Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Να τους επιστρέψουμε το ευρω-ένταλμα

Ηταν το 1748 όταν ο Μοντεσκιέ διατύπωσε στο έργο του το «πνεύμα των νόμων», την ανάγκη για άλλου τύπου διακυβέρνηση, που έθεσε τις θεωρητικές βάσεις του Γαλλικού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Σε αυτό υποστήριξε μια σειρά από προοδευτικές αρχές που αφορούσαν τα πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, καθώς και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Μπορεί, βέβαια, να ήταν υπέρ του συμβιβασμού της αστικής τάξης με τους ευγενείς και υπέρ της μοναρχίας, δεν ξεχώριζε το δεσποτισμό από τη μοναρχία, όμως οι αρχές αυτές καθιερώθηκαν και επεκτάθηκαν, δημιουργώντας τον αστικό φιλελευθερισμό, ο οποίος αποτελούσε το «καμάρι» της κυριαρχίας της αστικής τάξης.

Τα χρόνια κύλησαν, το κεφάλαιο στέριωσε την κυριαρχία του και σήμερα καταργεί τις όποιες λαϊκές ελευθερίες είχαν κατακτηθεί. Αφορμή η λεγόμενη τρομοκρατία και στόχος να κάνει το σύστημα κυριαρχίας του πιο αυταρχικό και ανθεκτικό στους κοινωνικούς κραδασμούς που ήδη προκαλούνται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Θωρακίζουν το κράτος των πλουτοκρατών ενάντια στα μαζικά λαϊκά κοινωνικοπολιτικά κινήματα.

Τελευταίο επίτευγμα στην κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών αποτελεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου για την εφαρμογή της ποινικής καταστολής. Μέτρο που μαζί με άλλα θα εφαρμοστεί «πλήρως και χωρίς καθυστέρηση», όπως υπογράμμισαν στη Σύνοδο Κορυφής οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ. Τα 32 αδικήματα που προβλέπει είναι ποινικού χαρακτήρα, όμως αν τα δει κανείς στο «φως» του ορισμού της τρομοκρατίας, όπου τρομοκράτες μπορεί να θεωρηθούν όσοι «αποσταθεροποιούν τις πολιτικές, συνταγματικές ή οικονομικές δομές», τότε εύλογα μπορεί να συμπεράνει ότι με μια διασταλτική ερμηνεία του ορισμού, λαϊκά κινήματα και αγωνιστές μπορεί να χαρακτηριστούν ως τρομοκράτες. Με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούν να παραδίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ ή και στις ΗΠΑ ακόμη και Ελληνες πολίτες! Θα διώκεται κάποιος, ακόμη και αν στην Ελλάδα δεν είναι αξιόποινη η πράξη για την οποία κατηγορείται. Και όλα αυτά, κατά παράβαση ρητών διατάξεων του Συντάγματος, στο οποίο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στην πρόσφατη αναθεώρησή του.

Ηδη, ισχύει ο τρομονόμος. Η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις γεμίζουν κάμερες. Το σύστημα Σένγκεν λειτουργεί, ενώ είναι έτοιμο το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Προωθούν την παρακολούθηση των επικοινωνιών, την καταγραφή βιομετρικών χαρακτηρισμών, ενισχύουν την Ευρωπαϊκή Αστυνομία και προωθούν την Ευρωπαϊκή Δικαστική Αστυνομία. Στη χώρα μας, κοντά στις 60.000 που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας εξαγγέλλουν την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, Ασφάλειας Αγροτικής Υπαίθρου, ακόμη και Σχολικής. Και ήδη οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας ενεπλάκησαν στον τομέα της «εσωτερικής ασφάλειας». Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο στρατός βγαίνει από τα στρατόπεδα και εκτελεί αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, το ΝΑΤΟ με την ηλεκτρονική του «ομπρέλα» θα ελέγχει τα πάντα, ενώ κομάντος των ΗΠΑ ασκήθηκαν και θα διεξάγουν επιχειρήσεις στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εφιαλτικό το μέλλον; Ενα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, η αγωνιστική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ