Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
"Κόντρα" με φόντο την ΟΝΕ και θύμα τους δημότες

Σε "διαφωνία", που ουσιαστικά αφορά το πώς θα γίνει η αφαίμαξη του εισοδήματος των δημοτών, εξελίσσεται η κόντρα κυβέρνησης και πλειοψηφίας των αιρετών του Λεκανοπεδίου, που ξέσπασε προχτές με αφορμή το τελεσίγραφο της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) για κινητοποιήσεις, αν δεν αποδοθεί στους δήμους ένα μικρό ποσοστό των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης (ζητά 60,3 δισ. δραχμές ως οφειλόμενα για το 1998).

Ετσι, από τη μια ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να δεχτεί αυξήσεις πάνω από 10% στα ανταποδοτικά τέλη, και από την άλλη οι αιρετοί απειλούν πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις από 20 έως 48%. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν τη συμφωνία τους στην κυβερνητική πολιτική για το θεσμό και τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, προσπερνώντας τις βαρύτατες συνέπειες στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Η μεν κυβέρνηση, φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, μόνο και μόνο για να μην επηρεαστεί ο δείκτης του πληθωρισμού και συνακόλουθα η ένταξη στην ΟΝΕ. Και βέβαια, καθόλου δεν ενδιαφέρεται για το χαράτσι σε βάρος των δημοτών από τα υπόλοιπα ανταποδοτικά τέλη, αρκεί να μην είναι αυτά που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ! Η κυβέρνηση "αναγνωρίζει" ως οφειλόμενα προς την ΤΑ για το 1998 μόνο 51 δισ. δραχμές, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα της αποδοθούν σε δύο δόσεις, το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις όποιες αυξήσεις παράνομες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο - εν είδει εκβιασμού - νομοθετικής ρύθμισης που θα απαγορεύει αυξήσεις πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Καμία ανησυχία δεν εξέφρασε για το ενδεχόμενο να στραφούν οι δήμαρχοι σε άλλα φορολογικά χαράτσια, προκειμένου να λειτουργήσουν.

Η δε ΤΕΔΚΝΑ, εξαντλεί τη "διεκδίκησή" της στην απόδοση των 60 δισ. δραχμών, προσπερνώντας την αιτία του κακού, δηλαδή την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η οποία - τουλάχιστον σε νούμερα - αντανακλάται στην παράνομη παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ, που ανέρχονται στο ποσό του 1,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών από το 1990 μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή θέτει το πλαστό δίλημμα "ή μας δίνετε τα χρήματα ή βάζουμε φόρους", δηλαδή κάνει παζάρι με χρήματα των δημοτών! Σηματοδοτεί έτσι ότι η "έγνοια" της είναι πώς θα καταφέρουν, απλά και μόνο, να καλύψουν οι δήμοι τις υποχρεώσεις τους και όχι πώς θα μπορέσει ο θεσμός να σταθεί αξιοπρεπώς και να λειτουργήσει σε όφελος του λαού.

Κάτι που - η ίδια η "κόντρα" που ξέσπασε το αποδεικνύει - δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική προς την Αυτοδιοίκηση και γενικότερα. Ο ίδιος άλλωστε ο Δ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε με χτεσινή του δήλωση ότι η "κόντρα" κυβέρνησης και αιρετών δεν είναι πολιτική, αλλά οικονομική...

Στο "παιγνίδι" και η ΔΕΗ

"Πλάτες" στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις βάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία αυθαίρετα και αποπροσανατολιστικά, για την εξέλιξη των τιμολογίων της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με την αύξηση του ποσοστού των ανταποδοτικών τελών. Σύμφωνα με αυτά, που υποτίθεται πως αφορούν τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα παράλληλα με την εξέλιξη της αύξησης των ποσοστών των δημοτικών τελών 17 δήμων της Αττικής, με αυθαίρετη επιλογή, την 8ετία 1991 - 1998, επιχειρεί να εμφανίσει χαμηλή αύξηση των οικιακών τιμολογίων, όταν στα μέσα της δεκαετίας έγινε γνωστό, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ για αλχημείες, ότι η αύξηση στα οικιακά τιμολόγια έφτασε μέχρι και 40%.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα δημοτικά τέλη στους 17 δήμους την 8ετία αυξήθηκαν υπέρογκα - στους Αγίους Αναργύρους έφτασαν μέχρι και 359,2% - ενώ η αύξηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος το ίδιο διάστημα παρουσιάζεται συνολικά ως 46,1%! Δοθείσης της ευκαιρίας, η ΔΕΗ θέτει και πάλι θέμα απεμπλοκής της από την είσπραξη των δημοτικών τελών, που αλλοιώνουν την "κοινωφελή" εικόνα της και που βεβαίως θα εξυπηρετήσει και τον κυβερνητικό στόχο μετοχοποίησης της επιχείρησης.

Δηλώσεις

Για το θέμα ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,δήλωσε στο "Ρ": "Ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να παρουσιάσει το πρόβλημα που προέκυψε, σαν μια διαμάχη της "καλής" κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να πετύχει το στόχο της ΟΝΕ δε δέχεται αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, και των "κακών" αιρετών, που απειλούν με αυξήσεις. Δεν απαντά επί της ουσίας του προβλήματος, την παράνομη, δηλαδή, παρακράτηση του 1,2 τρισ. δραχμών που ανήκουν στην ΤΑ. Κάτι, βέβαια, που δεν αγγίζει ούτε η απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ. Μεταθέτουν έτσι το πρόβλημα στις πλάτες των εργαζομένων".

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής,έκανε λόγο σε δήλωσή του στο "Ρ" για δημαγωγία και εμπαιγμό του λαού και από τις δύο πλευρές. "Ο Δ. Αβραμόπουλος, αντί να διαμορφώσει, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, αγωνιστικό κίνημα διεκδίκησης των οφειλομένων και αύξηση της επιχορήγησης της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι για τη νέα φορολόγηση των Αθηναίων, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλους δήμους που πρόσκεινται στη λογική "όλα για την ΟΝΕ". Ο υπουργός Εσωτερικών προσποιείται την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, όταν εφαρμόζει με αυταρχισμό την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και στην ΤΑ, ενώ κόπτεται για την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ. Ο λαός, που καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, αντιλαμβάνεται την κοροϊδία και περιμένει την αντίδραση των αιρετών για να αντισταθεί μαζί τους προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα προώθησης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων(2001-11-16 00:00:00.0)
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι ειδικοί φόροι(1999-11-27 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστικά" ψεύδη για τα τιμολόγια της ΔΕΗ(1998-12-11 00:00:00.0)
Κουβέντα να γίνεται(1998-12-01 00:00:00.0)
Συμφώνησαν ως όμοροι πολιτικοί χώροι(1998-11-25 00:00:00.0)
Θεσμός η κλοπή των δημοτών!(1998-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ