Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2002
Ο «Ρ» κόντρα στο «κλίμα ευφορίας»

«Προωθείται σχέδιο διχοτόμησης - Αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον της Κύπρου». Με αυτό τον τίτλο κυκλοφορούσε την Παρασκευή, 8 Νοέμβρη 2002, ο «Ρ». Προϊδέαζε και προετοίμαζε τον ελληνικό λαό για το «σχέδιο Ανάν» που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τρεις μέρες μετά στην έδρα του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, η ΓΓ της ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Κυπριακό, εκτιμούσε πως «είναι πλέον φανερό ότι έχουν δρομολογηθεί αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον της Κύπρου στο επόμενο διάστημα, που δε βρίσκονται στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ηταν η απαρχή μιας συστηματικής καμπάνιας που ξεκίνησε ο «Ρ» και το ΚΚΕ για τη διαφώτιση του λαού, κόντρα στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη, και του συστήματος γενικότερα, να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ευφορίας και να εμφανίσουν το «σχέδιο Ανάν» ως καλή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, γιατί ανταποκρίνεται στο «εθνικό συμφέρον». Ολόκληρο το μήνα, Νοέμβρης 2002, οι κρίσιμες εξελίξεις που δρομολογούνταν ερήμην και σε βάρος του κυπριακού λαού και της ειρήνης στην περιοχή, δεν έλειψαν από την πρώτη σελίδα του οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την επόμενη μέρα της επίδοσης του «σχεδίου Ανάν», Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002, ο «Ρ» ήταν η μόνη εφημερίδα, που, αφ' ενός κατήγγειλε το «σχέδιο Ανάν» σαν «τορπίλη για το μέλλον της Κύπρου», ενώ ξεμπρόστιαζε και τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία με εκβιαστικές παρεμβάσεις προσπαθούσε να προκαταλάβει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο Κ. Σημίτης είχε σπεύσει να βαφτίσει το «σχέδιο Ανάν» «αφετηρία διαπραγμάτευσης».

Η άμεση απάντηση, η ενημέρωση του λαού και η αγωνιστική αντίδραση στο αμερικανοβρετανικό κατασκεύασμα ήταν από τα πρώτα καθήκοντα. Μπροστάρης ο «Ρ» στη διαφώτιση και την οργάνωση των λαϊκών συλλαλητηρίων ενάντια στο «σχέδιο Ανάν». «Οχι στο τελεσίγραφο του σχεδίου Ανάν», ήταν η λαϊκή απαίτηση στα συλλαλητήρια που έγιναν εκείνες τις μέρες, εκφράζοντας, παράλληλα, τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό. Παράλληλα, κατήγγειλε τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις «με το πιστόλι στον κρόταφο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ