Σάββατο 15 Ιούλη 2023 - Κυριακή 16 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΥΣΩΝΑΣ» ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για την προστασία των εργαζομένων

Μπορεί η κυβέρνηση να ...έβγαλε την υποχρέωση με την Υπουργική της Απόφαση για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, η εργοδοσία όμως τον «χαβά» της: Αποθρασυμένη από τις σοβαρές ελλείψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε μια σειρά χώρους δουλειάς βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους. Απέναντί της βρίσκει τα εργατικά συνδικάτα, που ακατάπαυστα αυτές τις μέρες κορύφωσης του κύματος υψώνουν ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους, σταματώντας επιτόπου εργασίες, κάνοντας καταγγελίες και βάζοντας εμπόδια στο ξεσάλωμα.

Ενας από τους κλάδους όπου τα σωματεία βρίσκονται «επί ποδός» είναι ο επισιτισμός, με τους ντελιβεράδες να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Και, παρόλο που η Υπουργική Απόφαση απαγορεύει την εργασία τους ειδικά τις ώρες αιχμής, σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των σωματείων για να γίνει αυτό πράξη. Με αφορμή δε αυτές τις παρεμβάσεις επαναφέρουν την απαίτηση για γενικευμένους ελέγχους από το ΣΕΠΕ, να σταματά η διανομή με δίκυκλο από τις 12 μ. μέχρι τις 5 μ.μ., να χορηγούνται όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας και οι προμήθειες για την αντιμετώπιση της ζέστης (δωρεάν δροσερό νερό, συχνότερα διαλείμματα κ.λπ.).

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, από τις 10 Ιουλίου είχε προειδοποιήσει για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος διανομέας δεν θα δουλεύει εν μέσω καύσωνα. Καταγγέλλει ωστόσο την άρνηση εργοδοτών να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας, όπως συνέβη με το κατάστημα της εταιρείας «Γρηγόρης», όπου «ο διανομέας κλήθηκε να παραδώσει παραγγελίες παρότι ακόμα και το υπουργείο έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Επίσης σε κατάστημα στην Ιερά Οδό, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν χωρίς air condition». Το Συνδικάτο σημειώνει ότι «οι παρεμβάσεις συνεχίζονται με κάθε τρόπο σε όλες τις αλυσίδες εστίασης της Αθήνας, όπως "Goody's", "Everest", "Pizza Fun" κ.ά. Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου, σταμάτησε η διανομή σε αυτά τα καταστήματα».

Επίσης, μέλη του Συνδικάτου πραγματοποίησαν την Παρασκευή παρεμβάσεις και σε ξενοδοχεία, σε Καβούρι και Βουλιαγμένη.

Στον κλάδο του Μετάλλου

Την εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Μαραγκάκη - Μεταλλικές Κατασκευές», η οποία «κράτησε 28 εργαζόμενους για δουλειά στις εγκαταστάσεις της στη Μαγούλα σε συνθήκες που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι πολύ υψηλός», καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που από τα μέσα της περασμένης βδομάδας είναι σε διαρκή κίνηση σε χώρους δουλειάς, για να παύουν οι εργασίες μέσα στο λιοπύρι. Αλλωστε, την προηγούμενη βδομάδα ευπαθής εργαζόμενος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεψύχησε κάνοντας υπερωρίες μέσα στο καταμεσήμερο.

Από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κλάδου και με συγκεκριμένες καταγγελίες στο ΚΕΠΕΚ απαιτεί εντατικοποίηση των ελέγχων, για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων. Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, υπάρχουν εταιρείες που αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση.

Η παραπάνω επιχείρηση «κράτησε 28 εργαζόμενους για δουλειά στις εγκαταστάσεις της στη Μαγούλα σε συνθήκες που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι πολύ υψηλός, όπως προσδιορίζεται με τους δείκτες της απόφασης 65581, και διατηρώντας ελλείψεις στις θεσμικές υποχρεώσεις προσαρμογής του χώρου, με βάση τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που προβλέπονται», προσθέτει το Συνδικάτο.

Απαιτεί να επιβληθούν τώρα στην εταιρεία όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία (πρόστιμο κ.ά.), καθώς και την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, για να εφαρμοστούν τα μέτρα και να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Πέλλα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας προχώρησε σε παρέμβαση στο εργοστάσιο κομπόστας «Κρόνος». Το πρωί της Παρασκευής, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας μαζί με εκπροσώπους του Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Ημαθίας πραγματοποίησαν έλεγχο στο εργοστάσιο «Ασπίς» στην Ημαθία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον καύσωνα.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) πραγματοποίησε παρεμβάσεις και περιοδείες σε μια σειρά χώρους εστίασης. Μέσα από τη δράση αυτή, αναδείχθηκε ότι οι θολές οδηγίες και Υπουργικές Αποφάσεις περί προστασίας των εργαζομένων είναι κενό γράμμα. Οπως κατήγγειλε ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, είναι άθλιες οι συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν οι εργοδότες. Σε μία περίπτωση, μέσα στο καταμεσήμερο οι διανομείς δεν είχαν ούτε μια σκιά να σταθούν την ώρα που περίμεναν τις παραγγελίες.

Απέλυσαν συνδικαλιστή που διεκδίκησε μέτρα προστασίας

Κοντά στα παραπάνω, η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλει και «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, όπως στην περίπτωση της ΒΙΟΜΕΤ στη Λάρισα, όπου προχώρησε στην απόλυση συνδικαλιστή ο οποίος διεκδίκησε μέτρα προστασίας από τον καύσωνα.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας,«η εργοδοσία ανήγγειλε την απόλυση του συναδέλφου μπροστά και στους άλλους εργαζόμενους, με σκοπό να τους παραδειγματίσει και να φέρει σιγή νεκροταφείου, ενώ δεν έλειψαν οι προσωπικές προσβολές και τα σπρωξίματα στον συνάδελφο από τον εργοδότη».

Η Ενωση καταγγέλλει ότι η αιτία της απόλυσης είναι η δράση του συνδικαλιστή, «γιατί μία μέρα πριν έκανε παρέμβαση ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα ενόψει καύσωνα και, τις ώρες έξαρσής του, να σταματήσουν οι εργασίες».

«Τώρα να παρθεί η απόφαση πίσω», απαιτεί και καλεί «όλους τους συνάδελφους και τα σωματεία να καταγγείλουν την απόλυση του συναδέλφου, να απαιτήσουν τώρα την ακύρωσή της. Με την οργανωμένη δράση μας υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δυναμώνουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη, την ασφάλεια και το μεροκάματο στον χώρο δουλειάς!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μένουμε σπίτι» το μοναδικό μέτρο, εκτός αν πρόκειται για χώρους δουλειάς(2023-07-22 00:00:00.0)
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και την εργοδοτική ασυδοσία(2023-07-14 00:00:00.0)
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες(2022-06-23 00:00:00.0)
Τους ανάγκασαν να δουλέψουν μέσα στο καμίνι της Αθήνας(2021-08-03 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων(2021-07-30 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα(2020-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ