ριζικής αλλαγής προσανατολισμού της Αστυνομίας προς την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, αλλά και εκδημοκρατισμού της λειτουργίας της (αναλυτικά έγραψε γι' αυτά ο "Ρ" την προηγούμενη Κυριακή).

Ο υπουργός αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ίδρυση Αρχηγείου, στη λειτουργία υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, στην αναμόρφωση του συστήματος κρίσεων, στην επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, στη διαρκή μετεκπαίδευση, στην ορθή κατανομή του προσωπικού σε νέα αστυνομικά τμήματα, βάσει του διοικητικής διαίρεσης της χώρας, στην ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών με 3.000 αστυνομικούς που θα αποσπαστούν, όπως είπε, από την αποδέσμευση της Αστυνομίας από έργα ξένα προς την αποστολή της (φυλακές, δικόγραφα, χειραποσκευές αεροδρομίων, μεταβατικά αποσπάσματα, γραφεία κλπ.) και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στα μέτρα αστυνόμευσης ενέταξε τις περιπολίες σε πολυσύχναστες περιοχές της πρωτεύουσας και επαρχιακών πόλεων, την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη σύλληψη των λαθρομεταναστών, τις εφόδους σε στέκια διαφθοράς και παρανομίας, τη συστηματοποίηση των μπλόκων σε οδικές αρτηρίες και τις ταυτόχρονες εξορμήσεις σε ολόκληρη τη χώρα για τη δίωξη συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας.

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ανακούφιση της κυκλοφορίας στον πρωτεύουσα, αποφασίστηκε η ευρεία χρήση των ελικοπτέρων σε καθημερινή βάση, η σύσταση ειδικής ομάδας για την αστυνόμευση κεντρικών αρτηριών και των λεωφορειόδρομων, η εντατικοποίηση των αλκοτέστ και των ελέγχων ταχύτητας με ραντάρ, η ταχύρυθμη εκπαίδευση των τροχονόμων για τη συμπεριφορά τους έναντι των πολιτών, η αυτόματη καταγραφή των παραβάσεων με τη χρήση βίντεο και φωτογραφικών μηχανών και ο δραστικός περιορισμός της ακύρωσης των παραβάσεων.

Η υλοποίηση των παραπάνω ξανα-αναγγελθέντων μέτρων σκόνταφτε και σε λόγους σκοπιμοτήτων, αλλά και σε έλλειψη χρημάτων. Κατά τον υπουργό, τα εμπόδια θα ξεπεραστούν αυτήν τη φορά. Στο θέμα των χρημάτων, είπε ότι υπάρχει απόφαση του πρωθυπουργού να διατεθούν 25 δισ. δρχ. το 1999 για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της Αστυνομίας, στα πλαίσια ενός πενταετούς προγράμματος. Οταν του επισημάνθηκε ότι ο προκάτοχός του μιλούσε για τριετές και όχι πενταετές πρόγραμμα, ύψους 100 δισ. δραχμών, ο υπουργός απέδωσε την τροποποίηση του προγράμματος στην απόφασή τους να ...προετοιμάσουν καλύτερα τις αλλαγές που προωθούν.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον αρχηγό Ι. Γεωργακόπουλο να "διώκεται" πειθαρχικά για τα γεγονότα της οδού Νιόβης, τον κάλυψε πλήρως, λέγοντας ότι ο αρχηγός χαίρει της εκτίμησης της κυβέρνησης και του ίδιου, αφού στο λίγο διάστημα της συνεργασίας τους έχει διαπιστώσει τις ικανότητες, το ήθος και την εργατικότητά του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ