Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Μια ακόμη πράξη αποδυνάμωσης της εθνικής κυριαρχίας

Δήλωση των Στρατή Κόρακα και Μπάμπη Αγγουράκη

Με αφορμή την προετοιμασία για την υπογραφή από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ της σύμβασης δικαστικής συνεργασίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και ο βουλευτής Α` Αθήνας του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, προέβησαν στην παρακάτω δήλωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση, παραμονές εκλογών, προχωρά σε μια ακόμη απαράδεκτη ενέργεια υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και επικίνδυνης συρρίκνωσης των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού μας. Η κυβέρνηση Σημίτη, μαζί με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ προχωρούν ακάθεκτες στην υπογραφή της σύμβασης δικαστικής συνεργασίας.

Η εν λόγω σύμβαση αποτελεί μία ακόμη πράξη αποδυνάμωσης της εθνικής κυριαρχίας. Το κορυφαίο, αλλά όχι μοναδικό στοιχείο που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι η δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 18 της σύμβασης για παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών χωρίς καν τη συμφωνία των αρχών του κράτους στο οποίο γίνονται οι υποκλοπές! Στην ακραία αντιδραστική αυτή ρύθμιση αντέδρασε ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο.

Εκτός αυτού, η σύμβαση περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, όπου περιορίζεται η εθνική κυριαρχία και με τις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπονται:

1. Οτι η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της σύμβασης, ακόμη και όταν μια πράξη δεν τιμωρείται με βάση το δίκαιο της χώρας μας, αλλά τιμωρείται με βάση το δίκαιο άλλου κράτους. Οταν δηλαδή για παράδειγμα μια πολιτική ενέργεια θεωρείται στη Γερμανία έγκλημα, ενώ στην Ελλάδα όχι, η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει στην ποινική έρευνα ενάντια στον διωκόμενο.

2. Οι αρμόδιες αρχές των συμβαλλόμενων κρατών μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς καν σχετική αίτηση και μάλιστα για πράξη που θεωρείται αδίκημα μόνο στο ένα κράτος.

3. Με το άρθρο 13 που προβλέπει "κοινές ομάδες έρευνας", τα συμβαλλόμενα κράτη παρέχουν ουσιαστικές εξουσίες σε αστυνομικούς, δικαστικούς ή τελωνειακούς υπαλλήλους άλλων κρατών ή διεθνών οργανώσεων ή φορέων (όπως π. χ. ΝΑΤΟ, Ευρωπόλ κλπ.), που θα μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητοι στο έδαφος της χώρας μας.

4. Η σύμβαση προβλέπει στο άρθρο 14 τη δυνατότητα διεξαγωγής μυστικών ερευνών από αστυνομικούς άλλων κρατών, καθώς και την ανεξέλεγκτη δράση τέτοιων πρακτόρων με μυστική ή ψευδή ταυτότητα!

5. Θεσμοθετείται μεγαλοπρεπώς και καθαγιάζεται η παρακολούθηση των συνδιαλέξεων, με αποκορύφωση το άρθρο 18 που προαναφέρθηκε!

Επίσης, η σύμβαση θίγει με καίριο τρόπο θεμελιώδη, στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις των λαών. Για παράδειγμα, προβλέπεται η εξέταση μάρτυρα ή πραγματογνώμονα, αλλά ακόμη και του κατηγορούμενου με εικονοτηλεδιάσκεψη ή και διά τηλεφώνου. Με τον τρόπο αυτό κάμπτεται σοβαρά μια θεμελιώδη αρχή της ποινικής δίκης, η αρχή της προφορικότητας, που χρονολογείται από τη Γαλλική Επανάσταση και που στόχο της έχει τη στοιχειώδη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου και των πολιτών εν γένει και διευκολύνει την άμεση αντίληψη των δικαστών, βοηθά στη δημοσιότητα της δίκης, στον έλεγχο της κοινής γνώμης, αποτρέπει τις πιέσεις προς τον κατηγορούμενο ή τους μάρτυρες.

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να αποσύρει τη συγκατάθεσή της από το αντιδημοκρατικό αυτό έκτρωμα. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, κάθε πατριώτη και δημοκράτη σε εγρήγορση, σε συσπείρωση και αγώνα, με σκοπό την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, καθώς και των στοιχειωδών ελευθεριών που απειλούνται από τις αδηφάγες επιδιώξεις της ΕΕ, του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ