Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξίδι στην Ιστορία των λαϊκών αγώνων με τη σφραγίδα των γυναικών της βιοπάλης

Βασισμένη στον δίσκο της Εύας Φάμπα, «Ρόδο μου κόκκινο», η επιτυχημένη εκδήλωση της ΟΓΕ

Στη γεμάτη αίθουσα του Θεάτρου «Τζένη Καρέζη» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής η μουσικοθεατρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, βασισμένη στον πρόσφατο δίσκο της Εύας Φάμπα, «Ρόδο μου κόκκινο». Εκτός από τα 11 τραγούδια του δίσκου, συμπεριλήφθηκαν δύο ακόμα μουσικά έργα: Το ένα από τα τέσσερα μέρη της σουίτας για το 1821, με τίτλο «Νοσταλγία», το οποίο άνοιξε την παράσταση, και «Ο Χορός», σε στίχους Τάκη Βαρελά.

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που εδώ και 46 χρόνια μάχεται για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας της καθημερινής βιοπάλης, από τη στιγμή της ίδρυσής της έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό», σημείωσε η Εύη Κοντόρα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, καλωσορίζοντας το κοινό στην εκδήλωση.

Τα 11 τραγούδια του δίσκου πήραν μουσική μορφή από τους στίχους τεσσάρων σύγχρονων Eλλήνων ποιητών (Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, Βέρα Βασιλείου - Πέτσα, Φιλιώ Μόρφη, Γιώργος Μπίμης). Οι μελωδίες και οι στίχοι των μουσικών έργων που παρουσιάστηκαν έγιναν αφορμή για ένα ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο, με κείμενα και εικόνες. Ενα ταξίδι γεμάτο μύθους και θρύλους, αλλά και μια αναδρομή σε στιγμές της Ιστορίας των αγώνων των λαών, της σφραγίδας που άφησαν οι γυναίκες της βιοπάλης σε αυτούς.

«Κι αν ο ποιητής το ρόδο λέει πως είναι αμάραντο, μένει μόνο με αγώνες κόκκινο κι αθάνατο». Ο στίχος αυτός από το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου έδωσε την αφορμή στην ΟΓΕ να επισημάνει: «Εχουμε τώρα εμείς την ευθύνη να κρατήσουμε το αθάνατο ρόδο των αγώνων κόκκινο κι αμάραντο. Οι καρδιές μας δονούνται όχι μόνο από τη συγκίνηση για την τιτάνια προσπάθεια των εργαζόμενων ανθρώπων να ξεκολλήσουν τη ζωή από τη μιζέρια της, αλλά και από τη γνώση ότι η σκυτάλη έχει παραληφθεί. Βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια η σκυτάλη του αγώνα».

Την Εύα Φάμπα, συνθέτη και καταξιωμένη μουσικό στην ερμηνεία της κλασικής κιθάρας, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, πλαισίωσε ένα πλήθος καλλιτεχνών.

Στην παράσταση τραγούδησαν με αλφαβητική σειρά οι Βασίλης Γισδάκης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Γιώργος Μαυροειδής, Μανώλης Μητσάκος και Θανάσης Χουλιαράς.

Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι μουσικοί Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Εύα Φάμπα (κιθάρα), Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί), Ευγένιος Μπένσης (τσέλο), Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο), Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο), Φώτης Κόλλιας (κρουστά), Λάζαρος Σαββίδης (μπεντίρ), Μανώλης Μητσάκος (μπουζούκι), Αντζελα Βασιλακοπούλου (μαντολίνο), Γεράσιμος Πολλάτος (κιθάρα), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο).

Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών έγιναν κυρίως από τον Νεοκλή Νεοφυτίδη αλλά και από την Εύα Φάμπα, τον Νίκο Χαριζάνο και το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Η απόδοση των κειμένων, τα οποία επιμελήθηκε η Εύη Κοντόρα, έγινε από τις ηθοποιούς Λίλα Καφαντάρη και Ελένη Φαλατάκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ