Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Τότε, επί Σοβιετικής Ενωσης...

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας (...) ενδιαφερόμενο για την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνταγματική δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας (...)

Καλεί όλα τα Κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου (...),

Απαιτεί άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία (...)

Ζητεί την αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί (...)

Καλεί την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο (...) να προσέλθουν σε συνομιλίες χωρίς καθυστέρηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και τη συνταγματική διακυβέρνηση της Κύπρου (...)

Αποφασίζει να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση (...) με πρόθεση την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων, για να διασφαλίσουν την αποκατάσταση ειρηνικών συνθηκών το συντομότερο δυνατό».

***

Αυτό που διαβάσατε παραπάνω δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι το ψήφισμα που υιοθέτησε κατά τη 1781η συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 20 Ιουλίου 1974.

Αυτή ήταν η θέση του ΟΗΕ, τότε, για τον «Αττίλα».

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, κυκλοφορεί περίπου σαν απειλή ότι ο Ανάν, μετά τη Λουκέρνη, μπορεί να ζητήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τούτο για να κατακεραυνώσει Κύπριους και Ελληνες, ωσάν να είναι αυτοί οι θύτες και όχι τα θύματα!

Τριάντα χρόνια μετά έχουν αλλάξει πολλά. Οπως, για παράδειγμα, ότι στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ενωση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ