Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΙΓΙΑΛΟΥ
Η ουσία ... παρέμεινε!

Αλλαγές για λόγους ισορροπιών στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομίας

Με ονομαστική ψηφοφορία επί των κυριότερων άρθρων του, συνεχίζεται την Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Ηδη, όμως, από χθες ξεκίνησε η επιχείρηση «απορρόφησης» των κραδασμών, που δημιούργησε ο συζητούμενος νόμος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης κατέθεσε τροποποιήσεις επί των επίμαχων άρθρων, στρώνοντας το χαλί στους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές να άρουν σταδιακά τις αντιρρήσεις τους. Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ουσία του νόμου, επισήμανε για μια φορά ακόμα χθες η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

Τροποποιώντας το επίμαχο άρθρο 2, βάσει του οποίου επιτρεπόταν η δόμηση του αιγιαλού για λόγους «αναπτυξιακούς» «κοινωφελείς» και «δημόσιου συμφέροντος», το υπουργείο Οικονομίας άλλαξε τους παραπάνω όρους με αυτούς του «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος» και «κοινωφελή σκοπού», χωρίς, όμως, να αλλάζει την ουσία του πράγματος, που είναι τα «παράθυρα» παράδοσης του αιγιαλού στα ιδιωτικά συμφέροντα, που προωθούνται και από τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου. Σχολιάζοντας, όμως, τις αλλαγές, ο Γεράσιμος Αρσένης τις χαρακτήρισε «ουσιαστικές», χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην ψηφοφορία. Παρόμοια ήταν τα σχόλια και άλλων «διαφωνούντων» βουλευτών. Τροποποιήσεις έγιναν και στα άρθρα 7, 4 και 10.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι «όταν έχει εμφιλοχωρήσει σε ένα νομοσχέδιο ατέλειωτων ωρών εργασίας η έννοια του "πελάτη" και χρειάζονται 8 ώρες συζήτηση για να αντικατασταθεί από την έννοια "κοινό", δεν μπορεί να αποκρυβεί ο ουσιαστικός σκοπός». Επίσης χαρακτήρισε «δραματικό το γεγονός ότι γίνονται αποδεκτές πάρα πολλές αλλαγές, όχι για λόγους πολιτικής ουσίας, αλλά για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και του ενδεχομένου ανταρσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, επισήμανε τη συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στην αποδοχή της έννοιας του «φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα», που αναφέρεται στο νόμο, ως «ιδιωτικό η μεικτό φορέα» όπως ορίζεται στο νομοθέτημα. Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο υπουργός έκανε αλλαγές (ακόμα και απαλείψεις) σε σημεία που είχαν να κάνουν με τη συνταγματικότητα, στα ίδια άρθρα που μόλις προχθές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα είχε υπερψηφίσει ως συμβατά με το Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για «παιχνίδι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ