Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποπτο "παιχνίδι" σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος πιέζει τα περιφερειακά γραφεία να "κρύψουν" τις πραγματικές εκτιμήσεις για το ύψος της αναμενόμενης παραγωγής στο βαμβάκι

Την τακτική των αφόρητων πιέσεων προς τους προϊσταμένους των περιφερειακών γραφείων του Οργανισμού Βάμβακος, ώστε να κόψουν κάτι από τις πραγματικές εκτιμήσεις της παραγωγής βαμβακιού, που στέλνουν στην Αθήνα, "επιστράτευσε" το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει μειωμένο, στα χαρτιά, το συνολικό ύψος της αναμενόμενης παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, που βλέπει πλέον ότι η παραγωγή βαμβακιού θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη - αυθαίρετη - εκτίμηση του 1.150.000 τόνων, "πασχίζει" με κάθε μέσο να "μαζέψει" το ύψος της αναμενόμενης παραγωγής που προκύπτει από τη δεύτερη εκτίμηση και φαίνεται να ξεπερνάει το 1.200.000 τόνους. Μάλιστα, σε σύσκεψη με τους περιφερειακούς διευθυντές, που έγινε την περασμένη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος, έγινε η εκτίμηση ότι η αναμενόμενη παραγωγή φτάνει και θα ξεπεράσει τους 1.205.000 τόνους. Εκεί, με βάση πάντα έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού άρχισε να πιέζει, να εκβιάζει σε κάποιες περιπτώσεις και όπου δεν του πέρναγε, παρακαλούσε, τους διευθυντές των περιφερειακών γραφείων να εμφανίσουν εκτιμήσεις μικρότερες από τις πραγματικές. Αρκετοί διευθυντές αντέδρασαν λέγοντας ότι είναι αδύνατο κάτι τέτοιο, αφού η παραγωγή στις περιοχές τους είναι πολύ καλές και δε γίνεται με τίποτα να "μαζέψουν" το πραγματικό ύψος της.

Εδώ πρέπει να προστεθεί και το πρόβλημα ότι πολλοί βαμβακοπαραγωγοί και μετά την εξέταση των ενστάσεων, έχουν ακόμα ποσότητες βαμβακιού, που δεν μπορούν να παραδώσουν ως επιλέξιμες στα εκκοκκιστήρια και συνεπώς δε δικαιούνται επιδότησης. Ολες αυτές οι περιπτώσεις έχουν μπει για δεύτερη φορά στην αναμονή και δημιουργείται πλέον ο κίνδυνος, μπρος στην πρεμούρα της διοίκησης του Οργανισμού Βάμβακος να παρουσιάσει μειωμένη παραγωγή, να μην τις δεχτεί στη συνέχεια ως επιλέξιμες.

Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος δεν κόπτεται για το συμφέρον των βαμβακοπαραγωγών, αλλά ενδιαφέρεται κυρίως για το πώς θα καταφέρει να βρει τρόπο να εμφανίσει μικρότερη αναμενόμενη παραγωγή από αυτήν που πραγματικά υπάρχει. Οι κινήσεις του στο παρασκήνιο δείχνουν ότι έχει προφανή στόχο να "εξυπηρετήσει" τα συμφέροντα της κυβέρνησης και να αποκρύψει την πραγματική αιτία του προβλήματος που είναι ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι. Κι αυτό βέβαια το κάνει, με σκοπό να αποπροσανατολίσει τους βαμβακοπαραγωγούς, που αυτή την περίοδο ετοιμάζονται για νέες δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να κάμψει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, αφού είναι φανερή η πρόθεσή του, να τους φλομώσει, για άλλη μια φορά, με ψέματα και να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες περί μεγάλης εξόφλησης και τελικής τιμής, στο βαμβάκι.

Το ερώτημα που προκύπτει, εύλογα, είναι τι ύψος αναμενόμενης παραγωγής θα δηλώσει τελικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, αφού μέσα στην επόμενη βδομάδα τα στοιχεία της δεύτερης εκτίμησης πρέπει να πάνε στα επιτελεία των Βρυξελλών. Πάντως, από ό,τι δείχνουν πράγματα οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν να περιμένουν τη λεγόμενη δεύτερη προκαταβολή, που θέλει να "διαφημίζει" σκόπιμα η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, αφού ο Οργανισμός Βάμβακος πρέπει να εμφανίσει ως δεύτερη εκτίμηση της αναμενόμενης παραγωγής το πολύ 1.177.000 τόνους. Ενα νούμερο που φαίνεται πρακτικά αδύνατο να προκύψει, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση. Κι έφτασαν φέτος τα πράγμα σε τέτοιο σημείο, όπου κάποιοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος εύχονται μεταξύ σοβαρού και αστείου να ξαναπλημμυρίσει η Θράκη - όπως έγινε πέρυσι - και να καταστραφούν τα βαμβάκια εκεί, ώστε να μειωθεί κάπως η συνολική παραγωγή!

Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώσουν για άλλη μια χρονιά πολύ ακριβά τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, αφού θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ