Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το τετελεσμένο

Τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα, λένε, για τους διαπραγματευτάδες αν δεν είχαν το τετελεσμένο να τους κατατρύχει. Αν δηλαδή 30 χρόνια μετά την εισβολή δεν είχαν οι καταστάσεις παγιωθεί και δεν είχαν υπογραφεί συνθήκες στα θέρετρα της Ευρώπης, που έδιναν όνομα στον κατακτητή, έστω κι αν δεν του το αναγνώριζαν επίσημα στο παγκόσμιο ληξιαρχείο. Η τετελεσμένη κατάσταση, λοιπόν, θέλει τη λύση να είναι «ρεαλιστική», περισσότερο απ' ό,τι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική. Με τα κεφάλια των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων βαθιά στον ντορβά των Αμερικανοευρωπαίων «συμμάχων», σε πείσμα εκείνων των αφελών, δήθεν αριστερών και ευρωλάγνων που έβλεπαν τα δίκια των Κυπρίων γραμμένα στην ίδια αράδα με την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή λυκοκοινότητα.

Χρυσή επινόηση το τετελεσμένο. Ξεπουλάς την Κύπρο μεσονυχτίς και το πρωί επιστρέφεις στον ύπνο του δικαίου έχοντας πράξει το ...εφικτό στα πλαίσια του ...ρεαλιστικού. Με τον ίδιο τρόπο που οι υφιστάμενοί σου συνδικαλιστές θα διαπραγματευτούν αύριο τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων, με αίτημα την αύξηση του ενάμισι ευρώ τη μέρα. Γιατί κι εδώ υπάρχει το τετελεσμένο, που λέει πως, στα πλαίσια της «κοινωνικής ειρήνης» και του «κοινωνικού διαλόγου», που κάναμε συνήθεια, δεν πάει να γονατίσουμε την οικονομία με αιτήματα του δίκαιου, βιώσιμου και λειτουργικού για την καθημερινότητα του εργαζόμενου. Η τετελεσμένη κατάσταση βάζει τον πήχη και πάνω από κει περνάς στη σφαίρα της «ουτοπίας» και του «ανέφικτου».

Και καλά, το τετελεσμένο ποιος διάολος το γέννησε; Αν το τετελεσμένο στο Κυπριακό είναι η κατάσταση της τελευταίας τριακονταετίας, τότε ποιοι ευθύνονται για τη μετατροπή του από ζήτημα «εισβολής και κατοχής», σε ζήτημα εκκολαπτόμενης και διχοτομημένης συνομοσπονδίας; Ποιοι κυβερνούσαν αυτά τα τριάντα χρόνια; Μήπως δεν ήταν οι όμοιοι αυτών που στρογγυλοκάθονται και τώρα στις κυβερνητικές καρέκλες; Παρθένα το 'φτιαξε το τετελεσμένο; Σίγουρα όχι. Και στην άλλη μπάντα, το ίδιο δε γίνεται; Το τετελεσμένο λέει πως αυξήσεις πάνω από 8% είναι παραλογισμός, κι όταν με το καλό δοθεί το 4% του Γκαργκάνα, θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Από το πουθενά κι αυτό το τετελεσμένο; `Η μήπως δεν το 'φτιαξαν οι συνδικαλιστές της συναίνεσης που κάναν την υπόκλιση δευτέρα φύση τους και το ξεπούλημα των εργασιακών δικαιωμάτων πάγια συνήθειά τους;

Σήμερα γεννιούνται νέα τετελεσμένα. Το παζάρεμα της Κύπρου θα γίνει το τετελεσμένο για το Αιγαίο και τη Θράκη. Οι λοβιτούρες της συνδικαλιστικής ηγεσίας θα γίνει το τετελεσμένο για την παραπέρα ανατροπή κάθε εργατικής κατάκτησης, όπως ακριβώς έγινε η κάθε προηγούμενη για την κάθε επόμενη. Και η ιστορία δεν έχει σταματημό. Οι ίδιοι που μειοδοτούσαν χτες, έχτιζαν τα τετελεσμένα, που θα τους αφήσουν να μειοδοτήσουν περισσότερο σήμερα, στο όνομα του δίκαιου, βιώσιμου και λειτουργικού συμφέροντος του κεφαλαίου. Μέχρι να το πάρει ο λαός απόφαση πως τα δικά του τετελεσμένα είναι εκείνα που πάνε την Ιστορία μπροστά, πως με τα χέρια του και στη βάση του ρεαλισμού των δικών του αναγκών χτίζεται το μέλλον. Οσο νωρίτερα εγκαθιδρύσουμε το τετελεσμένο του αγώνα, τόσο γρηγορότερα θα πάψουμε να μιλάμε για νέα Κύπρο και βαθύτερο θάψιμο των κοινωνικών μας δικαιωμάτων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με κυρίαρχο το λαό της(2016-11-03 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Θέση του ΚΚΕ(2016-10-29 00:00:00.0)
Δίκαιη και βιώσιμη λύση(2010-07-20 00:00:00.0)
Μήνυμα με νόημα...(2004-07-21 00:00:00.0)
«Νενικη... θήκαμεν»!(2002-12-13 00:00:00.0)
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ στο άδικο σχέδιο Ανάν(2002-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ