Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δασοκτόνα...

Νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης στον «κρανίου τόπο»
Νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης στον «κρανίου τόπο»
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει πάνω στα αποκαΐδια την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα δάση, ανάβοντας τα επόμενα φιτίλια και ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ...«θυμήθηκε τη δασική πολιτική»! Ποια είναι αλήθεια αυτή η «δασική πολιτική», στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλωσορίζει τη ΝΔ; Αυτή των «τολμηρών παρεμβάσεων» και της «επιθετικής διαχείρισης», όπως είπε ο πρωθυπουργός, της συμμετοχής δηλαδή ιδιωτών στη διαχείριση των δασών! Ετσι εννοούν τη «δασική πολιτική» τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι ...άργησε 4 χρόνια να προχωρήσει σε τέτοιες παρεμβάσεις. Δικαίως λοιπόν μια τέτοια «αντιπολίτευση» παίρνει τα εύσημα από διάφορους προπαγανδιστές της κυβέρνησης εδώ και μια βδομάδα, για την «ώριμη στάση» και την «ψυχραιμία» απέναντι στη ΝΔ και την πρώτη μεγάλη «δοκιμασία» της με τις πυρκαγιές.

Προσήλωση...

«Βγήκε η ψείρα στον γιακά» ξανά την Παρασκευή, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να λέει ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, στο τραπέζι μπήκε και το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λίγες μόλις μέρες απ' όταν έλεγε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μαθαίνουμε «εξ αντανακλάσεως» τα όσα συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι όμως πολύ ενδεικτικά για το σε τι επικίνδυνους δρόμους οδηγεί το παζάρι ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, με οδηγό τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή και τις «ευκαιρίες» συνεκμετάλλευσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ακονίζουν μαχαίρια. Η κυβέρνηση, που ξεκινάει από αυτήν την αφετηρία και με διάθεση μέσα από λογής «υποχωρήσεις» να φτάσει στον «πυρήνα», όπως λέει, των ζητημάτων που ακουμπάνε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας, αναλαμβάνει πολύ βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

... στην εμπλοκή

Το ίδιο βαριές ευθύνες αναλαμβάνουν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της εμπλοκής, και όσο γι' αυτό ενδεικτικά είναι όσα έλεγε τις προάλλες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος, ερωτώμενος σχετικά για τις εξελίξεις και λέγοντας πως στην εξωτερική πολιτική «παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας είναι καλοδεχούμενες», προσθέτοντας πως «εκ των προτέρων δεν ξέρεις αν αυτή η πρωτοβουλία θα βγάλει σε καλό ή κακό»... «Παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης», δηλαδή τα ευρωατλαντικά σχέδια και το ιμπεριαλιστικό παζάρι χωρίς αρχές! Δεν πρόκειται προφανώς για ασυγχώρητη αφέλεια από κάποιον που διετέλεσε κυβερνητικό στέλεχος και διεκδικεί την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στράτευση του ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική του κεφαλαίου, η προσήλωσή του στις ευρωατλαντικές δεσμεύσεις και στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους οποίους άλλωστε υπηρέτησε με ευλαβική αφοσίωση ως κυβέρνηση, εξηγεί τον καλλιεργούμενο από μεριάς του εφησυχασμό για τις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή. Μαζί βεβαίως με την κατάθεση διαπιστευτηρίων εντός και εκτός συνόρων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στην επικίνδυνη για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στρατηγική. Παλιά τους τέχνη κόσκινο άλλωστε από τις μέρες που βάφτιζαν τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία δήθεν «ειρήνης και ασφάλειας»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 22 Ιούλη

1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόι, βραβευμένος - μεταξύ άλλων - δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν. Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958 - 1974.

1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

1943 Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί τον λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.

1944 Επειτα από σκληρές μάχες με τους ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ουΜετώπου Λευκορωσίας του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

1944 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

1958 Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ, Νίκος Σολωμός, εξορίζεται στον Αη Στράτη.

1974 Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Σαμψών, που εγκατέστησε η χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.

Κυριακή 23 Ιούλη

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβασιάς.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία με αφορμή τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων κι άλλου πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, η οποία μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

... σύμπλευση

Οσο για το ποια είναι αυτή η «επιθετική διαχείριση», χαρακτηριστικά είναι όσα αποκαλύπτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντας ότι «πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά». Στον πυρήνα λοιπόν της δασικής πολιτικής από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η παραπέρα εμπορευματοποίηση, ο στρατηγικός στόχος για στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, δίνοντάς τους και τη διαχείριση των δασών ως νέο πεδίο κερδοφορίας. Εκεί πρέπει να στοχεύσει και η λαϊκή δράση για να σταματήσει ο λαός να είναι κάθε χρόνο στο ίδιο εγκληματικό έργο θεατής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ