Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Ο λαός καταδικάζει τη δίωξη

Ηελευθερία του Τύπου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δημοκρατικές κατακτήσεις. Κι αυτή τη δημοκρατική κατάκτηση το σημερινό Σύνταγμα - όπως κι όλα τα προηγούμενα, εκτός από τις περιόδους δικτατορίας - την προστάτευε και ρητά κάνει αναφορά ότι απαγορεύεται η λογοκρισία. Για το λόγο αυτό, πιστεύω, πως κάθε ενέργεια που στρέφεται - θεληματικά ή αθέλητα - ενάντια στην ελευθεροτυπία πρέπει να καταδικάζεται. Επομένως, είναι φυσικό, πως και η σημερινή «επιχείρηση δίωξης» που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης ενάντια στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» συνιστά μια τέτοια καταδικαστέα ενέργεια. Και πιότερο θεωρείται κατακριτέα, γιατί ο «Ριζοσπάστης» είναι το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, του πιο ιστορικού κόμματος, που πάντα σε όλο το βίο του συμπαρίσταται και συμπορεύεται με το λαό στους αγώνες του για την πραγμάτωση των οραμάτων του και υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Ελλάδας και την εθνική κυριαρχία της.

Η«επιχείρηση» δίωξης του «Ριζοσπάστη», που εκδηλώθηκε με μια σειρά μηνύσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης και με μια «ύποπτη κυβερνητική σιωπή», από ό,τι διαπιστώνεται, δε στρέφεται μόνο ενάντια στην εφημερίδα του λαού, αλλά στοχεύει γενικότερα ενάντια στην ελεύθερη πληροφόρηση και την άσκηση πολιτικής κριτικής. Γεγονός που δυναμιτίζει τα θεμέλια της Δημοκρατίας και ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους. Κι επιπλέον, αποδείχνει τις σκοτεινές προθέσεις της κυβέρνησης, αυτή την περίοδο, να φιμώσει τη φωνή του ΚΚΕ και να τρομοκρατήσει κάθε ελεύθερη φωνή διαμαρτυρίας και πολιτικής κριτικής. Αλλωστε αυτό διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού Επιτρόπου που δεν έχουν επηρεαστεί από τις αρνητικές κρίσεις και απόψεις διαπρεπών νομικών μας του μεγέθους του τ. υπουργού Αλέξανδρου-Γιώργου Μαγκάκη, του Τάκη Παπά, καθώς και ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης, επώνυμων συγγραφέων, πρυτάνεων των πανεπιστημίων μας και άλλων κοινωνικών παραγόντων.

Αλλά το πιο ανησυχητικό στη δίωξη του «Ριζοσπάστη», είναι πως ο πανελλήνιος παλλαϊκός ξεσηκωμός συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο «διωκόμενο Ρίζο» δεν έχει, μέχρι τώρα, ευαισθητοποιήσει τους κυβερνητικούς παράγοντες να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις και απόψεις τους πάνω σ' αυτό το θέμα, ακολουθώντας την τακτική της στρουθοκαμήλου. Ισως πάλι, οι «ευαίσθητες κεραίες» της κυβέρνησης, προσανατολισμένες στη «Νέα Τάξη πραγμάτων», στο ΝΑΤΟ και στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, αδυνατούν, σκόπιμα μάλλον, να πιάσουν το αγωνιστικό μήνυμα που στείλανε οι χιλιάδες δημοκράτες και προοδευτικοί, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, στις 10 Φλεβάρη, από το Πεδίο του Αρεως. Με συνέπεια να κωφεύουν στις διαμαρτυρίες του λαού, σε πανελλήνια κλίμακα, που με πείσμα και αποφασιστικότητα διαδηλώνει τη θέλησή του ν' αντισταθεί και να υπερασπιστεί την εφημερίδα του, το «Ριζοσπάστη», που έχει στο ενεργητικό του 80 χρόνια αγώνες για τα δίκια των λαϊκών τάξεων, των εργατών, των αγροτών.

Υστερα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Ρίζος» δέχεται χτυπήματα και διώξεις από τους εκφραστές και τα όργανα της αστικής τάξης και της πλουτοκρατίας. Είναι πάρα πολλές οι φορές που «κλείστηκε», που κυνηγήθηκε, κι όμως η φωνή του δε σταμάτησε να ενημερώνει, να πληροφορεί το λαό και να προβάλει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί έχει πάντα τη λαϊκή συμπαράσταση και υποστήριξη.

Ας το καταλάβουν επιτέλους όλοι αυτοί που «ονειρεύονται» το κλείσιμό του και τον οικονομικό στραγγαλισμό του, πως ματαιοπονούν. Ο λαός δε θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν τα σατανικά σχέδιά τους. Ο «Ριζοσπάστης» δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σταματήσει την έκδοσή του και όπως φαίνεται, κάθε μέρα θα αυξάνει την κυκλοφορία του. Και ας ελπίσουμε πως αν η γενική κατακραυγή και καταδίκη των εμπνευστών των διώξεων του «Ριζοσπάστη» δεν τους έχουν αγγίξει, τουλάχιστον θα τους συνετίσει η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ότι «επιτρέπονται η οξεία κριτική και οι δυσμενείς χαρακτηρισμοί στα πλαίσια της αποστολής του Τύπου».


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ
Μέλος της FIJETPRESSE UNESCO αρ. ταυτ. 0365


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ