Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας που στηρίζεται από το ΣΥΝ Φ. Κουβέλης είπε ότι η ισχυρή Αυτοδιοίκηση είναι δυνατή εγγύηση για ισόρροπη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση;

Απάντηση:

Αυτή είναι και άποψη του ΣΥΝ για την ΤΑ και θεωρεί ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη έτσι που οι ανισότητες που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή να αμβλύνονται. Βεβαίως, εδώ υπάρχει ένα βασικό ζήτημα που έχει σχέση με την οικονομία, το χαρακτήρα της, ποιος την αναπτύσσει και για ποιον. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη χωρίς αυτό το πρωταρχικό ζήτημα. Και στην προκειμένη περίπτωση, η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο το κέρδος, με τους «νόμους της αγοράς», στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και την έντασή της. Επομένως, η όποια ανάπτυξη και με τη συμμετοχή της ΤΑ σημαίνει ανάπτυξη σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονη ανάπτυξη και των κερδών και να είναι και σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Πολύ περισσότερο που η ΤΑ είναι θεσμός του αστικού κράτους, επομένως δικός του μοχλός, τμήμα του και ενταγμένος να υπηρετεί την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Βεβαίως εδώ μπορεί κανείς να αντιτάξει ότι οι διοικήσεις των ΟΤΑ είναι εκλεγμένες, ότι ασκούν πολιτική εξουσία σε τοπικό επίπεδο, επομένως μπορούν να ασκούν διαφορετική πολιτική απ' αυτήν της κεντρικής εξουσίας. Αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Γι' αυτό και η προϋπόθεση που υπάρχει σ' αυτή την τοποθέτηση περί «ισχυρής Αυτοδιοίκησης» είναι παραπλανητική. Ισχυρή για ποιον; Για το λαό ή για την άρχουσα τάξη;

Οι διοικήσεις των ΟΤΑ είναι εκλεγμένες. Αλλά δρουν σε συγκεκριμένο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, οι αποφάσεις τους εγκρίνονται από την Περιφέρεια. Αυτό που μπορεί να κάνει μια δημοτική, μια νομαρχιακή αρχή, είναι να αντισταθεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής τάξης, όταν αγωνίζεται και διεκδικεί από κοινού με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, γιατί τότε μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, μπορεί να αποσπά κάποιες κατακτήσεις. Τέτοια ισχυρή Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι δυνάμεις που εκλέγονται στις τοπικές αρχές έχουν πολιτική αντίθεσης με το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΤΑ, αντιτίθενται στο ρόλο που τη θέλει υπηρέτη της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιπαλεύουν στην πράξη αυτή την πολιτική.

Επίσης στα σημερινά πλαίσια της οικονομίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, ισόρροπη ανάπτυξη, με την έννοια να αμβλύνονται οι οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στις διάφορες περιοχές, δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί η ανάπτυξη στα πλαίσια της «οικονομίας της αγοράς», της οικονομίας που αναπτύσσεται με κριτήριο το κέρδος, σημαίνει επενδύσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες εκεί που θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη. Σ' αυτό βασικά οφείλεται η ανισομέρεια ανάμεσα στις διάφορες περιοχές μιας χώρας και είναι σύμφυτο της ανάπτυξης αυτής της οικονομίας, αυτής της κοινωνίας, ανεξάρτητα από τη μορφή της διαχείρισης. Αλλωστε δεν είναι μόνο φαινόμενο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των καπιταλιστικών χωρών.

Τέλος σχετικά με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνική συνοχή, αυτό σημαίνει ΤΑ που δεν αντιστέκεται, δε διεκδικεί σε όφελος των εργαζομένων, αλλά προσπαθεί να συμβιβάσει τη συνύπαρξη των επιχειρηματικών κερδών (ανάπτυξη) με την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. `Η θα αγωνίζεται από κοινού με το λαό ενάντια στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας ή θα την υπηρετεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ