Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες δόθηκε απάντηση στο άνοιγμα την περασμένη Κυριακή

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας απαίτησαν από κοινού εμποροϋπάλληλοι και επαγγελματίες στο Εμπόριο, με κινητοποιήσεις και μαζικές παρεμβάσεις την Κυριακή, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση με τροπολογία της.

Στο κέντρο της Αθήνας, κινητοποίηση στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, ενάντια στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, στην ασταμάτητη δουλειά, στα ωράρια και τη ζωή - λάστιχο πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Την Κυριακή την έχουμε για μας και τα παιδιά μας, δεν θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά μας», διαμήνυσαν εργαζόμενοι και επαγγελματίες, μαζί με Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών, με την αλληλεγγύη σωματείων άλλων κλάδων και μαζικών φορέων. «Μισθός για δέκα μέρες, καλάθι - κοροϊδία, θέλουμε αυξήσεις και Κυριακή αργία», φώναξαν. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την Καπνικαρέα, ακολούθησε την Ερμού και κατέληξε έξω από το πολυκατάστημα «Attica» στην οδό Πανεπιστημίου. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες σωματείων και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις φορείς απευθύνθηκαν στους ίδιους τους εργαζόμενους: «Ζητάμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων! Να στηρίξετε τους ανθρώπους που όλα τα προηγούμενα χρόνια "κληρονόμησαν" σακατεμένα χέρια και πόδια επειδή δούλευαν με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας», τόνισαν στο κάλεσμά τους. «Εξάλλου, η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, αφού η κατάργησή της έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από κλάδους. Σας καλούμε λοιπόν να παλέψουμε μαζί για τα δίκαια αιτήματά μας. Για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας!», πρόσθεσαν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράλληλα, κατήγγειλαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν: Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να «λιώνουν» μέσα σε καταστήματα και αποθήκες, δουλεύοντας ατελείωτες υπερωρίες κάθε μέρα, Δευτέρα έως Κυριακή. Ηδη, την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Black Friday», κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πελάτες, δουλεύοντας σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, ενώ ο «Γολγοθάς» συνεχίζεται με το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων και τις εκπτώσεις του Γενάρη. Παράλληλα, χιλιάδες μικρέμποροι βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», πνιγμένοι στα χρέη, αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, με λογαριασμούς ρεύματος που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Από τους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις μας συντονίζονται στον αγώνα για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των κοινών μας αναγκών, των κοινών μας προβλημάτων. Συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις σε Ενέργεια και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για την αποτροπή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας συναδέλφων μας. Συναντηθήκαμε στη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη πριν από μερικές μέρες», ανέφερε ο Νίκος Σφαντός, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. «Μαζί με τους εργαζόμενους παλεύουμε χρόνια τώρα ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που αποτελεί διαχρονικό στόχο των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων», πρόσθεσε.

«Η Κυριακή είναι για εμάς και τις οικογένειές μας», τόνισε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ. «Σήμερα, πίσω από τις υπέρλαμπρες βιτρίνες που βλέπουμε εδώ στην Ερμού αλλά και παντού, δεν υπάρχουν εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες ευτυχισμένες όσο χαμογελαστές κι αν δείχνουν. Υπάρχουν εργαζόμενες που δεν βλέπουν για μέρες τα παιδιά τους, υπάρχουν αυτοαπασχολούμενες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στα καταστήματα. Υπάρχουν γυναίκες που ο μισθός τους δεν φτάνει για τα απαραίτητα. Γυναίκες που ζουν με τον φόβο της διακοπής ρεύματος, που δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους τώρα που χαλάει ο καιρός», σημείωσε.

«Με συλλογική οργανωμένη δράση, με τη δύναμη της αλληλεγγύης μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Να κάνουμε εμείς μαύρη τη ζωή κράτους και εργοδοσίας», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα με το συλλαλητήριο που οργανώνουν σωματεία το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο από εργαζόμενους που δουλεύουν 12ωρα, στα κομμένα ρεπό, στα ανύπαρκτα διαλείμματα, στις καθημερινές τροποποιήσεις στα προγράμματα, στο ατελείωτο τρέξιμο από πόστο σε πόστο, στους μισθούς που παραμένουν «παγωμένοι» για χρόνια και δεν φτάνουν ούτε μέχρι τα μισά του μήνα. «Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα κατ' απαίτηση των μεγαλεμπόρων, μας έχει εξοργίσει», σημείωσε και ανέτρεξε στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν σαρώσει ακόμα και την Κυριακή των εργαζομένων. «Σε κάθε εργασιακό χώρο, κλάδο και γειτονιά, σηκώνουμε το ανάστημά μας απέναντι σε κράτος και εργοδοσία. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την παγωνιά, δεν πρόκειται να πεθάνουμε για τα κέρδη της εργοδοσίας», κατέληξε.

«Οι εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί, δεν υπάρχουν δικαιώματα που να μένουν όρθια», κατήγγειλε η Μαρία Κουρέα, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενη στο «Attica», όταν η κινητοποίηση έφτασε έξω από το πολυκατάστημα.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στην Καλλιθέα, στο Μενίδι, στον πεζόδρομο του Περιστερίου και στο εμπορικό κέντρο «River West».

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι, που συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, στο κέντρο της αγοράς. Με τα συνθήματά τους, ξεκαθάρισαν την αντίθεσή τους στα όποια προσχήματα μπαίνουν από πλευράς πολυεθνικών - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και απαίτησαν 8ωρο και σταθερή εργασία σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν δούλοι για τις εταιρείες.

Παράλληλα, με μαζική εξόρμηση ενημέρωσαν τον λαό για τις διεκδικήσεις τους.

Την απαίτηση για υπογραφή ΣΣΕ μετέφερε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, μαζική παρέμβαση πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι και έξω από το κατάστημα του «Praktiker» στη Θεσσαλονίκη.

Στην Κατερίνη, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» πραγματοποίησε περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους την ανάγκη οργανωμένα να εναντιωθούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις

Διήμερο κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Την Παρασκευή 25 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον κεντρικό πεζόδρομο της Κέρκυρας, όπου μοιράστηκε μαζικά η σχετική ανακοίνωση του σωματείου, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Γεωργάκη. Ακολούθησε πορεία στον κεντρικό πεζόδρομο, που κατέληξε έξω από το κατάστημα «Marks and Spencer», όπου και πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον πρόεδρο του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σπύρο Κανταρέλη.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τη συμμετοχή και μελών της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχώρησε σε παρέμβαση στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας(26/11/2022)
Δεν χαρίζουμε καμία Κυριακή στους επιχειρηματικούς ομίλους!(24/11/2022)
Απεργία και συγκεντρώσεις την Κυριακή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(22/6/2018)
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ενάντια στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας(1/8/2017)
Υπερασπίζονται την κυριακάτικη αργία(2/9/2014)
Δέσμευση για τη μη παραβίασή της(30/5/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org