Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση εξαπάτησης

Οστόχος έχει τεθεί και διακηρυχτεί δημόσια: Ο δικομματισμός στις εκλογές της 9ης Απρίλη πρέπει να πετύχει ολοκληρωτικά ποσοστά, μεταξύ 80 και 85%, αποφάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ξέρουν τι θέλουν. Μετά τις εκλογές, και ενώ θα εξαπολυθεί μια πρωτοφανής, ανελέητη και ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, κανείς να μην μπορεί να πει ότι η νεοφιλελεύθερη αυτή επέλαση δεν έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού και μάλιστα με τη «βούλα» της κάλπης. Να περιοριστούν ασφυκτικά τα περιθώρια για την αντίσταση και αντεπίθεση του Λαϊκού Μετώπου.

Φυσικά, όλοι αυτοί που την επομένη των εκλογών θέλουν να πανηγυρίζουν ότι «το σύνολο σχεδόν» του ελληνικού λαού επικρότησε τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι στην προεκλογική περίοδο να μιλήσουν ακριβώς γι' αυτές. Αντίθετα, επιχειρούν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα, να κοροϊδέψουν και να κοιμίσουν συνειδήσεις, εμφανίζοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, τη μετα-ΟΝΕ εποχή ως ένα επίγειο παράδεισο! Δε λένε κουβέντα για τις καταστροφικές ανατροπές στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, που θα δημιουργήσουν το νέο τύπο εργαζόμενου, τον σύγχρονο δούλο. Δε λένε κουβέντα - κι όμως έχουν έτοιμα σχέδια - για την παραπέρα υποβάθμιση στην υγεία και την παιδεία, με στόχο την παράδοσή τους στο κεφάλαιο. Δε λένε...

Ακριβώς επειδή στόχος είναι η υφαρπαγή της ψήφου για τον καλύτερο διαχειριστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, προβάλλουν ως κυρίαρχο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης το δίλημμα «Σημίτης ή Καραμανλής». Ακριβώς γι' αυτό επιστρατεύουν τους κατασκευαστές της κοινής γνώμης: Τα γκάλοπ επιδιώκουν να πείσουν ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι μάχη για δύο, οι οποίοι μάλιστα ανεβάζουν αλματωδώς και με ανεξήγητο τρόπο τα ποσοστά τους. Καλλιεργούν έντονα την εικόνα ότι πρόκειται για ντέρμπι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - με σαφές προβάδισμα σήμερα του ΠΑΣΟΚ, αύριο, ίσως, της ΝΔ... - ώστε να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την «τάση για πόλωση» και τη συστοίχιση των πάντων γύρω από τους δύο.

Οι εργαζόμενοι όμως δε θα μάθουν τώρα τι σημαίνει κυβέρνηση Σημίτη ή ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο αποδυναμωμένα βγουν τα δύο μεγάλα κόμματα από τις εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, αν καταφέρουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους τόσο αχαλίνωτοι θα γίνουν στην αντιλαϊκή επίθεση. Η κόκκινη ψήφος είναι αυτή που εγγυάται ότι θα χαλάσει τα σχέδιά τους και θα κρατήσει ανοιχτό το δρόμο για μια άλλη διακυβέρνηση του τόπου, για τη λαϊκή εξουσία.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ