Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στο διαρκές έγκλημα... η λύση και η διέξοδος βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή!
Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές...

Τι και αν έχουν προηγηθεί οι μεγάλες φωτιές που την τελευταία 15ετία έχουν κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στην Αττική, η εκατόμβη στο Μάτι αλλά και ένα σωρό τραγικά γεγονότα που αποδεικνύουν την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους να υπερασπιστεί τη ζωή. Για άλλη μια φορά, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, ολόκληρη η Αττική, είναι εγκληματικά αθωράκιστη, η πρόληψη απέναντι σε δασικές πυρκαγιές αλλά και καταστροφές από άλλες αιτίες παραμένει άγνωστη λέξη.

Ετσι και φέτος...

Με οικισμούς της Αττικής όπως η Νέα Ζωή, η Μάνδρα κ.ά., δίπλα σε εκτάσεις με δάση, χωρίς διαχείριση και αντιπυρική προστασία με κύριο βάρος στην πρόληψη, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, δίκτυα δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών στο δάσος, χωρίς τις προβλεπόμενες αντιπυρικές ζώνες, με ένα σωρό παρατημένα σκουπίδια και ξερόκλαδα και όλα αυτά ανακατεμένα με κατοικίες, βιομηχανίες και εργοστάσια. Με την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ που σημαίνει επέλαση για τις «πράσινες» μπίζνες που έχουν ως συνέπεια και το πανάκριβο ρεύμα για τον εργαζόμενο λαό και την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Με έναν χωροταξικό σχεδιασμό που έχει ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος των λίγων, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Αυτό είναι το «έργο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι για τους λίγους και όχι για όλους. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος ως κόστος.

Το παράδειγμα του Δασαρχείου του Λαυρίου με μηδέν (0) δασεργάτες, με την ελάχιστη αναγκαία σύνθεση τους 250, με την κάλυψη μόνο του 30% των θέσεων δασολόγων και των άλλων ειδικοτήτων πανελλαδικά και στην Αττική, είναι χαρακτηριστικό. Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της δασοκτόνας αλλά κατά τ' άλλα «κοστολογημένης στα όρια των αντοχών της οικονομίας» πολιτικής τους και παρότι ακραίο δεν είναι το μοναδικό. Αντίθετα, είναι συστηματικό φαινόμενο η πυρόσβεση να γίνεται κάθε φορά με μεγάλης ηλικίας και λιγότερα από τα αναγκαία επίγεια μέσα, που ενδείκνυνται επιστημονικά για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι ελάχιστοι πυροσβέστες να δίνουν με αυτοθυσία μέχρι εξάντλησης τη μάχη με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αλλά και κρουνούς που δεν βγάζουν στάλα νερό και με μάνικες που θέλουν συνεχώς μπαλώματα, ενώ κάποιες από αυτές δεν «κουμπώνουν» καν σε όσους κρουνούς έχουν νερό.

Εχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα το κράτος αυτό να παίρνει προσωπικό από την Πυροσβεστική, που έχει με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων πάνω από 4.500 κενά, για να τους βάλει οδηγούς σε ασθενοφόρα, θέτοντας στον λαό το δίλημμα αν θα «πεθαίνει» στις καρότσες στον δρόμο για το νοσοκομείο ή αν θα είναι πυρόπληκτος σε κάθε καύσωνα.

Πρόκειται για εγκληματική πολιτική επιλογή όλων, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που αποδεικνύει ότι τα κέρδη των ομίλων και το δικαίωμα στη ζωή σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι ασυμβίβαστα.

Στο καταστροφικό αυτό «έργο» ευθυγραμμίζεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, οι Περιφέρειες και οι δήμοι, ενώ τα αποτελέσματα της λεγόμενης «αποκεντρωμένης διοίκησης» τα βλέπουμε όταν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Αττική, αλλά και από την απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας να κλείσει τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική ομολογώντας ότι δεν μπορεί να τους προστατέψει.

Από όλες τις κυβερνήσεις και με τις ευθύνες των Περιφερειών και των δήμων, συνεχίζεται η πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής, των Δασικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα της πρόληψης από τέτοια φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή...

...πακτωλός δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τη φοροληστεία του λαού κατευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Από αυτά τα δισ. ταΐζονται και μια σειρά βιομηχανίες που για να μη χάσουν τίποτα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, πιέζουν για δουλειά μέσα στον καύσωνα, κρατούν τους εργαζόμενους για δουλειά ακόμα και όταν το πύρινο μέτωπο είναι δίπλα, αδιαφορώντας για την υγεία και ασφάλειά τους και μια σειρά εργολάβοι ακόμα και στην Πολιτική Προστασία, με το παράδειγμα των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για υδροφόρες - «φαντάσματα» στην Περιφέρεια Αττικής να είναι αποκαλυπτικό.

...για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις δαπάνες για τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με 7,2 δισ., με ταυτόχρονη δρομολόγηση μετατροπής της Πολιτικής Προστασίας σε άλλου τύπου - κατασταλτικού χαρακτήρα - σώμα όπως με την εκπαίδευση δασοκομάντος στις ΗΠΑ, ενώ μια «γεύση» πήραν και πρόσφατα οι κάτοικοι στις πυρόπληκτες περιοχές που έβλεπαν να είναι περισσότερες οι δυνάμεις τις αστυνομίας παρά οι πυροσβέστες!

Είναι η ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος και τη γη ως εμπόρευμα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της Ενέργειας, του τουρισμού κ.ά. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που ψηφίζονται κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως οι «φαστ τρακ» άδειες, οι εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές μελέτες, ο αποχαρακτηρισμός προστατευόμενων περιοχών, η αλλαγή χρήσης γης κατά το δοκούν κ.ο.κ. Μάλιστα, με το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνεται «καταλύτης» για την επίσπευση των σχεδίων των ισχυρών «πράσινων» οικονομικών συμφερόντων που βάζουν στο μάτι ορεινούς όγκους ως «επενδυτικές ευκαιρίες», την ίδια ώρα που η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα μετά και τα τραγικά γεγονότα το 2018 εγκρίθηκε μόλις πριν έναν μήνα.

Αυτή είναι η εύφλεκτη ύλη που συσσωρεύεται και κατά διαστήματα ανάβει και τα κάνει όλα παρανάλωμα.

Καμιά ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ:

-- Που αξιοποιεί τα χιλιοειπωμένα περί «πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων» και το αφήγημα της «κλιματικής κρίσης», που κάθε κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί όταν επιχειρεί να καλύψει τη γύμνια της.

-- Που επαναφέρει τη γνωστή καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» που ξεκινά από το ότι είσαι υπεύθυνος για το πού χτίζεις και φτάνει μέχρι το γνωστό μήνυμα «τρεχάτε να σωθείτε».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, η συστημική αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της πολιτικής «ας περάσει τώρα χωρίς ανθρώπινες απώλειες, θα τα ξαναφτιάξουμε...» έχουν βάλει το χεράκι τους, ο καθένας με τον τρόπο του, γι' αυτήν την κατάσταση.

Γι' αυτό ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις όποιες υποσχέσεις τους.

Αλληλεγγύη - οργάνωση - διεκδίκηση! Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής!

Η λύση και η διέξοδος βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στον δρόμο για μια κοινωνία που η γη και τα δάση δεν θα είναι εμπορεύματα για το κέρδος των λίγων. Για την κοινωνία που η ζωή δεν θα κοστολογείται αλλά θα μπαίνει στο επίκεντρο η ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού, η προστασία της ζωής και της περιουσίας του, του περιβάλλοντος που ζει. Με τη γη κοινωνική - λαϊκή περιουσία, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να εξασφαλιστεί η ισόρροπη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον, να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτό, με την κατάλληλη αξιοποίηση όλων των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες για την έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών των καιρικών φαινομένων και ενδεχόμενων καταστροφών, δίνοντας βάρος στην πρόληψη.

Ο αγώνας γι' αυτήν την κοινωνία αποτελεί σήμερα τον οδηγό στη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Για τη διεκδίκηση εδώ και τώρα ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του λαού και των παιδιών του για:

  • Αμεση διακοπή όλων των μη αναγκαίων εργασιών όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.λπ., με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων των εργαζομένων.
  • Αμεση απορρύπανση περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, τεχνολογικά ατυχήματα ή φυσικά φαινόμενα. Εκτίμηση της επικινδυνότητας με κατάλληλες μετρήσεις επικίνδυνων παραγόντων, εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε επικίνδυνες ουσίες, λήψη μέτρων προστασίας και αποκατάστασης της υγείας του πληθυσμού χωρίς καμία οικονομική του επιβάρυνση.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του πληθυσμού χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και άλλων φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών (μεταφορά και διαμονή σε ασφαλείς χώρους, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.). Αμεση αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές με ευθύνη του κράτους.
  • Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και των λαϊκών περιουσιών. Αμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ξενοδοχεία με κρατικά έξοδα, για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με ευθύνη του κράτους και απαλλαγή των φορολογικών υποχρεώσεων, πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες.
  • Κήρυξη όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καμία αλλαγή στον χαρακτήρα και τη χρήση γης. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Μέτρα προστασίας από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται:

  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Εκπόνηση και επικαιροποίηση μελετών αντιπυρικής προστασίας από όλα τα δασαρχεία της Ελλάδας για την περιοχή ευθύνης τους, στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών και εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων δασοτεχνικών έργων. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
  • Ολοκληρωμένος σχεδιασμός των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, συνεχείς έλεγχοι και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ελαχιστοποίησης του κινδύνου στις τεχνολογικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός, πυροσβεστικά και άλλα οχήματα κ.λπ.
  • Ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και προσανατολισμός στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την επαγγελματική και δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να καταργηθούν το πλαίσιο χρήσεων γης, η αντιδραστική δασική νομοθεσία που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και διασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος και καθιστά αδύνατη τη διαχείριση και προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο.

Το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από τον αγώνα των κατοίκων της Εύβοιας για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς πριν από δύο χρόνια, μας δείχνει τον δρόμο.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής».

Αυτόν που έδειξαν έμπρακτα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, προσφέροντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του λαού στην κατάσβεση, στον απεγκλωβισμό κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα, στην αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων, στη διακοπή των εργασιών σε χώρους δουλειάς που βρίσκονταν δίπλα στις πληττόμενες περιοχές.

Αυτόν τον δρόμο έχουν συμφέρον να βαδίσουν σήμερα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες. Γιατί καθημερινά αποδεικνύεται ότι σωτήρες δεν υπάρχουν. Η δύναμη και η ελπίδα βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα, στην αλληλεγγύη, στη διεκδίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ