Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αγωνιστικά και διεκδικητικά τιμούν την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Με συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τιμούν την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, απαιτώντας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης.

Το «παρών» δίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, απαιτώντας την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους χώρους που οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι («Ερμής», «Σικιαρίδειο» κ.ά.), προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την ασφαλή λειτουργία των δομών. Επίσης, μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων και εξυπηρετούμενων, προγράμματα εκπαίδευσης για τους εξυπηρετούμενους με επιστημονικά σύγχρονες προδιαγραφές, δωρεάν εκπαιδεύσεις, παροχή εποπτείας και υποστήριξης σε όλο το προσωπικό των δομών. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των δομών.

«Βάζουμε φρένο στην πολιτική που μετατρέπει τους πάσης φύσεως ιδιώτες, ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις ως αποκλειστικά αρμόδιους για τους κρίσιμους τομείς της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, της προστασίας του παιδιού και του παιδιού με αναπηρία, απαξιώνοντας παράλληλα τους δημόσιους φορείς που θα έπρεπε με σύγχρονους όρους και υποδομές να έχουν την αποκλειστική ευθύνη», σημειώνει η Ομοσπονδία, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για «συγκαλυμμένα ιδιωτικούς φορείς που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για την προβολή τους, κάνουν μπίζνες, καμουφλάρουν την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, δίνουν χώρο για την εμφάνιση εγκληματικών στοιχείων και νοσηρών καταστάσεων κακοποιώντας για ακόμα μια φορά τα είδη κακοποιημένα παιδιά. Ορθώνουμε τείχος προστασίας για μας, τις οικογένειές μας, για τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους από την ακρίβεια, την κρίση και τον πόλεμο».

Στην κινητοποίηση καλεί και συμμετέχει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα μεγάλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής. Παραμένουν αδικαιολόγητα τεράστια κενά στους δασκάλους παράλληλης στήριξης, στη στελέχωση των τμημάτων ένταξης, στον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στα ειδικά σχολεία, ενώ τα παιδιά με σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση κ.ά. είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους λόγω της έλλειψης σχολικών νοσηλευτών στα γενικά αλλά και στα ειδικά σχολεία. Σε πάρα πολλά σχολεία λείπουν βασικές υλικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Σε πολλές περιπτώσεις τα σχολικά κτίρια είναι ακατάλληλα έως επικίνδυνα, το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο τους ακόμη δεν έχει λυθεί. Υπάρχει αποκλεισμός παιδιών με βαριές αναπηρίες από τα ειδικά σχολεία στο όνομα της έλλειψης προσωπικού, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς υποχρεώνονται να πληρώνουν συνοδό για να γίνει δεκτό το παιδί τους στο σχολείο, δηλαδή εδραιώνεται ο απαράδεκτος θεσμός της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού. Απαιτεί την άμεση πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για όλα τα παιδιά με αναπηρία, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης σε κάθε σχολείο που φοιτά έστω και ένα παιδί με αναπηρία, άμεση πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολείο, γενναία χρηματοδότηση στα σχολεία που φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες για την κάλυψη όλων των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, κατάρτιση προγραμμάτων επαγγελματικής απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το Σάββατο 3/12, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ, οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, παλεύοντας ενάντια στα φαινόμενα σήψης και παρακμής στον χώρο της Αναπηρίας και διεκδικώντας σύγχρονες υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής και Φροντίδας.

Με ανακοίνωσή του αναδεικνύει την ανάγκη να λάβει η συγκεκριμένη μέρα το περιεχόμενο που της αρμόζει και «να αποκτήσει περιεχόμενο πάλης ενάντια σε όσους υποβαθμίζουν την Ειδική Αγωγή και τη φροντίδα των ΑμεΑ. Ενάντια στις κυβερνήσεις που διαχρονικά πετσοκόβουν τον προϋπολογισμό που προορίζεται για Πρόνοια και Υγεία, των όσων θα ρίξουν κροκοδείλια δάκρυα και προεκλογικά θα υποσχεθούν λύση στα προβλήματα».

Με αφορμή την επικαιρότητα, που φέρνει στο φως την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σε γνωστή δομή φροντίδας ΑμεΑ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και τις εξελίξεις στην «Κιβωτό του κόσμου», σημειώνει ότι «αποκαλύπτουν με τον πιο ειδεχθή τρόπο την παντελή έλλειψη φροντίδας και πρόνοιας για την προστασία και τη στήριξη ευάλωτων παιδιών και ανθρώπων με αναπηρία».

Και συμπληρώνει ότι «αποδεικνύεται ότι η πολιτική που υποτάσσει την Υγεία και Πρόνοια στην πολιτική της εξοικονόμησης πόρων και στη λογική "κόστους - οφέλους", είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του λαού».

Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, το ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα σε συμπόρευση με το γονεϊκό, «ορθώνουμε τείχος προστασίας για μας, τις οικογένειές μας αλλά και τους ανθρώπους με αναπηρία και τις δικές τους οικογένειες από την ακρίβεια, την κρίση, τον πόλεμο! Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στη σήψη που οδηγεί σε αποτρόπαια εγκλήματα, παλεύουμε για τη ζωή και τα δικαιώματά μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org