Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δυο γάιδαροι... »

«Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα». Αυτή η λαϊκή παροιμία πάει «γάντι» στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, για τους αγρότες. Μια αντιπαράθεση «περί όνου σκιάς», αφού επί της ουσίας, συμφωνώντας σε όλα με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται, δεν έχουν πού ν' αντιπαρατεθούν. Ο «σκυλοκαυγάς» γίνεται για τις ψήφους των αγροτών. Αυτές θέλουν, για τους κλείσουν στο «μαντρί» της ΟΝΕ και να τους εξολοθρεύουν, μετά, σαν τα σφαχτάρια. Γι' αυτό και εμφανίζονται προεκλογικά τόσο φιλοαγροτικοί, ώστε να τρίβουν τα μάτια τους από απορία και να μην πιστεύουν στ' αυτιά τους οι αγρότες.

Περιοδεύουν από χωρίον εις χωρίον και τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» στον αγροτικό κόσμο. «Το τάμα δε χαλάει σπίτια», αλλά μπορεί να φέρει ψήφους. Και ο μεν Κ. Σημίτης τις χρειάζεται πολύ τις ψήφους της αγροτιάς, για να ξαναεκλεγεί πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο που ακόμα και τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ δείχνουν κι άλλη εκλογική μείωση του κυβερνώντος κόμματος στους αγρότες, στις ερχόμενες εκλογές. Τις χρειάζεται και ο Κ. Καραμανλής, εκεί «ποντάρει» για να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, που «ψωμολυσσάει» τόσα χρόνια για τους «μεζέδες» της κυβερνητικής εξουσίας. Και βλέπουμε, τώρα, τους «κοσμοπολίτες» των Αθηνών και τους συνδαιτυμόνες του Φίσλερ και των άλλων Ευρωπαίων «νεκροθαφτών» της αγροτιάς, να περιδιαβαίνουν τα βουνά και τα λαγκάδια και να συναναστρέφονται με τους χωριάτες, ζητώντας την ψήφο τους.

Κι από κοντά ο Γ. Ανωμερίτης να μετατρέπεται σε «μαϊντανός» των ΜΜΕ, επιχειρώντας καθημερινά να εξηγήσει τις θέσεις του υπουργείου του, να δικαιολογήσει τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και να δώσει υποσχέσεις πως μετά τις εκλογές κι εφόσον ξαναψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ, η νέα κυβέρνησή του θα ασχοληθεί πιο πολύ με τα προβλήματα της αγροτιάς. Αλλά και ο Σ. Τσιτουρίδης, που, μάλλον, προορίζεται για «γαλάζιος» χαλίφης στη θέση του «πράσινου», δεν κρατιέται με τίποτα. Τάζει τα πάντα και δηλώνει πως ήδη η ΝΔ έχει τις ψήφους της αγροτιάς στο τσεπάκι της. Κατηγορούμενος ο πρώτος, πασχίζει να αθωωθεί μέσα από την ψήφο των θυμάτων του. Αιθεροβάμων και προκλητικός ο δεύτερος, αναζητεί «κοψοχέρηδες» στην ύπαιθρο.

Μόνο που ο αγροτικός κόσμος δεν τρώει «κουτόχορτο» και δεν καταπίνει «λωτούς», για πιστέψει τη φιλοαγροτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γνωρίζουν, οι ξωμάχοι, το «ποιόν» των δυο μονομάχων, την πλήρη συμφωνία αμφοτέρων με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και ξέρουν τι τους περιμένει, όποιος από τους δυο κι αν κερδίσει τις εκλογές. Αντιλαμβάνονται πως, αν προτιμήσουν το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχιστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς η πορεία τους προς το «νεκροταφείο» του ξεκληρίσματος, με κόλλυβα τα ΕΥΡΩ της ΟΝΕ και της «Ατζέντας 2000» και τα δολάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κι αν στραφούν προς τη ΝΔ, θα πέσουν «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» και η πορεία τους δε θ' αλλάξει, αφού στον ίδιο «ντορό» της ευρωπαϊκής και παγκοσμιοποιημένης οδού του αγροτικού ξεκληρίσματος βαδίζει κι αυτή. Γι' αυτό και θα ψάξουν να βρουν τον άλλο δρόμο για να αποφύγουν την κατάληξη στον Καιάδα που σκάβει ο δικομματισμός. Κι αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που στέκεται πάντα και παντού στο πλευρό της αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ