Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη Δευτέρα στην Ολομέλεια

Η υποκρισία και τα ψηφοθηρικά παιχνίδια, σε κλίμα «εθνικής» ομοψυχίας ανάμεσα στα αστικά κόμματα, έδωσαν και πήραν και την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όπου, με τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων και τις τοποθετήσεις επί των άρθρων, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου τη Δευτέρα να ξεκινήσει στην Ολομέλεια.

Στον στόχο της, που είναι η πλήρης αλλοίωση του εκλογικού σώματος, η κυβέρνηση έχει συνοδοιπόρους το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τα ακροδεξιά μορφώματα ΝΙΚΗ και «Σπαρτιάτες» που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να υποδεχτούν αυτό το νομοθετικό τερατούργημα «μετά βαΐων και κλάδων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια χωρίς να διαφωνεί με την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι η χωρίς προϋποθέσεις συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές. Αυτό επιβεβαιώνει και η σχετική τροπολογία που κατέθεσε, η οποία φέρει τον τίτλο «Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς» και προτείνει συμπληρωματικά τη σύσταση 4 περιφερειών και την εκλογή αντίστοιχου αριθμού βουλευτών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Επιφύλαξη δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Στην αντίπερα όχθη το ΚΚΕ, που τάχθηκε ευθέως κατά του νομοσχεδίου, ενώ ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε και στη συζήτηση της Παρασκευής τις άκρως επικίνδυνες συνέπειές του, όσο και το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαστρεβλώνει και αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα όσα αναδεικνύει το ΚΚΕ. Ενώ έκανε λόγο για τον κίνδυνο οι εκλογές να επηρεάζονται από αποδήμους, που όχι μόνο έχουν χάσει την επαφή με τη χώρα αλλά μπορεί να είναι και ευάλωτοι σε οργανωμένα συμφέροντα. Τελικά, «ίσως ισχύει το νέο δόγμα, αυτό που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας είναι σχετικά» και ιδιαίτερα «ενόψει διαφόρων διευθετήσεων που προωθούνται σε μια σειρά μέτωπα», επισήμανε ο Γ. Γκιόκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ