Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με σεβασμό τον σύντροφο Γιώργο Φιλιππίδη

Η τελετή αποχαιρετισμού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα, και θα είναι πολιτική

Τον σύντροφο Γιώργο Φιλιππίδη, που «έφυγε» την Πέμπτη από τη ζωή, αποχαιρετά η ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετά με σεβασμό τον σύντροφο Γιώργο Φιλιππίδη, που έφυγε χτες από τη ζωή, πλήρης ημερών και ο οποίος υπηρέτησε αταλάντευτα για περισσότερες από έξι δεκαετίες τους σκοπούς και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Γιώργος Φιλιππίδης γεννήθηκε το 1926 στη Λάρισα. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο το 1945 και την επόμενη χρονιά μετά από εξετάσεις πέρασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας, την οποία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Εργάστηκε αρχικά σαν υπάλληλος στη Θεσσαλική Εταιρεία Μεταφορών στη Λάρισα και αργότερα στο υποκατάστημά της στην Αθήνα μέχρι τη στράτευσή του το 1949 και τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε εταιρείες μεταφορών.

Στην Κατοχή οργανώθηκε στα Αετόπουλα στον Αγιο Κωνσταντίνο στη Λάρισα και μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ εντάχθηκε στην οργάνωσή της και αναδείχθηκε μέλος του Συμβουλίου Πόλης της Λάρισας. Στην περίοδο του εμφυλίου βρέθηκε στην Αθήνα.

Οταν γύρισε στη Λάρισα, με την ίδρυση της ΕΔΑ εντάχθηκε στην οργάνωσή της και έγινε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας. Το 1959 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, συνελήφθη και εξορίστηκε στον Αη Στράτη. Εκεί οργανώνεται στο ΚΚΕ. Με την επιστροφή του στη Λάρισα το 1961 συνεχίζει τη δράση του μέσα από την ΕΔΑ.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές εκλέγεται και πάλι δημοτικός σύμβουλος. Με τη δικτατορία το 1967, συλλαμβάνεται ξανά και εξορίζεται στα Γιούρα, από κει στο Λακκί και μετά στο Παρθένι της Λέρου, από όπου απολύεται το 1971.

Στο Λακκί της Λέρου υπογράφει μαζί με εκατοντάδες άλλους κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους τη διακήρυξη στήριξης των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του 1968.

Μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ είναι από τους πρώτους κομμουνιστές που συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στη Λάρισα, χρεώνεται στο Γραφείο της Επιτροπής Πόλης και αναλαμβάνει Γραμματέας της Αχτίδας των Συνοικιών της πόλης. Τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει χρεώσεις στη Νομαρχιακή Επιτροπή, ενώ ακόμα υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της Διοίκησης και Πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο σύντροφος Γιώργος Φιλιππίδης την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης στο ΚΚΕ το 1989 - 1991 υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος από τις επιθέσεις του οπορτουνισμού και του ταξικού αντίπαλου.

Στο 14ο και 15ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ).

Ο σ. Γιώργος στάθηκε όρθιος σ' όλη τη διάρκεια της πολύχρονης οργανωμένης αγωνιστικής του ζωής, από Αετόπουλο και ΕΠΟΝίτης ως εξόριστος στα ξερονήσια, καθώς και στους αγώνες που ακολούθησαν μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, με σημαντική συμβολή στις Οργανώσεις της Λάρισας και στο λαϊκό κίνημα της περιοχής. Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η τελετή αποχαιρετισμού του σ. Γιώργου Φιλιππίδη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα και θα είναι πολιτική.

Τη θλίψη της εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ