Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Ικανοποιήθηκαν με υποσχέσεις...

... Και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Οι χτεσινές υποσχέσεις του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα ότι θα ικανοποιήσει ένα από πέντε αιτήματα των νεφροπαθών, οδήγησαν την Επιτροπή Αγώνα Νεφροπαθών στην αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση με τον υπουργό (σ. σ. η χτεσινή ήταν η δεύτερη από τότε που ο Λ. Παπαδήμας ανέλαβε τα καθήκοντά του) οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών δε συζήτησαν ούτε για το προσχέδιο νόμου περί μεταμοσχεύσεων, το οποίο μέχρι και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκρινε ότι είναι ανώριμο να γίνει σχέδιο νόμου, αλλά ούτε για τις ελλείψεις προσωπικού στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Το αίτημα που ο υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει, σε μία βδομάδα, είναι η σωστή κατανομή, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για τη χορήγηση και στους νεφροπαθείς του επιδόματος πρόνοιας και για την τροποποίηση του νόμου που υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές, ο υπουργός παρέπεμψε το Σύλλογο Νεφροπαθών στην ΕΣΑΕΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες).

Τέλος, για το συνταξιοδοτικό ζήτημα, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των νεφροπαθών ότι θα συσταθεί επιτροπή του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), η οποία θα γνωμοδοτήσει για το ποιοι νεφροπαθείς πρέπει να παίρνουν σύνταξη στη 15ετία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ