Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασφυκτικές πιέσεις μέχρι την τελευταία ώρα

Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, χαρακτήρισε χτες το «σχέδιο Ανάν» ο Ρομάνο Πρόντι

Ειδική αναφορά στην Κύπρο έκανε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Ο Ρ. Πρόντι δήλωσε ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελβετία ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Τον έχουμε εξουσιοδοτήσει - είπε - να παρέχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του».

«Για πρώτη φορά, πρόσθεσε ο Ρ. Πρόντι, δίνεται πραγματικά η δυνατότητα για να επιτευχθεί μία λύση και να δοθεί ένα αποτέλεσμα χωρίς να έχουμε υπερβολές στο κοινοτικό δίκαιο».

Ο Ευρωπαίος πρόεδρος έκανε έκκληση και στα δύο μέρη να μη χάσουν την ιστορική ευκαιρία που τους δίνεται. Κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για μία ευκαιρία για την οποία «οι επόμενες γενεές θα μας ζητήσουν ν' απολογηθούμε».

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο Ρ. Πρόντι διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τις τεχνικές πλευρές του θέματος. «Δεν υπήρξε μόνο μεσολαβητής, είπε, θέλουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν, γι' αυτό και ο κ. Φερχόιγκεν είναι στην πλήρη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν στην Ελβετία. Απώτερος στόχος είναι να βρεθεί μία λύση με την οποία να εξασφαλίζεται το κοινοτικό κεκτημένο και να μην υπάρξουν παραβιάσεις.

Βρισκόμαστε σε επαφή με τις νομικές υπηρεσίες - εξήγησε - ώστε να βρεθούν παραλλαγές και λύσεις χωρίς να υπάρξει ανάγκη επικύρωσης της συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι κατά την άποψή του το «σχέδιο Ανάν» διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων, ότι είναι ευνοϊκό και για τις δύο και γι' αυτό είναι περίπλοκο με τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τη ζωή των κατοίκων και στις δύο κοινότητες. Τόνισε, παρ' όλα αυτά, ότι εκείνο που τον ανησυχεί είναι τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια πριν από την ένταξη, πράγμα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές δυσκολίες, γιατί ορισμένα θέματα, όπως η ιδιοκτησία, είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Ολα αυτά αποτελούν τμήμα του «σχεδίου Ανάν» - είπε ο Ρ. Πρόντι - και στόχος της Επιτροπής είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου για το πώς θ' αντιδράσει η Επιτροπή στην περίπτωση που η τελική συμφωνία έχει αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και εάν θα την κάνει αποδεκτή ή όχι, ο Ρ. Πρόντι απάντησε: «Θ' αποδεχτούμε την τελική απόφαση με τον ίδιο τρόπο που έχουμε λειτουργήσει και στο παρελθόν για άλλες χώρες. Είναι παράδοση στην Ενωση ν' αναγνωρίζουμε ορισμένες εξαιρέσεις όχι μόνιμες, για ένα χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε αποδεχτεί εξαιρέσεις με μόνιμο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα στη Μάλτα (π.χ. εξαίρεση στις οδηγίες για το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών)».

«Σχετικά με την Κύπρο επομένως - πρόσθεσε ο κ. Πρόντι - δε μιλάμε για καινοτομία, αλλά για ευαισθησία απέναντι σε δύο κοινότητες με συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα που προσπαθούμε να συγκεράσουμε. Δε θέλουμε να δώσουμε εγγυήσεις ότι δε θα υπάρξουν παραβιάσεις, θέλουμε να βοηθήσουμε στην οργάνωση των διαπραγματεύσεων ώστε να παραμείνουν στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας με την κλασική έννοια του όρου».

Σε άλλο ερώτημα για το τι έχουν να κερδίσουν οι Ελληνοκύπριοι, κάνοντας υποχωρήσεις στο «σχέδιο Ανάν», αφού έως τα τώρα είναι ικανοποιημένοι με τη διαδικασία της δικής τους ένταξης στην ΕΕ, ο Ρ. Πρόντι απάντησε: «Το θέμα δεν είναι να κερδίσει κάτι ο ένας από τον άλλον, γιατί στην ουσία όλοι θα κερδίσουν. Οταν έπεσαν τα σύνορα στην πράσινη γραμμή, όλοι ήταν χαρούμενοι. Βέβαια, υπάρχουν θέματα που πληγώνουν και τις δύο κοινότητες, που μπορεί να τις κάνει να παραμερίσουν το μεγάλο πλεονέκτημα που θα φέρει μία συμφωνία. Στόχος μας είναι να βρεθούν αποφάσεις οι οποίες να μη ζημιώνουν τη μία από τις κοινότητες», κατέληξε ο Ρ. Πρόντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ