Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλαστό το δίλημμα, χρειάζεται αγώνας

"Μόνον η ενεργοποίηση του λαού μπορεί να δώσει δύναμη στις όποιες κινητοποιήσεις των εκλεγμένων και να βάλει νέα θεμέλια για δήμους μαχητικούς, διεκδικητικούς, για το λαό με το λαό", δηλώνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και αιρετών για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί που στήριξε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είχαν προειδοποιήσει το λαό για τη βαριά φορολογία, που θα επιβάλουν σε βάρος του όσοι δήμαρχοι και νομάρχες ακολουθούν και εφαρμόζουν την πολιτική της ΟΝΕ, η οποία περνάει μέσα και απ' την ΤΑ. Τα σχεδιαζόμενα βάρη θα γίνουν πολύ περισσότερα στο επόμενο διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το ΚΚΕ απορρίπτει το πλαστό δίλημμα "ή μας δίνετε τα χρήματα που μας χρωστάτε ή βάζουμε φόρους". Ενας δρόμος υπάρχει. Ο αγώνας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, η κριτική στάση στα κόμματα, που προεκλογικά απέκρυψαν ή κράτησαν σε δεύτερη μοίρα το κύριο πρόβλημα. Ευθύνη έχει και η ΝΔ στο χρονικό διάστημα 1990 - 1993. Η Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), σε συνεδρίασή της ανακοίνωσε την έναρξη κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί άμεσα στην επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατημένων πόρων για το 1998 στην ΤΑ.

Μια τέτοια κατεύθυνση διεκδίκησης των χρημάτων της ΤΑ δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί θετικά, έστω κι αν είναι όψιμη. Ομως, πρέπει να επισημανθεί ότι:

- Είναι λειψή αφού δε διεκδικούνται όλα τα αυθαίρετα παρακρατηθέντα χρήματα από την ΤΑ, που ανέρχονται από το 1990 έως σήμερα στο ποσό του 1,2 τρισεκατομμυρίου δραχμών σε ονομαστικές τιμές. Δηλαδή σε σημερινές τιμές πλησιάζουν τα 2 τρισ.

- Αυτά τα χρήματα δεν ανήκουν στην ΤΑ αόριστα. Λείπουν από έργα και υπηρεσίες, που ο λαός αναγκάζεται να ξαναπληρώσει πανάκριβα. Από κάθε κάτοικο αυτής της χώρας η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει, πέρα από την αντιλαϊκή φορολογία, και 200.000 δραχμές μέσα και από την ΤΑ.

- Περιορίζονται οι ενέργειες σε επίπεδο κορυφής μεταξύ δημάρχων και υπουργών. Δε συνδυάζονται με την πλατιά ενημέρωση και ενεργοποίηση των κατοίκων για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την πρόσθετη αφαίμαξή τους μέσα από την ΤΑ.

- Δεν καταδικάζει τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, που συμφώνησε στην πρόσθετη αφαίμαξη του λαού μέσα από την ΤΑ, για να στηριχτεί το αντιλαϊκό πρόγραμμα "σύγκλισης" της ΟΝΕ, με το ποσό των 50 δισ. μέχρι σήμερα.

- Δεν καταδικάζει την κυβέρνηση, που αφαιρεί τεράστια ποσά από την ΤΑ, δηλαδή το λαό, για να προωθήσει τις πολιτικές της επιδιώξεις με τις αναγκαστικές συνενώσεις.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να καταδικαστεί, να καταγγελθεί και να απομονωθεί η αντίληψη, που εκφράστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων, ότι αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί, τότε οι δήμοι θα επιβάλουν υψηλά ανταποδοτικά τέλη. Αυτή η αντίληψη είναι επικίνδυνη και αντιλαϊκή,αφού θέλει τους δημάρχους να διαχειρίζονται τα χρήματα του λαού σε βάρος του. Είναι η συνέχεια της συναίνεσης και ενίσχυσης της αντιλαϊκής πολιτικής και εκφράζεται από τους πρωτοπόρους στην εφαρμογή της, όπως ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος.

Εξίσου πρέπει να καταγγελθεί η στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών, που δεν αποδίδουν στους δήμους τα παρακρατηθέντα και ταυτόχρονα εμφανίζονται ως αντίθετοι με τη φορολογία. Στόχος τους είναι να περιοριστεί στους δημάρχους η λαϊκή δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα να καλυφθεί η κυβερνητική πολιτική, που φορολογεί το λαό και μέσα από τους δήμους.

Σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαίο οι εκλεγμένοι να αντισταθούν στην κατεύθυνση, που μετατρέπει την ΤΑ σε μέσο προώθησης και όργανο εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απαιτείται πλατιά και έγκυρη ενημέρωση του λαού, κυρίως η ενεργοποίησή του, για να διεκδικήσει τα δικά του χρήματα, για να μην ξαναπληρώνει για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πρόνοια, την υγεία, την παιδεία και μέσα από τους δήμους.

Μόνον η ενεργοποίηση του λαού μπορεί να δώσει δύναμη στις όποιες κινητοποιήσεις των εκλεγμένων και να βάλει νέα θεμέλια, για δήμους μαχητικούς, διεκδικητικούς, για το λαό με το λαό.

Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης των εργαζομένων, που με την παρουσία τους, την ενεργητική συμμετοχή τους σε όλους τους δήμους, να απαιτήσουν λειτουργίες και δράση των δήμων προς όφελός τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ