Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, διατράνωσαν χτες οι υγειονομικοί

Εκατοντάδες νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπογράψει το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για την άμεση απόσυρσή του

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί διατράνωσαν χθες την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα που έρχεται να τσακίσει ακόμα και το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι εκβιάζονται να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών για να αυξήσουν το εισόδημά τους, και μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «κόμβο» για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων από τα «κοράκια» της ιδιωτικής Υγείας.

Παράλληλα είναι εκατοντάδες οι νοσοκομειακοί γιατροί που ήδη έχουν προσυπογράψει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας το αίτημα για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, απαιτώντας αξιοπρέπεια, με ικανοποιητικούς μισθούς από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το υστέρημα του λαού.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, με την ΟΕΝΓΕ να ξεδιπλώνει γιγαντοπανό που απαιτούσε: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος της δημόσιας περίθαλψης. Οχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. Υγεία δωρεάν για όλο τον λαό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους».

«Σήμερα απεργούμε και δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα δημόσια νοσοκομεία», ήταν η αποφασιστική απάντηση που μετέφερε η γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη. Οπως είπε, «δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να γίνουμε έμποροι της υγείας του λαού. Να μην έχει το θράσος να μας αντιμετωπίζει σαν κοράκια, που θα ψάχνουμε να βρούμε πελάτες και να βγάζουμε λεφτά στην πλάτη των ασθενών. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με την είσοδο ιδιωτών με εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης στα νοσοκομεία, θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες Υγείας που προσφέρουμε στους ασθενείς. Αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στην τεράστια ταλαιπωρία και τις αναμονές των ασθενών για να εξεταστούν, να χειρουργηθούν, να βρουν τη θεραπεία τους. Η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησαν οι προηγούμενες, με τα απογευματινά ιατρεία και τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, που είναι πλέον καθιερωμένες στα νοσοκομεία, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή καταργώντας τη δημόσια Υγεία. Αυτό που λέει είναι: "Οποιος έχει να πληρώσει θα μπορεί να βρει τη θεραπεία του, όποιος δεν έχει θα περιμένει την τύχη του". Αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται, μόνο αποσύρεται. Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να το πάρει πίσω».

Γιγαντοπανό στον «Ευαγγελισμό»
Γιγαντοπανό στον «Ευαγγελισμό»
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ, ο Π. Παπανικολάου κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας γιατρών και υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο - λαιμητόμο. Ο δε πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, απαίτησε εκ μέρους της Ομοσπονδίας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Σε δήλωσή του εκ μέρους των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ, ο Ηλίας Σιώρας, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρώην διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Οι συνταξιούχοι νοσοκομειακοί γιατροί, που δώσαμε το αίμα μας και δεν ανοίξαμε ποτέ ιατρείο, περιθάλποντας ισότιμα τον κόσμο επί δεκαετίες ολόκληρες, δε θα παραδώσουμε τον κόπο και τις αξίες μας στους εμπόρους της Υγείας».

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Συγκέντρωση έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους εργατικών σωματείων και συνταξιούχους. Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες και στα Γιαννιτσά, μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο από το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων, εκφράζοντας την καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου από ασθενείς και υγειονομικούς. Το Σωματείο κατήγγειλε για άλλη μια φορά τη στάση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, που απαγόρευσε την είσοδο των ΜΜΕ στον χώρο του νοσοκομείου προκειμένου να μην καλυφθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org