«Ολα καλά» για τα μεγάλα προβλήματα στους εμβολιασμούς και την ανυπαρξία μαζικών τεστ σε κρίσιμους χώρους
Ετσι, ενώ με το «καλημέρα» της διαδικασίας των εμβολιασμών επιβεβαιώνονται τα τεράστια προβλήματα από την ουσιαστική ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ τα περιβόητα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα» παραπέμπονται αόριστα για κάποια στιγμή στο μέλλον και χωρίς κανένα μέτρο πραγματικής στελέχωσής τους, ενώ ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μετακίνησή τους ή ο κατ' οίκον εμβολιασμός τους, στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση έγινε λόγος για... «άριστη εμπειρία από τα εμβολιαστικά κέντρα», για διαδικασία που «είναι καλά οργανωμένη έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων»!
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα τεστ για τον κορονοϊό, έγινε λόγος για «καλή κατάταξη στην Ευρώπη», όταν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για οργανωμένα τεστ στους μεγάλους χώρους δουλειάς που μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, για όλα τα σχολεία και άλλους κρίσιμους χώρους, όταν υπάρχουν καταγγελίες για ακύρωση διεξαγωγής ελέγχων ακόμη και σε δήμους που είναι σε αυστηρό lockdown (όπως έγινε στη Σητεία)...
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας έκανε πολύ απλά... πως «δεν άκουσε», σε όσες ερωτήσεις χαλούσαν αυτή την επιχείρηση «εικονικής πραγματικότητας».
«Δεν άκουσε», για παράδειγμα, το ερώτημα για το τι θα γίνει με τους πολλούς ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν (πόσο μάλλον στις «οδύσσειες» που τους υποχρεώνει η κυβέρνηση). Περιορίστηκε να μιλήσει αορίστως για... «σχέδια που θα εκπονηθούν για όλους» και σε... «ανάλογες ανακοινώσεις στο χρόνο τους»!
«Δεν άκουσε» καν το ερώτημα για το αν θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα Κέντρα Υγείας για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.
«Δεν άκουσε» ο υπουργός ούτε το ερώτημα που τέθηκε για το κυβερνητικό σχέδιο για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» (και την προωθούμενη αξιοποίησή του για το νέο «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων) και πώς κάτι τέτοιο θα είναι αποτελεσματικό για τη δημόσια υγεία, αφού δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όσοι εμβολιάζονται δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό...
25 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ ανακοινώθηκαν 671 νέα κρούσματα και 340 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 146.688 και το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων είναι 5.354.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών κυμαίνεται στα 657 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 46 έτη, ενώ εδώ και 15 μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 34 - 55 έτη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,77. Τη βδομάδα 4 - 10 Γενάρη, το ποσοστό θετικότητας (κρούσματα / τεστ) ήταν 2,49%.
Από τα χτεσινά 671 κρούσματα, τα 271 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 44, Βόρειος Τομέας Αθήνας 46, Δυτική Αττική 30, Δυτική Αθήνα 32, Κεντρικός Τομέας Αθήνας 62, Νότιος Τομέας 21, Πειραιάς 36), στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 69, στην Πιερία 25, από 22 σε Αχαΐα και Κοζάνη, στη Βοιωτία 19, στις Σέρρες 17, στη Λάρισα 16 κ.α.
Στο μεταξύ, σε αυστηρότερο περιοριστικά μέτρα μπαίνουν από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 18 Γενάρη η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο δήμος Σπάρτης, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι τις τελευταίες 7 μέρες, τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται στις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.