Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοχλός για τη διχοτόμηση η ενταξιακή πορεία

Τι έλεγε το ΚΚΕ από το Δεκέμβρη του 1999

11 του Δεκέμβρη 1999.

Τεσσεράμισι χρόνια πριν. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα ανακοίνωση που αναφέρεται στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι. Να τι αναφέρει αυτή η ανακοίνωση σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό:

«Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες αποτελούν προσπάθεια να σηκωθεί ένα σύννεφο καπνού, που να κρύβει ότι στο Ελσίνκι υπογράφτηκε μια συμφωνία σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και του Κυπριακού».

«...Οσον αφορά στο Κυπριακό, είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προωθείται έτσι κι αλλιώς η διχοτόμηση. Οσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, "ξεχνούν" ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της».

15 του Δεκέμβρη 1999.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και αναφερόμενη στο Κυπριακό, σημειώνει:

«Το κυπριακό ζήτημα αντιμετωπίζεται πλέον από την ΕΕ σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στα "δύο μέρη". Καμιά αναφορά δεν υπάρχει για το ότι αποτελεί, πρώτα απ' όλα, διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου από τα στρατεύματα της Τουρκίας. Αντίθετα, στην έκθεση προόδου της Κομισιόν σημειώνεται η διάθεση της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας, "να φέρει κοντά τα δύο μέρη" κάτω από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και την πρόσκληση της απόφασης της "Ομάδας των 8" (Κολωνία, 20/6/99)! Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ο ενεργός και εποικοδομητικός ρόλος της Τουρκίας σ' αυτό το πλαίσιο για την επίτευξη μιας συνεκτικής λύσης, σύμφωνης με τα νόμιμα ενδιαφέροντα όλων των μερών!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ