Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ψυχρή λογιστική αντίληψη
  • Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας
  • Π. Κοσιώνης: Ψυχρή λογιστική αντίληψη για ένα κοινωνικό αγαθό

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση της 31ης Οκτώβρη 2000 κατά του νομοσχεδίου
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση της 31ης Οκτώβρη 2000 κατά του νομοσχεδίου
Με ψυχρή λογιστική αντίληψη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Για την αναμόρφωση του ΕΣΥ», η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Σήμερα θα τοποθετηθεί ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ενώ στην επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και φορείς του χώρου της υγείας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι η εξοικονόμηση και η περικοπή των πόρων και ο υπερσυγκεντρωμένος αποσυγκεντρωτισμός, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: Από το νομοσχέδιο λείπει αυτό που λέμε «ψυχούλα». Ο άρρωστος δεν είναι πελάτης, είπε ο βουλευτής, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχρή λογιστική αντίληψη.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε πως με το νομοσχέδιο αλλάζει η νομική υπόσταση των νοσοκομείων και όλη η περιουσία τους πηγαίνει στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), τα οποία θα τη διαχειρίζονται και θα την αξιοποιούν όπως θέλουν, χωρίς να αποκλείεται και η εκποίησή της. Ολα αυτά, είπε, δεν είναι άσχετα με διάφορες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάργηση κλινών των δημοσίων νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε υπηρεσίες πρόνοιας, όπως γηροκομεία, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι βαθμιαία και από «τα κάτω» ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες των νοσοκομείων όπως, π.χ., η καθαριότητα.

Αναφερόμενος στη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία το απόγευμα - που η κυβέρνηση βαφτίζει ολοήμερη λειτουργία - ο Π. Κοσιώνης είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιείται η δημόσια υποδομή, που σταδιακά θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των πρωινών υπηρεσιών των νοσοκομείων. Εν πολλοίς, είπε ο βουλευτής, η φιλοσοφία του νομοσχεδίου εμφορείται από μία «καποδιστριακού» τύπου αντίληψη, η οποία όμως έχει ήδη οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο να μη λειτουργεί.

Η χρόνια απαξίωση της δημόσιας υγείας και η υποχρηματοδότηση, ανέφερε ο Π. Κοσιώνης, έχουν οδηγήσει το κεφάλαιο στο να εισχωρήσει στον τομέα αυτό και, μάλιστα, τα σημερινά «σκυλόψαρα» που δραστηριοποιούνται στο χώρο δεν αφήνουν τίποτα έξω από τα δόντια τους.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ επειδή είναι υπουργοκεντρικό και γραφειοκρατικό και ο ΣΥΝ επειδή κινείται στη λογική της εξοικονόμησης πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ