Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «Πάτριοτ» σημάδεψαν την Ολυμπιακή φλόγα

Σε τραγωδία με απρόβλεπτες διαστάσεις παραλίγο να εξελιχθεί χτες η μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας με ελικόπτερο από την Αίγινα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου έγινε η τελετή υποδοχής της στην Αθήνα. Το ελικόπτερο που τη μετέφερε δεν κινδύνευσε από κάποια μηχανική βλάβη, ούτε βέβαια από τρομοκράτες, αλλά, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, κινδύνευσε από την «ομπρέλα προστασίας», που έχει εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Θεωρήθηκε ως ύποπτος εναέριος στόχος και αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την κατάρριψή του.

Συγκεκριμένα, μόλις το ελικόπτερο πέρασε τα όρια των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Αττικής στο Σαρωνικό Κόλπο (ενδεικτικό και αυτό ότι έχουν εγκαταλειφτεί τα 10 μίλια του εθνικού εναέριου χώρου) σήμανε συναγερμός στο ΝΑΤΟικό «7 CAOC» (Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων) στη Λάρισα. Εφθασε σήμα από το ΝΑΤΟικό ιπτάμενο ραντάρ (AWΑCS) που επόπτευε την περιοχή εκείνη την ώρα, ότι «ύποπτος στόχος αγνώστου ταυτότητος» κινείται με κατεύθυνση την Αθήνα με πορεία προς το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αμέσως, σε πραγματικό χρόνο, δόθηκε εντολή στους χειριστές των πυραύλων «Πάτριοτ» στην Κερατέα να στοχοποιήσουν τον «εισβολέα». Μέσα σε δύο λεπτά και δέκα δευτερόλεπτα οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι εγκλώβισαν («λόκαραν») το ελικόπτερο και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση των 15 δευτερολέπτων για την κατάρριψη. Μόλις 5 δευτερόλεπτα πριν την ώρα μηδέν αποτράπηκε η εκτόξευση των πυραύλων.

Ως «από μηχανής θεός» ήρθε μια τεχνική βλάβη του συστήματος κατεύθυνσης των πυραύλων. Διαπιστώθηκε ότι είχε εγκλωβίσει αντί του ελικοπτέρου ένα «Τζάμπο» των Αμερικανικών Αερογραμμών με πάνω από 250 επιβάτες, το οποίο προσπέρασε το ελικόπτερο, πετώντας πολύ ψηλότερα (10.000 πόδια) και την ώρα εκείνη πετούσε ήδη πάνω από την Ακρόπολη με κατεύθυνση το αεροδρόμιο των Σπάτων. Αμέσως δόθηκε εντολή για απενεργοποίηση του συστήματος και τελικά αποφεύχθηκε η τραγωδία.

Ακολούθησε έρευνα μετά από παρέμβαση και του ίδιου του γγ του ΝΑΤΟ για να εξακριβωθούν τα αίτια αυτής της σύγχυσης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το ελικόπτερο στοχοποιήθηκε γιατί δεν είχε ενημερωθεί το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη για την πτήση του, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν γιατί τα «έξυπνα όπλα» αποδείχτηκαν τόσο «ανόητα» μπερδεύοντας ένα ελικόπτερο με ένα «Τζάμπο». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ίδια η Γιάννα Αγγελοπούλου εμπλέκεται στην υπόθεση γιατί αυτή είναι που ζήτησε, για λόγους που εξετάζονται, να μην ενημερωθεί το ΝΑΤΟ για την πτήση του ελικοπτέρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ