Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Με την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών για τις 9 του Απρίλη μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία. Απομένουν 45 μέρες.

Μπορεί να έχουμε ησυχάσει όλοι μας από τη φιλολογία σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Μπορεί να τέλειωσε η ψευτοαντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ψηφίζοντας από κοινού τον κ. Στεφανόπουλο. Μπορεί να σταμάτησαν και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ οι κραυγές... αγωνίας, η κινδυνολογία για το πλήγμα (!!!) που θα επέφεραν στην ελληνική οικονομία οι... πρόωρες εκλογές και πάμε για ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! Φαίνεται πλέον τώρα πώς όλα τα κόμματα που είτε υπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ είτε στηρίζουν τον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΟΝΕ προσπαθούν ν' αναπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό. Προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλα να πείσουν τους ψηφοφόρους κι άλλα να τους ξεγελάσουν, σε τελευταία ανάλυση να τους παγιδεύσουν και να κλέψουν την ψήφο τους. Κύρια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με τη στήριξη όλων σχεδόν των ΜΜΕ (Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) και των εταιριών δημοσκόπησης, επιδιώκουν να θέσουν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής διάφορα ψευτοδιλήμματα. Να κρατήσουν τις συζητήσεις μακριά από τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, μακριά από την ανάδειξη των αιτιών που τα γεννούν, μακριά από τους ενόχους.

Αλήθεια όμως! Τι κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές;

Κρίνεται μήπως ποιο από τα κόμματα του Δικομματισμού θα βγει πρώτο και τι εκλογικό ποσοστό θα πάρει; Οχι ασφαλώς. Αυτό είναι ένα τεχνητό, ένα ψεύτικο δίλημμα. Δεν πρέπει καθόλου ν' απασχολεί τα λαϊκά στρώματα κάτι τέτοιο, διότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν την ίδια πολιτική. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συναγωνίζονται για το ποιος θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, συναγωνίζονται για το ποιος θα υλοποιήσει περισσότερο δουλικά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το ποιος καλύτερα θα εφαρμόσει την πολιτική της ΟΝΕ, η οποία θα σαρώσει ό,τι απόμεινε από τις λαϊκές κατακτήσεις.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ακριβώς ότι οι εκλογές γίνονται πρόωρα ούτως ώστε να ξεγελάσουν τον κόσμο, να υφαρπάξουν την ψήφο του κι έτσι να έχουν «λυμένα» τα χέρια τους, να έχουν την... έγκριση του ίδιου του λαού για ό,τι θα... επακολουθήσει!

Αλήθεια! Κρίνεται για το λαό αν θα βγει ισχυρή ή αδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή και κυβέρνηση «κεντροαριστεράς» ή «κεντροδεξιάς»;

Οχι ασφαλώς. Ο λαός δε χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί:

α) Να επιτίθεται ακόμα πιο σκληρά στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

β) Να διαπραγματεύεται, με ελεύθερα χέρια, ένα νέο κύμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές.

γ) Να συμμετέχει δίχως την παραμικρή ουσιαστική αντίσταση στην επιβολή της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης με την αλλαγή των συνόρων, με τον πόλεμο, τη βία, το εμπάργκο, την εκμετάλλευση των λαών.

Αντιθέτως. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες μια ανίσχυρη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δε θα μπορεί να ενεργεί ασύδοτα, που θα έχει δεμένα τα χέρια της και με την ψήφο αλλά και με την ενδυνάμωση, την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μήπως τελικά επιβάλλεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης των λεγόμενων μικρών κομμάτων; Το μέγεθος, το ποσοστό ενός κόμματος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει πολιτικό κριτήριο επιλογής. Απλά δηλαδή δεν μπορεί κανείς να λέει: Μικρό κόμμα - άρα φιλολαϊκό. Δεν μπορεί να δώσει την ψήφο του ο λαός σε κόμματα που φροντίζουν να λειτουργούν ως αναχώματα και εφεδρείες του συστήματος. Δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί το Συνασπισμό που σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας έδωσε χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβει την ευρωλατρεία του, που υπηρέτησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο, που δεν αντιστέκεται στο ΝΑΤΟ, που συμφώνησε με τη λογική της ευρωενωσιακής ενσωμάτωσης των Βαλκανίων. Με τη διγλωσσία και τις παλινωδίες του ο ΣΥΝ δυσκόλεψε την οργάνωση και πάλη των λαϊκών δυνάμεων με αριστερό και προοδευτικό προσανατολισμό.

Σε ό,τι αφορά στο ΔΗΚΚΙ, αν και καταφέρεται με υψηλούς τόνους κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν προβάλλει μια εναλλακτική πολιτική λύση που θα θίγει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Δεν αντιτίθεται στην ΟΝΕ και προβάλλει μια άλλη μορφή διαχείρισης, όπως το υποτιθέμενο «καλό» ΠΑΣΟΚ, της 10ετίας του '80. Οσον αφορά τη θέση του για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, είναι επιζήμια για το λαϊκό κίνημα και την ενότητα δράσης του.

Συμπερασματικά λοιπόν πρέπει να πούμε ότι εκείνο που κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές είναι αν θα ηττηθούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αν θα ηττηθεί κάθε πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, αν θα ενισχυθεί το ΚΚΕ άρα η πρότασή του για το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο ρήξης με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι, οι ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι χρειάζονται μια δύναμη, που θα τους στηρίξει, και γι' αυτό πρέπει να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Πρέπει να ενισχύσουν το αντίπαλο δέος στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για να ηττηθεί η μοιρολατρία, να ανοίξει ο δρόμος στη λαϊκή αντεπίθεση για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία.


Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ