Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Βήμα προώθησης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων

Η... διοικητική δομή και η προσαρμογή στα δεδομένα της ΕΕ, το κύριο πρόβλημα για κυβέρνηση - ΤΕΔΚΝΑ - ΚΕΔΚΕ

Δύο πράγματα ήρθε να επιβεβαιώσει το χτεσινό τακτικό και τελευταίο της δημοτικής περιόδου, συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ): Τη στήριξη των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης στο συντηρητικό εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και την υποβάθμιση των συνεδρίων σε «βήμα» προώθησης των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και απαξίωσης των όποιων διαφορετικών αποφάσεων λαμβάνονται.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, μπορεί να εξηγηθεί και η μειωμένη συμμετοχή των αιρετών χτες στην αίθουσα του «Κάραβελ», αφού δεν είναι λίγες οι ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων που έμειναν στα χαρτιά.

Σε πλήρη ταύτιση, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος, ανέδειξαν ως κορυφαίο θέμα τη διοικητική δομή, ώστε να προσαρμοστεί - όπως τονίστηκε - η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό σημαίνει την αναδιάρθρωση των διοικητικών θεσμών, ώστε αυτοί να διευκολύνουν την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ, συμφωνούν στην κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης.

Στόχος οι κερδοφόρες δημοτικές επιχειρήσεις

Στο σημείο αυτό ο Λ. Παπαδήμας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καθοριστεί ένα σύστημα διοίκησης μητροπολιτικών λειτουργιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων. Προετοιμάζεται η μεταφορά στην αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων ευθύνης του κράτους, όπως υγεία, απασχόληση, που σημαίνει ότι αυτή θα σηκώσει το οικονομικό βάρος της λειτουργίας τους, αλλά και το πολιτικό κόστος του αντιλαϊκού περιεχομένου τους.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε χτες ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων που αναμένεται να διαμορφωθεί, θα έχει σαν κριτήριο την κερδοφορία τους. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες, ενώ θα έπρεπε να είναι κερδοφόρες», τόνισε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας έτσι και το ρόλο που αυτές θα αναλάβουν, να κερδοφορούν σε βάρος των δημοτών!

Ο Λ. Παπαδήμας ισχυρίστηκε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που αποδίδονται στην ΤΑ είναι αυξημένοι, όταν αγγίζουν μόλις το 2,73% του κρατικού προϋπολογισμού. Στο αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ να μην περιοριστούν, ο υφυπουργός επανέλαβε πως η ΤΑ πρέπει να πάρει την ευθύνη της επιβολής και διαχείρισης φόρων για τη λειτουργία της. Αποψη με την οποία συμφώνησε - κατά σύμπτωση (!) χρησιμοποιώντας περίπου τα ίδια λόγια - και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Ο Π. Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε αλματώδη την αύξηση των ΚΑΠ και θεώρησε πως δεν υπάρχει λόγος διεκδίκησης των παρακρατημένων, που αγγίζουν τα 1,7 τρισ. δραχμές!

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα επεκταθεί το σύστημα των προσλήψεων που ισχύει για τους υπαλλήλους των ανταποδοτικών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους προσωπικού των δήμων. Δηλαδή δε θα χρειάζεται οι προσλήψεις να εγκρίνονται από την τριμελή επιτροπή του ΑΣΕΠ, ωστόσο θα γίνονται με βάση τα κριτήρια που αυτός προβλέπει. Διευκρίνισε δε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε ρύθμιση ώστε το πριμ παραγωγικότητας να δοθεί σταδιακά σε όλους τους δικαιούχους υπαλλήλους.

Σχετικά με το αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ να αποδοθούν στην ΤΑ 150 δισ. δραχμές που παρακρατήθηκαν από τους ΚΑΠ το 2001, ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι αυτά τα χρήματα δόθηκαν με υπουργικές αποφάσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά στους δήμους, δηλαδή τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, τα γυμναστήρια και τα σχολεία. Δηλαδή με λεφτά των δήμων ασκούνται κρατικές αρμοδιότητες για τις οποίες οι δημότες έχουν πληρώσει (μέσα από τη φορολογία του εισοδήματος) και ξαναπληρώνουν μέσα από τροφεία που επιβάλλονται σε πολλές περιπτώσεις.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Επιχειρήθηκε η όλη διαδικασία να κλείσει με διά βοής ψήφιση της εισήγησης του Γ. Μαστοράκου, ωστόσο μετά από παρέμβαση ορισμένων αιρετών, τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ