Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε δίκη ιεράρχες για κακουργήματα

Δεν τους φτάνει η προκλητική κατοχή μιας περιουσίας ανυπολόγιστης αξίας, ούτε το «ξεκοκάλισμα» του κρατικού κορβανά, αλλά «έβαλαν στο χέρι» και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αναστήλωση δήθεν μοναστηριών, που κατέληξαν στις «ιερές» τους τσέπες! Ο λόγος για κάποιους μεγαλόσχημους ρασοφόρους, οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, για πράξεις, που προκάλεσαν στο ελληνικό Δημόσιο ζημιά 570 περίπου εκατομμυρίων δραχμών.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Δευτεροβάθμιου Δικαστικού Συμβουλίου, παραπέμπονται σε δίκη όλα τα μέλη της λεγόμενης Επιχείρησης Διαχείρισης και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Εργων (ΕΔΠΑΕ) της Εκκλησίας της Ελλάδας για τρία κακουργήματα. Ειδικότερα, στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι: Ο Λεόντιος Μαρκόπουλος, βοηθός επίσκοπος Κερνίτσης, για «απάτη σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε κακουργηματική ψευδή βεβαίωση» (ως φυσικός αυτουργός της τελευταίας πράξης, φέρεται ο βοηθός επίσκοπος Δαμασκηνός Καρπαθάκης, που διατέλεσε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου). Ο επιχειρηματίας Οδυσσέας Κοσμάτος, μέλος της ΕΔΠΑΕ και εκπρόσωπος της εταιρίας «Οδ. Κοσμάτος και Σία ΕΕΚΤΙ» για «απάτη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου». Οι αρχιμανδρίτες Αντώνιος Αβραμιώτης, Σεραφείμ Ρίβιος, Βαρνάβας Τύρης και ο ψυχίατρος Κωνστ. Πασιαλής για «άμεση συνέργεια στις κακουργηματικές πράξεις της απάτης και της υπεξαίρεσης». Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται όλοι οι προαναφερόμενοι από την κατηγορία της «πλαστογραφίας με χρήση».

Η υπόθεση «ροκανίσματος» των 570 εκατ. δρχ. ξεκίνησε, όταν δόθηκε επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Με την υπουργική απόφαση 37728/12-5-95 της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είχε εγκριθεί ποσό 4 δισ. δρχ. για την αναστήλωση μοναστηριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Από το ποσό αυτό, 1,7 δισ. δρχ. δόθηκε μέσα στο 1995 και 1 δισ. δρχ. το έτος 1996, δηλαδή συνολικά 2 δισ. 700 εκατ. δρχ. Από την αρχή, υπήρξε πρόβλημα κακοδιαχείρισης των χρημάτων αυτών. Αργότερα διατάχθηκε έρευνα, που αφορούσε τη νομιμότητα ή όχι της σύστασης της ΕΔΠΑΕ, της επιτροπής που θα τα διαχειριζόταν. Στα τέλη του 1996, ύστερα από αντεγκλήσεις των ιεραρχών, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Συνόδου να διενεργηθεί έρευνα στα οικονομικά της Εκκλησίας για την εικοσαετία 1976 - 1996. Ορίστηκε εν συνεχεία πενταμελής επιτροπή ελέγχου από τους Νικ. Θέμελη, επίτιμο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος διαχώρισε ύστερα τη θέση του, Κωνστ. Τράκα, επίτιμο αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Αλεξανδρούπολης Ανθιμο και Νικόπολης Μελέτιο. Η έρευνα απέδειξε ότι είχαν γίνει «χοντρές» ατασθαλίες, με συνέπεια η υπόθεση να πάρει τελικά το δρόμο της Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ