Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί η Εύβοια

Σκουπιδότοπος και ξερά κλαριά, καύσιμη ύλη δίπλα στο παρθένο δάσος που έχει απομείνει
Σκουπιδότοπος και ξερά κλαριά, καύσιμη ύλη δίπλα στο παρθένο δάσος που έχει απομείνει
«Βόμβα έτοιμη να εκραγεί» είναι το δάσος που έχει απομείνει στη βόρεια και κεντρική Εύβοια, δημιουργώντας προϋποθέσεις για επανάληψη της καταστροφής που βίωσε ο λαός της περιοχής πριν από δύο χρόνια, από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 500.000 στρέμματα γης.

Τεράστιες ποσότητες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης από ξερούς κορμούς, κλαδιά, χόρτα, σκουπίδια, δασικοί δρόμοι απροσπέλαστοι, απουσία αντιπυρικών ζωνών και δεξαμενών αποθήκευσης νερού για τις ανάγκες της πυρόσβεσης, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική, είναι η αμείλικτη πραγματικότητα. Δασικοί δρόμοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Προκόπι, όπως η Δαφνούσα, παραμένουν κλειστοί από την κακοκαιρία «Μήδεια» τον Μάρτη του 2021, ενώ η εικόνα των κακοσυντηρημένων και ακαθάριστων δασικών δρόμων κυριαρχεί παντού. Ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός ότι περιορισμένες παρεμβάσεις, όπως αποκατάσταση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στο δάσος γύρω από τα χωριά Προκόπι και Πήλι, ξεκίνησαν αυτές τις μέρες, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Η εικόνα αυτή αναδεικνύει την πλήρη απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας του δάσους που απέμεινε στη βόρεια και κεντρική Εύβοια.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της βόρειας Εύβοιας, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι τα «σχέδια ανασυγκρότησης» υπηρετούν τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τις ανάγκες του λαού και του περιβάλλοντος.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Να παρθούν έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα

Την εικόνα εγκατάλειψης και τον κίνδυνο να ξαναζήσει η περιοχή όσα έζησε πριν από δύο χρόνια καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Σε κοινή δήλωσή τους ο Στάθης Λιαγκάκης, νυν δημοτικός σύμβουλος, και ο Νίκος Γεραλής, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, σημειώνουν: «Οπως κάθε αντιπυρική περίοδο έτσι και φέτος διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και λήψης μέτρων πυροπροστασίας από δήμο και Περιφέρεια. Ενώ στα χαρτιά δηλώνουν έτοιμοι, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική, παρά την εμπειρία που έχουμε όλοι πλέον από την πυρκαγιά του 2021. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα στην Πυροσβεστική κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερες (...) Αν, δε, συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση στο καμένο δάσος αφού οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από τα σπασμένα δέντρα, γίνεται αντιληπτό και είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε περίπτωση φωτιάς θα ζήσουμε τα ίδια και χειρότερα».

Τονίζοντας ότι «η αιτία για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης της πυροπροστασίας, της εμπορευματοποίησης της γης και της αντιμετώπισης της προστασίας της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος στη λογική του κόστους - οφέλους», απαιτούν έστω και τώρα:

«Να καθαριστούν όλοι οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, να ελεγχθεί η λειτουργικότητα και επάρκεια σε παροχή νερού όλων των δεξαμενών και κρουνών, να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας του αντίστοιχου προσωπικού, να προστεθεί έκτακτα ό,τι προσωπικό απαιτείται και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ