Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
«Μένουμε σπίτι» το μοναδικό μέτρο, εκτός αν πρόκειται για χώρους δουλειάς

Νεκρός από θερμοπληξία διανομέας στη Χαλκίδα | Μάχη δίνουν τα συνδικάτα για την προστασία των εργαζομένων

INTIME NEWS

«Κλειστείτε σπίτια σας»: Με αυτήν την κλασική συνταγή της ατομικής ευθύνης η κυβέρνηση καλεί τον λαό να αντιμετωπίσει και το νέο κύμα καύσωνα. Και την ίδια στιγμή η περιφερειακή αρχή Αττικής της ΝΔ κλείνει τα πάρκα τις ώρες που θα βράζει ο τόπος, σε μια ακόμα ωμή παραδοχή ότι ακόμα κι αυτά το κράτος αδυνατεί να τα προστατέψει έστω και στοιχειωδώς.

Το «μένουμε σπίτι» του καύσωνα βέβαια δεν αγγίζει τους χώρους δουλειάς, ειδικά τους κλάδους εκείνους που η θερμική καταπόνηση και οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιγαντώνονται από τις αποπνικτικές συνθήκες (εργοτάξια, βιομηχανίες, ντελίβερι κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι από το προηγούμενο κύμα καύσωνα, μετά από αποφασιστική παρέμβαση των Σωματείων, η κυβέρνηση εξέδωσε υπουργική απόφαση με μέτρα που περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική παύση εργασιών σε τέτοιους χώρους, που όμως μένουν «κενό γράμμα», αφού η εργοδοσία ξέρει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σμπαραλιασμένοι, οπότε μπορεί να ξεσαλώνει ανενόχλητη.

Παρεμβάσεις σε εργοτάξια της Αττικής

Σε ένα τέτοιο φόντο, την Παρασκευή, κι ενώ τα αστικά κέντρα είχαν ήδη μετατραπεί σε καμίνια, με τα δελτία κινδύνου και τις οδηγίες για «αυτοπροστασία» να δίνουν και να παίρνουν, η εργοδοσία είχε τον δικό της χαβά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτήθηκε η άμεση παρέμβαση από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας σε μια σειρά εργοτάξια των νοτίων προαστίων για να φύγουν οι εργαζόμενοι και να προστατευτούν χωρίς να χάσουν το μεροκάματο. Τέτοιες παρεμβάσεις έγιναν σε εργοτάξια της «Avax», της «Intracat» και διαφόρων υπεργολάβων. Οι αντιπροσωπείες των συνδικαλιστών απαίτησαν μέτρα προστασίας, επισημαίνοντας στην εργοδοσία ότι τα μέτρα που περιγράφει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, που σημαίνει ότι ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λάβει και επιπλέον μέτρα εκτιμώντας τον επαγγελματικό κίνδυνο, ακόμα και να διακόψει τις εργασίες πριν από τις 12 το μεσημέρι, εφόσον οι συνθήκες θερμικής καταπόνησης έχουν ξεπεράσει το ελάχιστο όριο του σχετικού δείκτη θερμικής καταπόνησης.

Στο εργοτάξιο της «Avax» το κλιμάκιο της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με την παρέμβασή του σταμάτησε επιτόπου τις εργασίες των εργαζομένων. Στο εργοτάξιο της «Intracat» διαπίστωσε ότι οι εργασίες είχαν ήδη σταματήσει από τις 11.30 π.μ., με τους εργαζόμενους να έχουν συγκεντρωθεί σε κλιματιζόμενο χώρο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Θάνατος διανομέα στη Χαλκίδα

Το πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις των συνδικάτων για την προστασία των εργαζομένων το αναδεικνύει με θλιβερό τρόπο ένας ακόμα θάνατος εργαζόμενου στη Χαλκίδα την Πέμπτη 20 Ιούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος έκανε διανομές σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών όταν άρχισε να αισθάνεται δυσφορία. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 4.55 το μεσημέρι όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και ως πιθανή αιτία θανάτου αναφέρεται «καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ