Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ - «ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ»
Στα «δύο στενά» το λαϊκό εισόδημα για τα κέρδη του κεφαλαίου

Πάνω από 27,3 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα έσοδα από φόρους το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, αυξημένα κατά 2,241 δισ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.

Η «υπεραπόδοση» της φοροληστείας συνεχίζεται λοιπόν ακάθεκτη για έναν ακόμα μήνα, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την εκτίναξη των έμμεσων φόρων που πάνε χέρι - χέρι με την ακρίβεια που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα. Φόροι που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει προκειμένου να προστατέψει το «ταμείο» του αστικού κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων, την ώρα που αυτοί κυριολεκτικά θησαυρίζουν από την εκτίναξη των τιμών: Ενδεικτικά μόνο το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου, τα σούπερ μάρκετ καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους κατά 10% (με καθηλωμένο τον όγκο πωλήσεων), οι μεγαλοεξαγωγείς και βιομήχανοι τροφίμων είδαν τις εξαγωγές τους να εκτινάσσονται κατά 15% το διάστημα Φλεβάρη - Απρίλη, ενώ ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο κατά 8,9%, αποτυπώνοντας και τις αυξήσεις στις τιμές που ξεκινάνε από εκεί και μετακυλίονται στις πλάτες του λαού.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, τα λαϊκά στρώματα βλέπουν τις τιμές των τροφίμων να «τρέχουν» με αυξήσεις που τον προηγούμενο μήνα έφτασαν το 12,2% - κι ενώ με πρόσχημα τον τερματισμό της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά προαναγγέλλονται και νέες αυξήσεις - 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι κάνουν περικοπές για να καλύψουν ακόμα και τα αναγκαία, ενώ το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε τουλάχιστον κατά 2% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Μπροστά στο μεταξύ βρίσκονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, κι ενώ ήδη τον μήνα αυτόν η χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας «τρέχει» πολύ πάνω από 100 ευρώ (ενδεικτικά την Πέμπτη 135 ευρώ/Mwh), επιβεβαιώνοντας πως η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Η κυβέρνηση, με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να μαζέψει «πάραυτα» τις όποιες προσωρινές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, ενώ το επόμενο διάστημα έρχεται η επαναφορά της περιβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.

Ολα «χαλί» για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες και για τους στόχους που μπαίνουν στο υπερμνημόνιο του Ταμείο Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση τις μέρες αυτές να σπεύδει να καταθέσει την «ενδιάμεση» αναθεώρηση του σχετικού προγράμματος που έχει καταθέσει στην Κομισιόν, «επιθεωρώντας» την «πίτα» των δανείων και επιδοτήσεων που μοιράζει στους επιχειρηματικούς ομίλους, με αντάλλαγμα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και πάνω από 350 προαπαιτούμενα και αναδιαρθρώσεις που πληρώνει ο λαός.

Ενα από αυτά τα προαπαιτούμενα είναι και η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και η αντιμετώπιση του «διαρθρωτικού προβλήματος» των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, με την κυβέρνηση να «ακονίζει μαχαίρια» για έναν ακόμα γύρο φοροληστείας, προαναγγέλλοντας ελέγχους για «φοροδιαφυγή» και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αρχείων του taxisnet, με στοιχεία από ηλεκτρονικές πληρωμές, καταθέσεις, δαπάνες, δάνεια, για τα 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που το 2021 δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η «απόχη» δεν χωράει όλους εκείνους που φοροδιαφεύγουν «με τη βούλα του νόμου» τους, τους εφοπλιστές που απολαμβάνουν 50 φοροαπαλλαγές και φορολογούνται... εθελοντικά, τους τραπεζίτες της «αναβαλλόμενης φορολογίας», τους επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές» που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, τις 10 χιλιάδες επιχειρήσεις, ή το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστά το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών, ή 85 δισ. ευρώ, τα οποία η ΑΑΔΕ θεωρεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», την ώρα που «βγάζει από τη μύγα ξίγκι» των χρεών της τάξης των 400 ευρώ και κάτω.

Τα... χειρότερα είναι μπροστά

Η «θάλασσα» που αποτελούν όλα τα παραπάνω αποδεικνύει και το μεγάλο ψέμα που βρίσκεται πίσω από τις προπαγανδιστικές κορόνες που συνοδεύουν το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητιέται από την Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τη βδομάδα που έρχεται.

Τα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο δεν αναιρούν τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, όχι μόνο δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» να καλύψουν καλά καλά τις απώλειες των λαϊκών στρωμάτων, πόσο μάλλον τις ανάγκες τους, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται να προωθήσουν παραπέρα μια σειρά από αντιδραστικούς στόχους.

Παράδειγμα αποτελούν οι υποτιθέμενες «αυξήσεις» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που βγήκαν αυτές τις μέρες στους δρόμους απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό: «Αυξήσεις» της τάξης των 70 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που έχουν χάσει κοντά τον μισό μισθό τους από τις μνημονιακές περικοπές, με το νέο μισθολόγιο να διαιωνίζει την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και να συνδέεται με την προώθηση της αντιδραστικής αξιολόγησης για ένα κράτος ακόμα πιο αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και εχθρικό στον λαό.

Θυμίζουμε πως το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την παράταση του «καλαθιού καπαμά», του market pass, μέχρι τον Οκτώβρη, την ώρα που οι αυξήσεις στα τρόφιμα «τρέχουν» με σπασμένα φρένα, την κοροϊδία του «Youth pass», ενός εφάπαξ χαρτζιλικιού 150 ευρώ στους νέους που συμπληρώνουν τα 18 χρόνια, τη «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, αλλά μόνο για τα σπίτια που... θα τα δώσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα (!), την ώρα που η φοροληστεία τα παίρνει τρίδιπλα από την άλλη τσέπη.

Αυτά κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελούν «το 50% των οικονομικών εξαγγελιών της κυβέρνησης για όλη την τετραετία» και ένα νομοσχέδιο «πλήρως ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο», για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το πόσο «ζυγισμένο» είναι με τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» και την επιστροφή στη «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική.

Επιστροφή που έρχεται πάραυτα το επόμενο διάστημα, με ματωμένα πλεονάσματα της τάξης των 4 δισ. ευρώ τον χρόνο και βάση και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Ο λαός θα ματώσει ξανά πληρώνοντας τον «λογαριασμό» της προηγούμενης «επεκτατικής» πολιτικής για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου, τη στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης και τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωνε το πρόσφατο Γιούρογκρουπ:

«Την περίοδο 2020 - 2022 ο δημοσιονομικός προσανατολισμός στην Ευρωζώνη ήταν επεκτατικός για την αντιμετώπιση των εξωτερικών κραδασμών (...) Αυτές οι πολιτικές έχουν επιβαρύνει επιπλέον τα δημόσια οικονομικά... Υπό το πρίσμα αυτό, δικαιολογείται μια στρατηγική αποφασιστικής (...) δημοσιονομικής εξυγίανσης (...) Ταυτόχρονα, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και η διασφάλιση και η αύξηση των επενδύσεων, τόσο μέσω δημόσιων όσο και ιδιωτικών πηγών και του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων μηχανισμών της ΕΕ, παραμένει βασικός στόχος, ιδίως με δεδομένες κοινές προτεραιότητες όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και οι αμυντικές δυνατότητες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «αβεβαιότητες»... γεννάνε βεβαιότητα για νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης(2023-09-02 00:00:00.0)
Γνωστός ο παραλήπτης του «πράσινου» λογαριασμού(2023-08-23 00:00:00.0)
Νέο σοκ για τα νοικοκυριά με αύξηση φόρων στα καύσιμα από 1/1/2023(2022-09-02 00:00:00.0)
Η φτώχεια του λαού, γεμάτα κρατικά ταμεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2022-08-17 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες τους για την ενεργειακή φτώχεια του λαού(2022-03-24 00:00:00.0)
Ασύμβατες οι λαϊκές ανάγκες με την καπιταλιστική ανάπτυξη(2022-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ