Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Το έργο της απεξάρτησης σε πίνακες

Η βουβή "κραυγή μοναξιάς" κατευνάστηκε, η "μάσκα" του φόβου έπεσε. Το "κάστρο της ψυχής" απόκτησε δρομάκια και παράθυρα ανοιχτά. Ο "ουρανός", ο "ήλιος", η "σελήνη", το "χάραμα" γέμισαν χρώματα, πάθος, ηρεμία. Δεν άλλαξαν χρώμα τα μάτια, απλώς η ματιά είναι διαφορετική. "Μια άλλη ματιά" που σηματοδοτεί την εποχή της "νίκης". Οι "νικητές αναχωρούν". Η "εφηβεία" αρχίζει τώρα.

Είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους των 55 έργων ζωγραφικής των παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω". Η έκθεση των έργων γίνεται στα πλαίσια της 3ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης της Τοξικοεξάρτησης. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στην Αίθουσα Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης. Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο, ώρες 6 - 8 μμ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε η Κ. Μάτσα,επιστημονική υπεύθυνη του "18 ΑΝΩ", η οποία τόνισε: "Ο εξαρτημένος ζει το εφήμερο. Η σχέση του με την ιστορία κατακερματίζεται σε στιγμές. Με την τέχνη καταφέρνει να αποκτήσει ουσιαστική σχέση με την ανθρώπινη κουλτούρα και να βιώσει με καινούριο τρόπο το χώρο και το χρόνο. Αποκτά πρόσβαση στο συμβολικό, αναπτύσσει το κριτικό του πνεύμα, ζει μέσα στην ιστορία".

"Υπάρχει ελπίδα, συνέχισε η Κ. Μάτσα, ότι το εφήμερο μπορεί να πάψει να υπάρχει, κάνοντας στάση ζωής την αντίσταση, την ανατροπή της παρακμής και όλων αυτών που έχουν συνθηκολογήσει μαζί της. Για μια κοινωνία χωρίς ουσίες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η τέχνη αποτελεί ένα μέσο, γιατί δεν περιορίζεται απλώς στην αποτύπωση της πραγματικότητας, αλλά συλλαμβάνει το απρόβλεπτο περιεχόμενο του μέλλοντος, του καινούριου. Είναι από τη φύση της συνουσιαστική, φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τα σύμβολα, την ιστορία, τις αξίες".

Για τις μνήμες, τα χρώματα, τις εικόνες, τα συναισθήματα που απεικονίζονται στους πίνακες, μίλησε στο "Ρ" ο Γιάννης Πάντζαλης,ένας από τους καλλιτέχνες του "18 Ανω". "Για πολλά χρόνια, είπε, φορούσα πολλές διαφορετικές μάσκες. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τις πετάξω και να αφήσω τους ανθρώπους να με πλησιάσουν, να με βοηθήσουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ