Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ
Εμφανής η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ

Καμένο σπίτι στον Νέο Κουβαρά

Eurokinissi

Καμένο σπίτι στον Νέο Κουβαρά
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στα καμένα στη Σαρωνίδα και κυρίως εκεί που υπήρχαν σπίτια βιοπαλαιστών που ήταν η μόνιμη κατοικία τους. Και σε αυτήν την περιοχή, που έγινε κρανίου τόπος (με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικους» κάηκαν 39.310 στρέμματα γης), έγιναν εμφανείς η πλήρης ανυπαρξία μέτρων πρόληψης, οι ανεπάρκειες στο έργο της κατάσβεσης λόγω ελλείψεων που οδήγησαν και στη μη έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην έναρξή της τη Δευτέρα το μεσημέρι. Αυτά αναφέρουν στις καταγγελίες οι πυρόπληκτοι. Στις πληγείσες περιοχές από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δυνάμεις του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Γ. Γκιόκας συζήτησε με κατοίκους, που τα σπίτια και το βιος τους καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, τονίζοντας πως στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το ΚΚΕ θα ασκήσει πίεση για να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις «και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως συνήθως συμβαίνει».

«Το μισό μου σπίτι κάηκε τη Δευτέρα στις 1.30 το μεσημέρι. Ημουν εδώ με τον φίλο μου αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε», θα μας πει ο Τάσος που μένει 7 χρόνια στον Μελισσουργό. «Κάηκαν οι φιστικιές και οι ελιές μου, όπως και ένα τρακτέρ. Καταστράφηκαν οι σωλήνες και το πιεστικό της γεώτρησης και δεν έχω νερό».


RIZOSPASTIS

«Σταματήσαμε τις φλόγες στον μαντρότοιχο του σπιτιού μας μαζί με τον άντρα μου. Μόνοι μας, χωρίς καμιά βοήθεια», θα μας πει η Δήμητρα που μένει πιο κάτω, στο Λαγονήσι.

«Τα μηνύματα του 112 για την εκκένωση ήταν αντιφατικά», μας ανέφερε ο Κώστας, που μένει στην Τραποριά. «Το μεσημέρι στις 3, στην αρχή μας είπαν να πάμε προς Π. Φώκαια, εκεί που ήταν η φωτιά. Μετά από 1,5 ώρα στέλνουν μήνυμα: "Από Λαγονήσι να πάτε προς Αθήνα" και είχε πιάσει φωτιά το βουνό, από την άλλη μεριά. Και τις δύο φορές μας έστελναν στη φωτιά! Στο πρώτο μήνυμα μας έλεγαν να πάμε στην Π. Φώκαια, ενώ η φωτιά είχε κάνει τον κύκλο και πήγαινε προς Π. Φώκαια και πέρασε, τελικά, στη Σαρωνίδα. Καταρχάς ήταν η Αστυνομία και δεν σου επέτρεπε να πας... Ηταν πολλαπλά τα μέτωπα. Το πρώτο "καβάλησε" το βουνό, φύσαγε βοριάς, έπιασε από πάνω και συνέχιζε. Σταμάτησε στη θάλασσα, πηγαίνοντας παράλληλα με το βουνό, στη "μύτη" της Σαρωνίδας, άλλο τμήμα της πήγε προς το βουνό, ψηλά, στα σπίτια της Σαρωνίδας. Η κάπνα κατέβαινε προς τα σπίτια του Λαγονησίου περιορίζοντας την ορατότητα. Το άλλο κομμάτι της φωτιάς έκαιγε στο Πάνειο μέχρι αργά τη νύχτα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ